Konserin Ardından: Akbank Sanat dünya müziği konserinde Erhu ve Koto ustaları bizi müzikleriyle sınadı mı?

Konserin Ardından: Akbank Sanat dünya müziği konserinde Erhu ve Koto ustaları bizi müzikleriyle sınadı mı?

Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri konserlerine bilet almak için tıklayın.


Konserin Ardından: Akbank Sanat dünya müziği konserlerinde izlediğimiz Erhu ve Koto ustaları bizi müzikleriyle sınadı mı?

Kültür emperyalizmi girdiği ülkenin önce dilini ve ruhunu esir alırmış. Çoğumuzun zaten iyi bildiği bu gerçeği 7 Mayıs akşamı Akbank Sanat dünya müziği konserlerinde Çinli Guo Gan ve Japon Mieko Miyazaki`yi dinlerken bir kez daha farkettim. Irkının tüm zerafetini üstünde taşıyan Mieko Miyazaki hem müzikal partnerinin hem kendinin çaldığı enstrümanları tanıtırken Çin çalgısı Erhu için Chinese Violin, kendi çalgısı Koto için ise Japanese Harp demek durumunda kaldı. Ne Mieko, ne Guo Gan ve ne de biz salondakiler aslında bu çok tuhaf olması gereken duruma hiç de şaşmadık, bilakis, ancak böyle o enstrümanların ne olduğunu anlayabildik, daha ironik olanı idrak edebildik diyeyim.

* * *

Söyler misiniz lütfen, nerdeyse insanlığın kendisi kadar eski bir uygarlık olan Çin, kendi uygarlığı kadar eski enstrümanı Erhu`nun adını söylerken niye muhtemel geçmişi bir kaç yüzyılı bulmayacak bir batı çalgısı "Violin" üzerinden izah durumunda kalsın. Çünkü mecbur… Halbuki Guo Gan elinde Erhu`suyla sahneye çıktığında aklımdan bizim kabak kemaneye benzediği geçmişti, nitekim çalgının soundu da gerçekten çok benziyordu, biraz daha melankolik, biraz daha romantik bir sound. Sesini ilk duyduğumda uzakdoğu filmlerinin vazgeçilmez enstrümanı demek "erhu"ymuş demekten alıkoyamadım kendimi.

* * *

Mieko Miyazaki`nin çaldığı Koto için de durum aynı. Aslı belki de "Erhu"dan bile geriye giden Çin kökenli bir çalgı olan Koto yaklaşık elli santimlik iki ayak üzerinde yatay duran, köprüler üzerinde gerilmiş telleriyle tüm telli çalgıların ortak atası gibi bir enstrüman ve doğası gereği kesinlikle Erhu kadar duygusal bir enstrüman değil, ama gerçekten çok zor bir enstrüman, orası âşikâr.

Mikroskopun altındaki dünya...

Uzakdoğu müziği yekpare bir müzik değil elbet, bu şekilde tarif etmek büyük bir kabalık olur ama ortak yanları var, sanırım Budizm`le de ilgili bir içsellik bu, müziklerini dinlerseniz eğer onların zamanının bizim zamanımızla aynı hızda akmadığını düşünebilirsiniz. Bizlerin olur olmaz telaffuz ettiği minimal kelimesinin gerçek anlamını onların bildiği şüphesiz. Arının vızıltısındaki müzik de, bir balıkçının gecenin karanlığında attığı oltanın havayı yaran sesi de, içli içli ağlayan bir kadının hüznü de, delicesine koşan atların nefes nefese sesleri de bu olağanüstü müziğin içinde kendi duygusunu -eğer karşınızdaki müzisyenler usta ellerse- fevkalade buluyor. bir kere -en azında o gece- bu zarif insanlardan müzikte ve ifade de basitliğin ne olduğunu anlıyorsunuz, ama şunu da farkediyorsunuz, sabrın erdemi… Salonun dışında delice akan bir dünya olduğunu bilince insan bu minimalizme, seslerden oluşan bu `haiku`lara çok da fazla sabredemiyor ama telaşınızı yenip de sabır gösterince mikroskopun altında ne kadar büyük bir başka dünyanın olduğunu anlıyorsunuz.

Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com / 14 Mayıs 2015, Perşembe






Akbank Sanat`ta, Mayıs ayında,

dünyanın tüm renkleri buluşacak;

Dünya Müziği Günleri başlıyor...

Akbank Sanat, Mayıs ayında farklı coğrafyalardan gelen sanatçıların katılımı ile Dünya Müziği Günleri`ne ev sahipliği yapıyor. Dünya müziğinin öncü gruplarından kabul edilen ve müzik kariyerinde 40. yılını kutlayan Fin grubu Piirpauke`nin 7 Mayıs 2015, Perşembe günü gerçekleştireceği konser ile başlayacak etkinlik, 12 Mayıs 2015, Salı günü Çin geleneksel enstrümanı erhu ustası Guo Gan ve Japon geleneksel enstrümanı koto ile Batı Dünyası’nda büyük beğeni kazanan Mieko Miyazaki`nin sıradışı konseriyle devam edecek.

Etkinlik kapsamında 26 Mayıs 2015, Salı günü Pakistan`dan bir ikili; sitarın yaşayan en büyük üstadlarından Ashraf Sharif Khan ve yine Pakistan`ın en önde gelen tablacılarından olan Shahbaz Hussain seyircilere çok özel bir deneyim yaşatacak. Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri, Batı Afrika müziğinin yükselen yıldızı ve kökleri ortaçağa dek uzanan bir griot (hikaye anlatıcı) aileden gelen Senegalli Diabel Cissokho`nun 28 Mayıs 2015, Perşembe günkü konseri ile sona erecek.


Piirpauke, 40. yılını özel bir konserle Akbank Sanat’ta kutlayacak.

Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri, yetmişli yıllarda, Türk müziği de dahil olmak üzere farklı geleneksel ve etnik müzikleri, rock ve caz müziğiyle birleştirerek dünya müziğinin öncülüğünü yapan Finlandiyalı grup Piirpauke ile başlıyor.

1974 yazında saksafoncu ve piyanist Sakari Kukko tarafından kurulan; Fin, Balkan, Türk ve Batı Afrika folk müziklerinden ilham alan besteleri ile tanınan, yorumladıkları “Çökertme” ve “Samsun’un Evleri” gibi Türk ezgileri ile büyük beğeni kazanan Piirpauke, “Koli” albümü ile Ekim 2010’da Avrupa Dünya Müziği listelerinde bir numaraya yükseldi. Bugüne dek 30 albüm yayınlayan ve 30 ayrı ülkede konserler veren Piirpauke, son albümleri “Ilo” da Chaikovsky, Beethoven, Fin besteciler Lithander ve Merikanto’nun ve Güney Hindistanlı usta Tyagajara’nın müziği yanı sıra Tibet ve Peloponnesos’tan geleneksel şarkılara da yer verdi.

Piirpauke, 40. kuruluş yılı kapsamında 7 Mayıs 2015, Perşembe günü Akbank Sanat’ta gerçekleştireceği konserle müzik tutkunlarına unutamayacakları bir ziyafet yaşatacak.

Konser: Piirpauke
Sakari Kukko: Saksafon, flüt, piyano
Nicolas Rehn: Gitar
Ismaila Sané: Perküsyon
Eerik Siikasaari: Kontrbas
Rami Eskelinen:
Davul

Tarih: 7 Mayıs 2015, Perşembe
Saat: 20.00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. / Öğrenci: 10 TL.


Çinli Guo Gan ve Japon Mieko Miyazaki’den sıradışı bir konser.

Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri, 12 Mayıs 2015, Salı günü Çin geleneksel enstrümanı erhu ustası Guo Gan ve Japon geleneksel enstrümanı koto ile Batı Dünyası’nda büyük beğeni kazanan Mieko Miyazaki`nin sıradışı konseriyle devam edecek. İkili konserde katılımcılara farklı bir müzik deneyimi yaşatacak bir repertuvar seslendirecek.

Konser: Guo Gan & Mieko Miyazaki (Çin-Japonya)
Guo Gan: Erhu
Mieko Miyazaki: Koto

Tarih: 12 Mayıs 2015, Salı
Saat: 20.00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. / Öğrenci: 10 TL.


Pakistan’ın ünlü müzisyenleri Ashraf Sharif Khan & Shahbaz Hussain Akbank Sanat’ta...

Pakistan’ın en ünlü sitar ustalarından Ashraf Sharif Khan ve önde gelen tabla virtüözlerinden Shahbaz Hussain 26 Mayıs 2015, Salı günü Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri’nin konuğu olacak. Sınırları aşan müzikleri ve büyüleyici performansları tanınan ikili Akbank Sanat’taki konserlerinde dinleyenleri unutulmaz bir müzikal yolculuğa çıkaracak.

Konser: Ashraf Sharif Khan & Shahbaz Hussain (Pakistan)
Ashraf Sharif Khan: Sitar
Shahbaz Hussain:
Tabla

Tarih: 26 Mayıs 2015, Salı
Saat: 20.00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. / Öğrenci: 10 TL.


Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri Senegalli Diabel Cissokho ile sona eriyor.

Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri, Batı Afrika müziğinin yükselen değerlerinden Senegalli Diabel Cissokho’nun 28 Mayıs 2015, Perşembe günü gerçekleştireceği konser ile sona erecek.

Kökleri Ortaçağ’a, Mali’ye dek uzanan çok tanınmış bir griot (hikaye anlatıcı) ailesinden gelen Diabel Cissokho, hem virtüöz yeteneği hem de etkileyici ve duyarlı performası ile geleneksel Afrika müziği, caz, Afrobeat gibi farklı dallarda müzik otoritelerinin büyük beğenisini topladı. Diabel Cissokho, Akbank Sanat’taki konserinde 2012’de kaydettiği Batı Afrika Mandinka müziği, Afrobeat ve blues öğelerini barındıran ilk albümü “Kanabory Siyama”dan besteler seslendirecek.

Konser: Diabel Cissokho (Senegal)
Diabel Cissokho: Vokal, kora ve ngoni
Graham Garside: Gitar
Assane Ba: Bas gitar
Oumar Massar Diagne:
Calebasse ve perküsyon

Tarih: 28 Mayıs 2015, Perşembe
Saat: 20.00
Yer: Akbank Sanat
Bilet Fiyatı: Tam: 20 TL. / Öğrenci: 10 TL.

Cazkolik.com / 28 Nisan 2015, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.