> Temmuz güneşi şimdiden ısıtıyor; 22. İstanbul Caz Festival programı dün basın toplantısıyla duyuruldu

> Temmuz güneşi şimdiden ısıtıyor; <span style="color: rgb(183, 33, 38);">22. İstanbul Caz Festival</span> programı dün basın toplantısıyla duyuruldu

Temmuz güneşi şimdiden ısıtmaya başladı... Caz fanatiklerinin bitmek bilmez heyecanı festival programlarıdır. Artık sosyal medya çağında yaşıyoruz. Eski yıllardaki gibi elimize aldığınız programları satır satır incelemeye başlamadan önce pek çok bilgiye çoktan ulaşmış oluyoruz kuşkusuz ama her zaman öğrenecek yeni şeyler vardır. Caz festivalleri de öyledir. Hiç bir festival yöneticisi elindeki en yeni bilgiyi hemen paylaşmaz, müzikte kreşendo gibi heyecanın artmasını bekler, bekler ve dün akşamki gibi basın toplantılarında en heyecan verici müjdeli haberler önce salondaki davetlilere ulaşır oradan sosyal medyanın hızına hız katar ve ertesi sabah da basından takip etmeye başlarsınız.

22. İstanbul Caz Festivali bu yıl geçen senelere göre daha erken duyuruldu.

Bunun nedeni malumunuz önümüzde bir seçim gerçeği olması. Seçim dönemleri tüm sosyal aktiviteleri yutan birer kara delik gibidir. Seçim gününe doğru yaklaştıkça başka hiç bir şeyin önemi kalmaz olur. Bu yüzden, festival yetkilileri henüz bu heyecan ortalığa fazlaca sirayet etmemişken program duyurusunu yapmayı kararlaştırdılar ve bu kararda haklı olduklarını rahatlıkla görebiliyoruz. Bundan sonra önemli olan dün gece duyurulan festival ve konser haberlerinin gündemden düşmemesini sağlamak, bunda da en başta görev biz caz basınına düşüyor. Sözümüz söz, Cazkolik olarak biz de bu görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız.

Mart ayında Temmuz güneşi...

Bu yaz 22. kez düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali 27 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek. 15`den fazla mekan, 250`den fazla müzisyen 35`ten fazla konserde cazseverlerle buluşacak.

* * *

Festival, her sene basın toplantılarını farklı mekanlarda gerçekleştiriyor. Bu detay dahi başlı başına bir merak unsuru... Dün akşamüstü, Taksim Talimhane`deki Martı Otel`in girişindeki Mixo Bar heyecanlı cazseverlerle doluydu. Caz klüpleri haricinde mekan takipçisi değiliz ama hem mükemmel lokasyonu, hem sıcak mekan havası ve güleryüzlü çalışanlarıyla dikkati çekmeyi başarıyordu.

* * *

Basın toplantısında önce iKSV Genel Müdürü Görgün Taner konuştu, ardından 22 yıllık festivalin 18 yıldır sponsorluğunu yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere sıcak mesajlar verdi ve en son hazırlanan özel festival klibi eşliğinde sevgili Pelin Opçin de bu yılın programını tanıttı.

Festival mekanlarında güzel sürprizler var.

Festival yönetiminin yıl içindeki en büyük uğraşı alanlarından biri festival mekanlarını mümkün olduğu kadar geliştirmek ve çeşitlendirmek. Ama, bunu yaparken kuşkusuz taviz vermeyecekleri kriterleri var. Zaten, geçen senelerdeki mekanları hatırlarsanız ne demek istediğimizi anlarsınız. Bu yaz geçtiğimiz senelerden alışkın olduğumuz klasik festival mekanları olan Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi, Cemal Reşit Rey Salonu, Alman Sefareti Tarabya Yazlığı, Avusturya Kültür Ofisi bahçesi, Aya İrini gibi çok bilinen yerlere geçtiğimiz senelerde dahil olan Feriye Lokantası, İstanbul Erkek Lisesi, Sepetçiler Kasrı gibi harika mekanlara bu sene özellikle Kadıköylüleri mutlu edecek bir haber olarak Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon gibi mekanlar dahil oldu. Aslında yılardır festivalin Kadıköy ve Bağdat Caddesi üzerinden Anadolu yakasına açılmasını hep konuşuyorduk, bu sene gerçek oldu. Özelikle Kadıköy ve Kalamış bölgesinde son yıllarda görülen olumlu değişim festivalin buralara ulaşma arzusunu hızlandırmış oldu. Buralardaki tüm etkinlikleri zamanı geldiğinde tek tek Cazkolik`ten duyuracağız.

Festival `açıkhava`da...

Geçen yıl Maçka Parkı`nda olumlu sonuç veren Parklarda Caz bu yaz Fenerbahçe Parkı`na taşınıyor. Ayrıca Kadıköylüler için bir de `Gece Gezmesi` var. Kadıköy-Moda-Yeldeğirmeni arasında festival turuna hazır olun.

Bu yıl festivalin Yaşam boyu Başarı ödülü Emin Fındıkoğlu`nun...

Her yıl caza ömrünü adamış bir ustaya verilen ödülün sahibi bu sene sevgili Emin abimiz, Emin Fındıkoğlu. Festival zaten 27 Haziran Cumartesi akşamı saat 21:00`de Avusturya Başkonsolosğu bahçesinde vereceği +12 isimli onun konseriyle başlayacak. Gece, Emin Fındıkoğlu`ndan sonra Bora Uzer`in konseriyle devam edecek.

Bu yaz festivale kimler geliyor?

En çok bu bölümü merak ediyorsunuz haklı olarak, festival programıyla ilgili zaten ayrı bir dosya yayınlayacağız ama burada kısa notlarla isimleri sıcağı sıcağına aktarmamız lazım, detaylar dosyaya kalsın...

Nihayet Tigran Hamasyan...

Belki ismi geçen seneler heyecanla beklediğimiz bir Leonard Cohen, Bob Dylan, Tony Bennett gibi küresel üne sahip değil ama caz dinleyicisinin heyecanla beklediği isim Tigran Hamasyan`ı bu yaz nihayet izleyebileceğiz. Dediğimiz gibi, notları kısa kısa tuttuğumuz için detayları dosyada okursunuz ama Tigran Hamasyan için Herbie Hancock`ın `artık benik öğretmenim sensin` dediğini not düşelim gerisini siz anlayın.

11 yıl aranın ardından yeniden Joan Baez...

Dün akşam Pelin Opçin`in de dediği gibi sanki çok sık izliyormuşuz gibi gelebilir size ama Joan Baez en son geleli tam 11 yıl olmuş. Bir müziksever için onu sahnede izlemek her zaman bir onur.

Hala konuşulan 2012 konserinin ardından yeni albümüyle Marcus Miller yeniden Açıkhava`ya geliyor...

Hatırlıyorsunuz değil mi? Ne konserdi ama! Marcus Miller`ın her Açıkhava konseri artık bir olay olmaya başladı. Bu kez de öyle olacağı kesin! 2 Temmuz Perşembe gecesi usta müzisyeni yeni albümü "Afrodeezia" projesiyle izlyeceğiz. Şimdiden hazırlıklarınızı yapmaya başlayın...

Bu konseri bir kenara yazın; "Nettwork Gecesi"

Siz de cazın siyah damarına tutkunsanız 3 Temmuz Cuma gecesi için kimselere randevu vermeyin ve bir şölene hazır olun... Bas virtüözü Charnett Moffett, zaten çok iyi tanıdığınız Stanley Jordan, olağanüstü bir piyanist olan Cyrus Chestnut ve caz davulun yeryüzünde yaşayan en iyi isimlerinden Jeff "Tain" Watts şimdiden iddia ediyoruz caz zevki sınırsız bir geceye imza atacak. Bizden söylemesi. Hani dostlar arasında denir ya, bana 3 konser öner diye, Cazkolik öneriyor: "Nettwork". O derece!

Melody Gardot geçen konser Boğazın Karadeniz ucuna yakındı, bu yaz Marmara ucunda olacak...

Festival izleyicisinin en sevdiği isimler arasına adını yazdıran Melody Gardot bir kaç yılda bir değil, ne zaman gelse konseri dolar. Onun müziklerinin benzeri yok. Bu kez Gardot konseri öncesi Polonya cazının yükselen yıldızlarından Wojtek Mazolewski`yi keşfetmeye ayrıca hazır olun.

Unutamayacağınız bir caz şovuna hazır olun; Jools Holland, Marc Almond ve Rhythm and Blues Orchestra geliyor...

Eğer Jools Holland`ın BBC`de TV programlarından biri izlediyseniz zaten size tarif etmemize gerek yok, eğer izlemediyseniz hemen internet başına, mutlaka bulup izleyin, olmadı bizim dosyamızı bekleyin orada detayları keyifle okursunuz eminiz. Benzetmek ne kadar doğru olur bilmiyoruz ama geçen sene Açıkhava`da Dr. House`dan keyİf aldıysanız onun çok daha caz olanı 7 Temmuz akşamı sizi bekiyor olacak.

Cuban cazın dünyaca ünlü piyanisti Roberto Fonseca Malili Fatoumata Diawara ile Feriye Lokantası`na geliyor...

Feriye Lokantası konserlerinin ayrı bir ruhu var, onu nasıl tarif etmeli bilmiyoruz ama biz Roberto Fonseca`yı anlatalım daha iyi. 2013`de "YO" albümünden sonra ne yayınlayacak diye beklerken Feriye`de beraber izleyeceğimiz Diawara ile geçen seneki Marciac Festival konserinin kaydı yayınlandı. DVD`sini mutlaka izlemenizi öneririz.

Ustalarla buluşmalarda heyecan verici eşleşme...

9 Temmuz Perşembe akşamı Norveçli Tord Gustavsen, İranlı Mahsa Vahdat ve Türkiye`den Fahrettin Yarkın geçen sene cazseverlerin pek sevdiği İstanbul Lisesi bahçesinde olacak.

Bu konser öncesi ise fenomen bir isim; Amir El Saffar sahne alacak. Amir El Saffar`ın 2013 albümü "Alchemy" hem ödüllere boğuldu, hem yurtdışında çok sattı hem de bizim Cazkolik Shop`ta yoğun ilgi gördü. Heyecan verici bir deneyime hazır olun.

Caz için tuhaf bir yer...

Bu yıl The Bad Plus ve Joshua Redman ve onlardan önce Fransızların parlayan akordeonisti Vincent Peirani 10 Temmuz Cuma gecesi hepimizi soluksuz bırakacak. Sürpriz notlar ve detaylar için doslamızı bekleyin...

Kuzey ışıkları...

Reggae müziğin önde gelen ismi Sly & Robbie ile Norveçli trompetçi Nils Petter Molvaer`in orijinal soundu buluşursa ne olur? Bu isimleri bir de gitar dehası Eivind Aarset ve elektronik müzik dehası kabul edilen Vladislav Delay katılırsa ne olur? Peki, bu konser öncesi Korhan Futacı ve Kara Orkestra`sını izlersek ne olur? Detayları daha uzatmayalım ama siz 11 Temmuz`u bir yere not edin.

Off of of... bu konser ve kadro için ayrı bir makale şart...

Chris Potter, Dave Holland, Lionell Loueke ve Eric Harland 13 Temmuz akşamı CRR`de olacak. Yukarlarda adı geçen Nettwork projesinin bir başka ucu da bu konser. Hani onu nasıl önerdiysek, Cazkolik öneriyor dediysek bu konser için de en az aynı iddiaya sahibiz.

* * *

Festivalin çelik çekirdeği dediğimiz "European Jazz Club" geceleri için ayrı bir haber hazırlayacağımız için biraz daha heyecanlandıralım ama çok ilginç eşleşmeler olduğunun altını peşin peşin çizelim. iKSV Salon`da bizi güzel Temmuz geceleri bekliyor olacak.

* * *

ve ayrıca... festivalin yukarda genel hatlarını gördüğünüz konserlerine şu anda henüz detayları netleşmeyen yeni konserler de eklenecek. Mesela, doğumunun 100. yılı nedeniyle bir Frank Sinatra konseri müjdesini şimdiden verelim, bir diğer haber de Grammy adayı Avusturyalı topluluk Hiatus Kaiyote haberi olsun ve dahasa için gözünüz-kulağınız bizde olsun.

Son notlar...

• Konser biletleri 11 Nisan sabahı Biletix`de satışa çıkacak.
• İçinde Cazkolik yazarlarının da yazılarının olacağı geleneksel festival dergisi Haziran da yayınlanacak.
• Festivalin bir başka geleneksel ürünü festival albümü de yine Haziran da yayınlanacak.

Festivali sosyal medyada takip edin...

facebook.com/istanbulcazfestivali
twitter.com/ist_cazfest
instagram.com/istcazfest
youtube.com/iksvistanbul
#cazışığı

Cazkolik.com / 25 Mart 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.