Ruhi Su, ölümünün 30. yılında düzenlenecek özel konser ve etkinliklerle anılacak.

Ruhi Su, ölümünün 30. yılında düzenlenecek özel konser ve etkinliklerle anılacak.

20 Eylül 1985 tarihinde hayata veda eden çok sesli müziğin öncülerinden usta sanatçı Ruhi Su, ölümünün 30. yıldönümünde bir dizi etkinlikle anılacak. Sanatçının kabrinde gerçekleşecek anmanın ardından aynı akşam, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Ruhi Su Dostlar Korosu ve Boğaziçi Caz Korosu büyük sanatçı adına bir “Barış Konseri” verecek.

* * *
Sanatçının dostları, yakınları ve 1975 yılında temellerini attığı Ruhi Su Dostlar Korosu kurulduğu ilk yıllarda tek sesli türküler üzerine çalışan, daha sonra iki sesli küçük denemelerle çok sesliliğe adım atan koro günümüzde de türküleri çok sesli olarak icra etmeye devam ediyor. Koro çalışmaları Emin İgüs’ün sanat yönetmenliği, Mutlu Ödemiş’in şefliğinde devam etmektedir.

* * *

Koral müzikte Ruhi Su’nun açtığı yolda kendine has çizgisiyle, ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza atan Masis Aram Gözbek yönetimindeki Boğaziçi Caz Korosu da Anadolu ezgilerinin ağırlıkta olacağı repertuvarıyla izleyicilerle buluşacak. Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin Şişli Belediyesi’nin desteği ile, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak düzenlediği konser 20 Eylül 2015’te saat 20.00’de başlayacak.

* * *
Sanatçının oğlu Ilgın Su, babasının 30. ölüm yıldönümü için duygularını paylaşırken, “Müzik dinleyicileri için bir özlem anı yaşanacağına inanıyorum. Ruhi Su sanatta pek çok ilke imza atmıştır. İşe türküleri araştırmak ve derlemekle  başlayıp, kendi aldığı klasik eğitimin formlarına göre türküleri yorumlamış ve günümüze kazandırmıştır. Ayrıca, kırsal kesimin türkülerini, yeni gelişmekte olan şehir insanlarına, farklı sınıflara taşımıştır. Bana göre daha da önemlisi, müzikte türkülerin daha anlaşılabilir bir Türkçe ile söylenebilmesini sağlamasıdır.” açıklamasında bulundu.

* * *

Barış Konseri’ne Şişli Belediyesi olarak evsahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, "Ruhi Su, bu toprakların yetiştirdiği en değerli sanatçılarımızdan birisidir. O, müziğini her zaman barış, dostluk  adına icra etmiştir. Bizim görevimiz de, barış ezgilerini daim kılmak, müziğin evrenselliğini Ruhi Su aracılığı ile tüm dünyaya taşımaktır." diyor.

* * *

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde aynı akşam saat 19:00’da açılışı yapılacak olan “Ruhi Su Fotoğrafları Sergisi” ise 27 Eylül 2015 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Ruhi Su ve Dostlar Korosu

12 Eylül askeri darbesiyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan koronun Ruhi Su ile dayanışması sanatçının ölümüne kadar devam eder. Ruhi Su’nun ölümünden sonra yeniden bir araya gelerek çalışmalarını sürdürme kararı alan Dostlar Korosu, 1987 yılında, ustaya saygının bir ifadesi olarak adını ‘Ruhi Su Dostlar Korosu’ (RSDK) olarak değiştirir. Çalışmalarını Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu ve Berktay T. Akyıldız gibi değerli müzik insanları yönetiminde sürdürür. RSDK, bugün halk müziğine katkı veren ve zevkle dinlenen çok sayıda yorumcunun çıkış noktasıdır ve ülkemizde, bunca yıldır yaşamını sürdüren, varlığını koruyan bir kaç amatör korodan biridir. Koro, 2012’den itibaren, aynı yıl kurulan Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği bünyesinde çalışmalarına devam eder. Ruhi Su Dostlar Korosu 2014 yılı Şubat ayından bu yana çalışmalarını, Emin İgüs’ün sanat danışmanlığında, şef Mutlu Ödemiş’in yönetiminde sürdürmektedir.

www.ruhisu.org.tr

Cazkolik.com / 18 Eylül 2015, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.