Festivalde izleyeceğimiz iki ustayı mercek altına aldık

Festivalde izleyeceğimiz iki ustayı mercek altına aldık

John Scofield ve Joe Lovano`nun aynı sahneyi paylaşacak olması ikiliyi 25. Akbank Caz Festivali`nin en merak edilen konserlerinden biri haline getiriyor. Peki, bu birlikteliğin geçmişi ne? İkili neden tekrar biraraya geldi? Ben de bunu merak ettim ve bir haber hazırladım. Yaz başından beri ikilinin yeni albümü konuşuluyor ama ortada albüm yok, önce albümün çıkması lazım. Nitekim, festival programı açıklandığı günlerde dahi albümle ilgili yeni bilgiler henüz ortalığa dökülmemişti. Peki biz konserde ne dinleyecektik? Nihayet geçtiğimiz hafta albümün çıkışı duyuruldu da hemen dinleme imkanı bulabildim. TRT Radyo 3`de hazırladığım "Caz Almanak" radyo programında festival özel program hazırlıklarına başladığım sırada albümün elime ulaşması iyi oldu. Program hazırlıkları sırasında ikilinin caz eleştirmeni Doug Collette`in tabiriyle bir çeşit yirmi beş yıllık döngüyü tamamlayacak olması beni ister istemez ikilinin ilk işbirliğinin nasıl olduğu araştırmasına yöneltti ve YouTube sağolsun (çok eleştirmekle birlikte çok faydalandığımı da saklamayacağım) bu konuda fikir sahibi olmama yarayacak bir kaç örneğe ulaşabildim. Şimdi, elimde hem ilk birlikteliklerinden müzikler hem yeni albüm var.

 

Yeni albüm `metastatik` bir tekrar mı yoksa yirmi beş yıllık döngünün tamamlanması mı?

 

Albümün tanıtım yazısını yazan Joseph Woodard anlaşılan az evvel adı geçen Doug Collette`in kanaatinin de mimarı olmuş. Yeni albümün ismi "Past Present". Doksanların başındaki buluşmaya gönderme yapan bir albüm ismi. Burada esas sorun, son yıllarda çok sayıda örneğine rastladığımız otuz-kırk yıl önceki işbirliklerin yeniden canlandırılması, hatıraların yâdedilmesi mi yoksa dinleyeceklerimiz yeni müzikler, yeni arayışlar mı? (Yakın dönemdeki `Return to Forever` hayal kırıklığı halen hatırımızda)

 

Doug Collette yazısında John Scofeld`ın kendini bir çeşit `metastatik` anlamda tekrar eden bir kariyerinin hiç bir zaman olmadığının altını çizdikten sonra benim çok hoşuma giden `etkinlik döngüsünü tamamlayan` tabirini kullanıyor. Nitekim, yirmi beş yıl önceki kayıtları tekrar dinlemeye başladığınızda bunu hemen farkediyorsunuz. Yazar, bu bakımdan albüme verilen ismin anlamlı olduğunun altını çiziyor, sanki `dün dündür, bugün bugündür` der gibi.

 

Joseph Woodard ise Scofield`ın kariyerini oluşturan bölümleri incelerseniz eğer bu bölümlerin içinde yetmişli yıllarda yaptığı ama nedense az bilinen post-fusion caz trio işlerini yeniden mercek altına almaktan sözediyor. Tabii, Miles Davis sonrası dönemde tüm o Medeski, Martin Wood, İngiliz besteci Mark-Anthony Turnage ve Alman piyanist Pablo Held ile yaptığı `artful` kayıtlar bu sürecin diğer bölümleri olduğunu unutmamak kaydıyla.

 

"Past Present" Scofield ve Lovano ikilisine eşlik eden basçı Larry Grenadier ve davulucu Bill Stewart`tan oluşuyor. 16-17 Mart 2015 günleri yapılan kayıtlardaki tüm besteler Scofield tarafından yazılmış. Doksanların başındaki kayıtları dinledikten sonra kendi notlarımı kayda geçersem eğer "Past Present" kesinlikle benim çok daha sevdiğim müziklerden oluşmuş. Daha akustik, daha (Woodard`ın tabiriyle) `real` caz bir albüm. "Slinky" ile açılan albüm cümleye başlayan Scofield ya da Lovano ise tamamlayanın bir diğeri olduğu yüksek işçilikli ritmik ve içiçe geçişli paralel ivmelerden oluşuyor. Hikaye doksanların başında başlamış olabilir ama bugün hikayenin yeni bir bölümüne tanık oluyoruz. Elektro akustik dörtlünün blues varyasyonlu caz melodileri geçen zamanın getirdiği tecrübe ve bilgelikle maceracılığın cazın amentüsüne dönüştüğü bir albüme vesile olmuş. İkiliyi festival kapsamında dinlemenin bir caz haccına dönüşeceğinin altını çizmek bence gereksiz bile. Sadece, orada olun diyorum!

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 08 Ekim 2015, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.