"Cazı şekillendiren adam" Ornette Coleman 85 yaşında hayata veda etti

"Cazı şekillendiren adam" Ornette Coleman 85 yaşında hayata veda etti

Haber az önce New York Times`den Ben Ratliff tarafından duyuruldu; Caz efsanesi Ornette Coleman geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmiş. Ailesinin açıklaması bu şekilde. Caz tarihine şekil veren az sayıda öncü isimden biri olan efsanevi alto saksofonist 85 yaşındaydı.

 

Ellili yılların sonundan itibaren caz tarihinin tümden farklılaşmasına, caza ilişkin bakış açılarına, yeni seçenekler eklenmesine, yirminci yüzyılın ilk yıllarından itibaren gelenekselleşen cazda armonik ve ritmik kuralların değişmesine ve bu kuralların modern cazda daha az rol oynamasına ve besteleriyle de caz repertuvarının alabildiğine zenginleşmesine olağanüstü katkıda bulunan Coleman`ın erken dönem çalışmalarını yazar Ben Ratliff bir tür Charlie Parker`a kişisel bir yanıt, bir tür cevap olarak değerlendiriyor. Yine aynı yazar, Coleman`ın teorik fikirlerini ve teknik uygulamalarını bir tür filozofik etki olarak örneğin John Coltrane`den daha konuşkan, daha geniş ilgi alanlarına sahip biri olarak değerlendiriyor.

 

Coleman her ne kadar altmışların avantgart cazın sembol ismi kabul edilse de bugün caz müziğin çok daha geniş bir perspektife sahip olması Coleman ve az sayıda onun gibi öncü ismin bitmek tükenmez merakı ve caza olan sevgileridir.

 

Cazkolik.com / 11 Haziran 2015, Perşembe

 

Ornette Coleman`s Greatest Hits by Ben Rattliff

 

 

 

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.