Levent Öget`in cazın tüm paydaşlarını buluşturduğu kitabı "Caz Etraflı Konuşmalar" yayınlandı

Levent Öget`in cazın tüm paydaşlarını buluşturduğu kitabı "Caz Etraflı Konuşmalar" yayınlandı

O günü gayet iyi hatırlıyorum, sevgili Levent telefonla aradığında, o ilk konuşmanın bugün elimde duran harika kitaba dönüşeceği ne yalan doğrusu hiç aklıma gelmemişti. İşin bu yanıyla sevinçliyim, bir başka yanıyla ise, sevgili Levent`in kitabı biz cazseverlere yeni sorular sormanın kapısını aralayacağı için bence ayrıca önemli. Gelin, kitapta adı geçenlenlerden biri olarak, hem kitabı biraz yakından tanıyalım, hem sözünü ettiğim muhtemel sorulara giriş yapalım.

 

Günümüz caz radyo programları arasında Açık Radyo`nun hafta içi her öğleden sonra saat 17:00`de yayına giren "Dünyanın Cazı" büyük bir işleve ve öneme sahip. Gerek cazın güncel gelişmelerini, gerek yayınlanan yeni albümleri, festivalleri, konserleri hergün binlerce dinleyicisine ulaştıran program Levent Öget`in hazırlayıp sunduğu ve moderatörlüğünde, 2012 yılında "Caz Açılımları" isimli özel bir seri programa imza attı. Her bir programda cazın farklı yanlarını temsil eden, farklı isimleri ağırlayan Öget programlarında, tıpkı kitabının önsözünde yazdığı gibi, günümüzde caz müziğin sorunlarının tartışıldığı ve çözüm yollarının katılımcılarca arandığı, sorulan soruların-sorunların cevapları konuşuldu, ortaya çıkan düşünceler tartışıldı.

 

İçinde bendenizinde olduğu ilk programın konukları arasında ustamız Sevin Okyay ile, yirmi yıldan fazladır sürdürdüğü radyo programları, Jazz Dergisi`ndeki yazıları ve yıllarca İstanbul Caz Festivali`ndeki danışmanlığıyla caza büyük emeği geçmiş bir usta isim Ali Sönmez "Caz Açılımları" program serisinin ilkinin konuğu olmuştuk. Programlar boyunca konuşulanlar haberin değil kitabın konusu ama cazseverleri çok yakından ilgilendiren epey detay ve tartışma var, bu nedenle, kitabı tez elden edinmeniz çok önemli. Süregiden program serilerinde konuklarını belli kategorilerde ağırlayarak tartışılan konuların daha verimli sonuçlara dönüşmesi için organize eden Levent Öget bu kapsamda yazarlar-yapımcılar-eleştirmenler, müzisyenler, caz klüp sahipleri-işletmeciler, radyo müzik yayın yönetmenleri-program koordinatörleri, festival yöneticileri, bağımsız konser organizatörleri, caz dinleyicileri, caz yazarı-eleştirmeni-programcısı gibi konuların önde gelen isimlerini Açık Radyo stüdyolarında biraraya getirdi.

 

Velhasılı, şu an elimde tuttuğum bu harika kitap, programlar serisinde konukların konuştuğu, tartıştığı konuları kalıcı hale getirerek gelecek yıllara aktarmayı başarmış ve özel bir misyon üstlenmiş durumda. Öncelikle, sevgili Levent`e böyle bir kitabı hazırlayıp yayınladığı için gerek katılımcılardan biri olarak, gerek bir cazsever-okur olarak teşekkür ediyorum. Türkiye`nin hayli kısır basılı caz yayınları arasında müstesna bir çalışma olarak bizlere ulaşan "Levent Öget ile Caz Etraflı Konuşmalar" konuştuğumuz konuların esaslı bir raporunu sunması ve gelecek yıllara aktarması bakımından hayati öneme sahip.

 

Yanısıra, haberin başında, bu kitap bir çok yeni soruya kapı açar, tartışma sağlar dedik, bu anlamda ilk işlevi kendi caz kubbemizde nerdeyse yok denilecek kadar az sayıda basılı yayınımız olduğu gerçeğini mi konuşmak istersiniz, belki de caz müziğin en çok ihtiyaç duyduğu, yayınlanan müziklerin gazeteler, dergi sayfaları, internet ortamlarında hakettiği ilgiyi görmekte zorlandığı konusunu mu tartışmaya açarsınız, albüm eleştirileri, festivaller, konser izlenimleri geleneğimizin bir türlü istediğimiz seviyelere gelemediği sorularını mı sorarsınız… Hangisini isterseniz isteyin ya da siz yeni sorular ekleyin, hepsi önemli olacaktır, işte, Levent Öget`in yeni kitabı sırf bu konuların yeniden konuşulmasını sağlamaya yönelik katkısı bile başlı başına önemli. Bir kez daha eline sağlık sevgili Levent diyorum ve kitabı tüm kitapçılarda ve internet üzerinde bulabileceğinizi önemle hatırlatıyorum. Lütfen bir adet kendinize, bir adet de arkadışınıza hediye alın ki yayınevleri böylesi çalışmaları iştahla yayınlama cesareti göstersin ve bizler de yeni konuları, yeni tartışmaları okuyabilelim, cazın müzik dışı basılı aktivitelerinin artışına birlikte tanık olalım.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 21 Mayıs 2015, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.