22. İstanbul Caz Festivali bu yıl Kadıköy-Moda`yı "Gece Gezmesi" ile cazla işgale hazırlanıyor.

<span style="color: rgb(183, 33, 38);">22. İstanbul Caz Festivali</span> bu yıl Kadıköy-Moda`yı "Gece Gezmesi" ile cazla işgale hazırlanıyor.

İstanbul Caz Festival yönetiminin yıllardır Kadıköy yakasını festivalin içine daha aktif katmayı istediğini yakından biliyoruz. İlk önce hepimizin aklına gelen elbette Kadıköy yakasının önde gelen salonlarında konserler düzenlenmesi oldu. Bu zaten geçen sene yapıldı, bundan sonra da yapılacaktır ve yapılmayan şeyler değil ama festival yönetimindeki dostlarımız Kadıköy yakasının İstanbul`da son yıllarda artan kültürel ve sosyal popülaritesini, özellikle İstanbul`un Cihangir, Karaköy gibi tarihi dokusu içinde eğlence ve müzikli mekanlarla dolu sokaklarının merkez cazibesini Moda ve Kadıköy barlar sokağı tabir edilen bölgelerde artan çekiciliği çok geçmeden farketti ve hızlı davranarak bu yıl özel bir fikre imza attılar.

"Gece Gezmesi" festivalde bir ilk olacak.

Festival geçen yıllarda Tünel Şenliği ismiyle Tünel ve çevresinde gerçekleştirilen ve gerçekten yoğun ilgi gören `sokaklarda caz` temalı, akşamüstü başlayıp gece yarısına kadar süren, aynı anda bir çok mekanı kapsayan tek gecelik çoklu etkinliğini bu yıl Kadıköy - Moda bölgesinde gerçekleştirmeye karar verdi ve bir anlamda İstanbul Caz Festivali Kadıköy yakasına çıkarma yaptı. Daha doğrusu 8 Temmuz akşamı yapacak.

* * *

Size ilginç bir şey söyleyelim, Kadıköy yakasında, bildiğimiz anlamda, mesela Nardis gibi bir caz klübü yok ama sahnesinde caz müziğinin bin türlü çeşidine yer veren en az dört-beş yer var. İsimlerini birazdan okuyacağınız bu mekanların dozunu giderek artıran caz projelerine her zaman açık olduğunu biliyoruz ama elbette bu bir arz-talep sorunu. Moda ve aşağı bölgesi ile barlar sokağı tarafında caz müziğine talep arttıkça mekanlar da eminiz büyük bir istekle bu talebe cevap verecektir. Bu açıdan bakarsanız, İstanbul Caz Festivali`nin bu yıl gerçekleştireceği "Gece Gezmesi" etkinliği büyük cazibe yaratmaya aday. Özellikle buradan belirtelim, Kadıköy Belediyesi`ndeki yetkililerin "Gece Gezmesi" etkinliğini yakından takip etmelerini ve oluşacak potansiyeli gelecek yıllarda bölge için başka temalı etkinliklerle değerlendirmelerini öneriyoruz. Bir diğer öneri de, 8 Temmuz gecesi oluşacak coşkunun toplamına bakarak festival yönetiminin "Gece Gezmesi" konseptini güncelleyerek Kadıköy`de kalıcı hale getirmek olmalı. Bunların hepsi eminiz zamanla tartışılacak konular olacak. Şimdi gelelim 8 Temmuz gecesine…

"Gece Gezmesi"nde hangi mekanlarda kimleri izleyeceğiz?

"Gece Gezmesi" Kadıköy & Moda ekseninde faaliyet gösteren Atölye Hangart, All Saints Moda Kilisesi, Club Quartier, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi (hepsi birbirine yürüme mesafesindeyken bu mekan diğerlerinden biraz daha uzakta), Moda Sahnesi, Living Room, Köşe ve Kargart isimli, bir çoğu yılların tecrübesine sahip mekanlarda gerçekleşecek. Tümünde geceye özgü canlı projelerin sahne alacağı etkinlikler gerçekleşecek. Birbirine yürüme mesafesi yakınlığındaki mekanlar arası geçişler müzikseverleri gece boyu eğlenceli bir trafiğin içine sokacak.

Atölye Hangart

"Gece Gezmesi" Atölye Hangart`taki tek sonserle saat 20:00`de başlayacak diyebiliriz. Samet Kılıç ve Serhat Yılmaz`ın pop, funk, rock ve caz türlerindeki performansları 20:30 gibi başlayacak.

All Saints Moda Kilisesi

Aynı saatte, yani 20:00`de All Saints Moda Kilisesi`nde Burcu Tatlıses, Yasemin Mori ve Cihan Murtezaoğlu sahne alacak. Ayrıca, 21:00`de Kaan Boşnak`ı da izlemek mümkün.

Club Quartier

St. Josephliler derneği olarak Moda`lıların iyi bildiği Club Quartier 19:45`de Barış Demirel`i, 21:00`de Can Güngör`ü, 22:15`de ise İlhan Erşahin`s İstanbul Sessions ekibini ağırlayacak. Gecenin ucu açık...

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi 21:15`de yakın dönemin caz vokalistliğinde ilgi çeken ismi Su İdil ile "Gece Gezmesi"ne önemli katkı sağlayacak.

Moda Sahnesi

Eski Moda sineması yeniden elden geçirilerek yepyeni bir modern sanat merkezine dönüştür ve ismi Moda Sahnesi oldu. Moda Sahnesi’nde gecenin açılışını 20:15’te avangard yaklaşımlarla caz öğelerini bir araya getiren Mikado yapacak. Ardından, yurtdışı başarılarıyla göz dolduran dream pop ve indie rock grubu The Away Days 21.45’te sahneyi devralacak. Moda Sahnesi’nin kapanışını 23:15’te gitar müziği ve alaturkayı aynı potada eriten Gaye Su Akyol yapacak.

Living Room

Kadıköy`ün cazla adı en sık anılan yerlerinden Living Room ise "Gece Gezmesi"ne 2013 Nardis Genç Caz yarışmasının kazanan ismi Deniz Taşar ve ekibi Deniz Taşar Quintet 21:30’da yapacak ve ardından duayen caz gitaristi Neşet Ruacan biri 23:15 diğeri 00:15’te gerçekleşecek iki setle harika katkı verecek.

Köşe

Kadıköy`ün bir başka sevilen mekanı Köşe, "Gece Gezmesi"ne Can Kazaz ile dahil olacak. MC Recep ismiyle yayımladığı siyasi parodi müzikleriyle tanınırlığını arttıran, pastoral öğelerle süslediği alternatif folk baladları seslendiren Can Kazaz ilki 20:30 ikincisi 20:45’te olmak üzere yarım saatlik iki performans sergileyecek.

Kargart

Muhtemelen Kadıköy`ün en eski ve en ünlü ve ağır topu Kargart`sız böyle bir gece düşünülemezdi. Karga cephesinde ilk olarak 21:45’te performanslarında mizah, enstalasyon, video, propaganda öğelerine yer veren şaşırtıcı İstanbul kolektifi Ha Za Vu Zu sahneye çıkacak. Devamında Güneş Alpman, Umut Çetin, Ali Somay ve Baran Göksu’dan oluşan, 60’ların saykodelik, surf, funk ve garage rock stillerinden ilham alan Alpman and The Midnight Walkers 23:30’da geceyi kapatacak.

* * *

Tüm Kadıköy`lülerin, Cadde`lilerin, Erenköy`lülerin, Göztepe`lilerin, Bostancı`lıların, Caddebostan`lıların, Suadiye`lilerin şimdiden 8 Temmuz gecesini "Gece Gezmesi"ne ayırarak kendilerine iyilik yapmalarını önemle hatırlatıyoruz.

Cazkolik.com / 24 Haziran 2015, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.