İstanbul ve Ankaralı cazseverleri çok fena kıskandıracak konser 15 Nisan`da İzmirlileri bekliyor.

İstanbul ve Ankaralı cazseverleri çok fena kıskandıracak konser 15 Nisan`da İzmirlileri bekliyor.

İzmir’de yıldızlarla dolu bir caz gecesi: Mike Stern’ün süper grubu, 15 Nisan’da Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi`nde.

40 yılı aşkın kariyeriyle Mike Stern, kuşkusuz, kuşağının en yetenekli gitaristlerinden. Rock’ın cazla füzyonunda akla gelen ilk isimlerden. 1953 doğumlu Stern, Blood, Sweat & Tears gibi dönemin önemli grubunda çıktığı yolda, Billy Cobham, Miles Davis, Jaco Pastorius gibi caz abideleriyle karşılaşan ve bazen tek başına bazen ise başkalarıyla yürürken, bugüne kadar yorulmayan bir müzisyen. Stern’ün şimdiki durağı ise İzmir ,15 Nisan, onun gecesi olacak.

* * *

Mike Stern İzmir’e caz-rock sahnesinin çok önemli isimlerinden oluşan bir ‘süper grup’la geliyor. Stern’ün elektrikli gitarına, davulda Steve Smith, trompette Randy Brecker, bas gitarda ise Janek Gwizdala eşlik edecek.

* * *

Sahnede kısa sürede ‘yücelen’ ve muhteşem performanslarıyla hafızalara kazınan Stern’ün müzik, ödül ve başarı dolu kariyeri göz kamaştırıyor ama Smith, Brecker ve Gwizdala’nın da usta gitaristten aşağı kalır yanları yok. Steve Smith müzik tarihine çok geniş bir coğrafyada katkı verdi, Amerika kökenli hangi tür müziği severseniz sevin, farkında bile olmadan onu duymuş, dinlemiş olabilirsiniz. Blues, caz, swing, be-bop, funk, R&B, fusion, rock, hard rock, pop, avant-garde, cajun.. Smith her türde, en iyisini çaldı. Birlikte çalıştığı isimlerin listesini vermeksi zor, ama şu kesin; o, çağının en yaratıcı ve en güçlü davulcularından biri.

* * *

Randy Brecker ise anlatmaya gerek var mı? (Sanatçıyla son İstanbul konseri için yaptığımız mini röportajı bu satıra tıklayarak okuyabilirsiniz). Kardeşi Michael ile birlikte, caz tarihinin en tanınan ailelerinden Brecker’lar. Mike Stern’den daha uzun başarı dolu kariyeriyle caz, R&B ve rock türlerinde müzik dünyasına biçim veren bir isim. Frank Sinatra’dan Frank Zappa’ya, Jaco Pastorius’tan Bruce Springsteen’e, Charles Mingus’tan David Sanborn’a uzanan koca bir listes onun birlikte çalıştığı ya da çaldığı müzisyenler hakkında fikir verebilir.

* * *

Londra doğumlu Janek Gwizdala’nın müzik kariyeri ise diğerlerinin dörtte biri kadar sadece ama bu süre bile, onu bu parlak yıldızların arasına katabiliyor. Beş albümü bulunan bas gitarist ve yapımcı Gwizdala, uzun turnelerle performanslarına devam ederken, bir yandan da eğitimciliğini sürdürüyor.

Özellikle cazseverler, ama caz-rock füzyonuna da ‘evet’ diyenler için 15 Nisan gecesinin kaçırılmaması gerekiyor. Bu bol yıldızlı dörtlünün İstanbul ve Ankaralı cazseverleri kıskandıracak konseri İzmir AASSM`de.

Cazkolik.com / 10 Nisan 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Metin Nurbeyler
    29 Mayıs 2015 Çarşamba 04:05

    İzmir"de konsere gelip de bu siteyi izleyen kimse yorum yapmamış. Ben yapayım bari o zaman. Harika ötesi bir konserdi. Hep İstanbul ve Ankara"da olup da bizim ağzımızın suyu akacak oeğil ya. Gençliğimizde BS&T LP"lerinde dinlediğimiz babayı bu kez iki adım ötemizde sahnede izledik . O ne tükenmez enerji, o ne sound. Seyirciyle harika iletişim kurma ve içinde rocktan bluesa binlerce tema barındıran sololar, reefler. İnanın konser bitsin istemedik. Trompette ailenin abisi Randy Brecker biraz kilo almış ama performans yine muhteşem. Oturmuş bir stil ve sürdinli sololarda inanılmaz bir Miles Davis lezzeti. Uzun ömürler dileriz kendisine Davulcu Steve Smith hakikatten işinin hakkını veren büyük bir usta. Büyük bir yetenek. Hele yaptığı hint temalı bir skat solosu inanılmazdı. Sanki Zakir Hüseyin tabladan kalkmış davula geçmişti. Bastaki Gwizdala topluluğun en genç üyesi olmasına rağmen grubun sahne enerjisine, temposuna mükemmel eşliği ve de Stanley Clarke"vari sololari ile işi çok iyi kotardı. Hele grup alkışlara cevap için tekrar sahneye geldiğinde çaldıkları bir Jimi Hendrix klasiği, klasik müzik tınılarına alışmış Saygun Sanat Merkezi"nin duvarlarını salladı adeta. Salondan çıkarken herkes birbirine " abi bir daha ne zaman izleriz böyle harika bir fusion ziyafeti" diye soruyordu. Teşekkürler Mike Stern ve arkadaşları..

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.