Yarattığı marka isminin önüne geçen Les Paul 100 yaşında

Yarattığı marka isminin önüne geçen Les Paul 100 yaşında

Caz gitarı denince akla gelen marka isimlerden Les Paul bu yıl 100. yılını kutluyor. Daha doğrusu, markanın yaratıcısı Les Paul`ün 100. yaşı kutlanıyor ama ünlü isim 2009 yılında 94 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

 

NPR "100. yılında Les Paul`u hatırlamak" isimli bir haber yayınladı. Haberde, 1960 yılından sonra doğan herhangi birine Les Paul ismini sorsanız sizin elektrikli gitar markasından söz ettiğinizi zanneder diyor ama bu yıl 100. yaşına basan Les Paul aslında hayata caz gitaristi olarak başladı ve onu, dinleyici önünde çalmaktan başka daha mutlu eden hiç bir şey olmadı. Hatta, eski grup arkadaşı Lou Pallo, Les Paul`ün kendisine "bakın, burdayım, ben bir gitar değilim, ben Les Paul"üm dediğini anlatır.

 

Les Paul, 1994 yılında yine NPR ile yaptığı bir söyleşide Wisconsin`de Lester Willam Polsfuss ismiyle doğduğunu söyler ve çocukluk yaşlarında şarkı söylemeye ve çalmaya country ile başladığını anlatır. "Radyoda Art Tatum ve Fats Waller`ı duyduğumda aslında dinlemek istediğim müziğin caz olduğunu anladım" diyor.

 

1940`ların ortalarında, Los Angeles da Nat King Cole ile sahnede jam yapması için davet edilen Paul aynı dönemde Bing Crosby and the Andrew Sisters gibi dönemin büyük popüler starlarıyla çaldı ama zayıf olan solo tekniğini geliştirmesi gerektiğinin farkındaydı ve bunun için evinin bodrumuna kapanıp çalışmalar yapmayı sürdürdü.

 

Aynı zamanda, teknik gelişmelere meraklı olan Les Paul bodrumda pratik yaptığı zamanlarda asetat diskleri kullanarak üstüste kayıt yapmanın yöntemlerini keşfetti ve sounda bu şekilde katkıda bulunabileceğini düşündü.

 

Daha 12 yaşında yetenekli bir çocuk iken ailesi tarafından Les Paul`e götürülen günümüzün usta gitaristlerinden Pat Martino uzun süre Les Paul`ün yanında çalışmış. Usta sanatçı hakkında, "ustalığı, gitar tekniği ve yetenekleri yanında o aynı zamanda çok önemli bir teknik geliştirici bir öncüydü" diyor. Les Paul`ün bu `inovator` yanı 1948 yılında geçirdiği araba kazasında kolunun dirsekten kırılmasıyla daha da öne çıkar. Doktorlar kolunun bir daha aynı şekilde olamayacağını söyler ama o çalmak istemektedir ve kolunun olabilen şekline uygun bir gitar yapmak için kolları sıvar. Aslında, içinde, şarkıcı karısının da olduğu en önemli kayıtlarını da bu kazadan sonraki dönemde yapar. Bu inadı ve başarısı sanatçıya tasarladığı gitarı geliştirme becerisi getirir. Kendi dizaynı gitarı ismiyle üne kavuşmaya başlar. Bu isimli tasarım hala özellikle rock müzisyenlerinin favori tasarımlarından biridir. 1965 yılında gerçekleştirdiği performansın ardından emekli olan ve ortalardan kaybolan Les Paul ancak seksenlerin ortalarında yeniden görünür ve bu zaman zarfında kendi kendine caz çalmasının ona uygun en iyi terapi olduğunu keşfettiğini söyler.

 

Hayatı boyunca sadece caz çalmakla ticari olarak gitar tasarımları yapmaya devam etmek arasında bocaladığını söyleyen Les Paul "eğer caz çalmaya devam edersen eve ekmek götürmekte zorlanıyorsun, ben ikisini de bir arada yürütmeyi istedim. Bugün, geriye dönüp baktığımda artık para hiç umurumda değil, sadece çalmak istiyorum..." diyerek hayatının sonuna kadar her Pazartesi gecesi yukarda ismi geçen arkadaşı Gallo ile çalmaya devam etti.

 

Cazkolik.com / 10 Haziran 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.