Ekim ayında yerli caz ortamı dört yeni albümle sonbahar hareketliliğinde.

Ekim ayında yerli caz ortamı dört yeni albümle sonbahar hareketliliğinde.

Haberde adı geçen albümlerin tümünü Cazkolik Shop Yerli Caz Albümleri bölümünden satın alabilirsiniz. (Tıklayın)


Sonbahar ayları geleneksel olarak müzik sektörünün yeni albümleri dinleyicileriyle buluşturduğu bir mevsimdir. Eğer takip ediyorsanız bileceksiniz, son günlerde dört bir yandan yeni albüm haberleri geliyor. Nerde eski yıllar dediğinizi duyar gibiyiz, haklısınız, yaşanan teknolojik değişim müzik sektörüne acımasız darbeler vursa da müzik hiç bir zaman ölmez, yeni müzikler, yeni şarkılar her zaman yayınlanır. Müzik sektörü ikibinli yıllarda içine girdiği format değişikliğini hala tamamlayamadı. Malumunuz, artık digital çağdayız, müzik sektörüyle ilgili ölçütler tıklanma ve dinlenme sayıları. Artık satılma rakamları fazla bir şey ifade etmiyor ama tüm bu tutarsız yeni düzene rağmen hala eski bildik albümler azalsa da yayınlanmaya devam ediyor.

* * *

Caz müziği de bu anlamda sayıları azalsa da geleneği fazla değişmeyen bir müzik tarzı. Sayıları azalsa da dedik ama yerli caz ortamında işin doğrusu eski yıllarda da fazla sayıda albüm yayınlanmazdı. Hatta, bu son yıllarda eskiye göre daha fazla albüm yayınlandığını kabul etmemiz gerek.

Ekim ayında yeni yerli albümler cazseverleri heyecanlandırdı.

İlk haber Eylül ayı sonlarında pop caz vokalin önemli ismi Gülcan Altan`dan geldi. Eğlence Fabrikası isimli müzik firmasınca ve "Bir Ömür Bize Yeter" ismiyle yayınlanan albüm sanatçının üçüncü solo çalışması. Klasik Türk musikisi eğitimi ve çalışmalarının yanı sıra, onaltıyı aşkın dilde söylediği geniş dünya müziği repertuvarıyla yıllardır kendinden söz ettiren, mensubu doğduğu Çerkeslerin söylenegelen şarkılarını gün yüzüne çıkaran sanatçı yeni albümünün müzikal kimliğini de bu sağlam temel üzerine kuruyor. Albümün prodüktörlüğünü de üstlenen Altan, albümdeki dokuz şarkının altısına söz ve müzik yazarı olarak da imza atmış. Bir Ömür Bize Yeter’in aşkın en saf halini arayan duygu ikliminin yanında sanatçı, toplumsal konulardaki duyarlılığının da altını çiziyor. Albümünün önemli bir özelliği daha var: Gülcan Altan ve Vedat Sakman bu albüm için bir kez daha bir araya geldi. İkilinin birlikte çalışmasıyla iki Hayyam rubaisi; İç Şarabı ve Kuklalar albümde yer aldı. Albümün müzik yönetmeni, albümün tek enstrümantal parçasına ilham veren Yeryüzünde Yedi Zaman’ın da bestecisi Zafer Karayazgan. Davulda Cem Aksel, gitarlarda Murat Güner, Uğur Varol ve Murat Tanbay gibi müzik dünyasının yakından tanıdığı isimlerin yanı sıra birçok değerli müzisyen albüme katkıda bulundu.


İlhan Erşahin`s İstanbul Sessions`ın yeni albümü "İstanbul Underground" Ekim ayı başında yayınlandı.

İlhan Erşahin ister Türkiye`de, İstanbul`da, ister Avrupa`da, ister New York`da olsun her zaman alt kültürün travmatik kişiliklerince simgelenen subcultures müziklerin peşinde oldu. Sırf bu yazının sonundaki video bile bu müzikal davranışı iyi özetliyor. Bu açıdan onun müziklerinin dinleyici nezdinde bu manada ne kadar anlaşıldığından emin değiliz. Yeni yayınladığı albüm de bu çizginin devamında bir çalışma. Erik Truffaz gibi bir dolu isimle yaptığı müzikler de öyle. Bu yanıyla klasik anlamda bir caz müzisyeni hiç bir zaman olmadı, kendisine sorsanız sanırız bunu teyid edecektir. Müziğinde kişisel dramatik travmalar yatmaz, o bakıma Kuzey Avrupa müzisyenlerinde simgeleşen müzikle pek bir ilgisi yok, daha ziyade Paris varoşlarındaki, Londra`nın progressive caz dolu klüplerindeki müzikler bu anlamda iyi birer örnek olabilir. Tabii New York`da ama NY `new post bop` cazı değil mesela...

* * *

Yeni albümün ismi bize yeni ipuçları veriyor; "İstanbul Underground". Kapak görselindeki ifadenin keskinliği keza öyle. Haliç`de bir altgeçitin merdivenlerinden sendeleyerek çıkan bir adam görseli. Böyle bir algı veriyor. Fatih Akın`ın "Duvara Karşı" filmindeki Cahit ile Sibel karakterlerini hatırlayın lütfen. Yeni albümün parça isimlerine bakalım, bize daha net bir fikir verebilir, "Sex, Drugs and Jazz", "Studio 54", "Sarıyer", "Senin için Geldim"... Aşağıdaki video yazmaya çalıştığımız detayların fikrini net vermekle birlikte fazla ardarda sıralamacı ve sembolik bir çalışma olmuş, eminiz daha sert ve gerçekçi ifadeleri seven bir yönetmenin elinde Erşahin`in müzikleri inanılmaz bir sinematografiye kavuşur. Hatta, daha gerilere gidelim, Fransız yeni dalga altmışlı yılların kimi `dark noir` filmleri, Jean-Paul Belmondo, Alain Delon`un kimi filmleri, Lino Ventura, Jean Gabin karakterleri, hepsi...


Kıbrıs`lı basçı Cahit Kutrafalı`nın albümü "As It Is" Ekim ortasında yayınlandı.

Lefkoşa doğumlu Kıbrıslı caz basçısı Cahit Kutrafalı`nın ilk albümü "As It Is" A.K. müzikten çıktı. New York`lu eslektaşı Ari Roland`ın büyük övgülere boğduğu genç sanatçının çocuk yaşta farkedilen yeteneği, okul dönemlerinde popüler müzikler çalarken orkestrada basçı arkadaşının yerini alma zorunluluğu nedeniyle basa merak salması ve ilk albümüne uzanan süreç Kutrafalı`yı Rotterdam Konservatuvarı elektrik bas bölümüne seçilmesine ve oradan "Jazz Futures" projesine geçiş ve devamında Gilad Atzmon, Chris Byars, Ari Roland, Zaid Nasser, Vahagn Hayrapetyan, Okan Ersan, Asım Can Gündüz, Buzuki Orhan Osman gibi isimlerle yapılan çalışmalarla bugüne kadar geldi.

* * *

İlk albümünde geniş bir müzisyen kadrosuyla birlikte çalan Kutrafalı`ya yabancı müzisyenlerin yanısıra hepsi çok yetenekli yerli isimler de eşlik etmiş. Bu isimlerin içinde yine Kıbrıs`lı keyboardcu Tolga Erzurumlu`yu da saymalı. İki yıl öncenin İKSV Genç Caz Yarışması`nın kazanan isimlerinden genç sanatçı rastladığınız yerde kulak vermeniz gereken bir isim. Hemen altta yer alan klipte sanatçının bas perdesindeki yeteneğini kulak vermenizi öneririz.


Doğaçlama cazın başarılı çellisti Anıl Eraslan "Absorb" isimli çalışmasını yayınladı.

Hayatını Fransa`da sürdüren 34 yaşındaki çellist Anıl Eraslan memleketten uzak gibi görünse de aslında buralarda sık izlediğimiz bir isim. Sumru Ağıryürüyen`le doğaçlama çalışmalarını yakından izlediğimiz Eraslan sanatçıyla yeni yalınladığı "Absorb" albümünden önce "Sert Sessizler" isimli bir albüm de yayınladı. 2008 yılında kurduğu Auditive Connection ile Fransa`da genç yetenekler konusunda ödül kazanan sanatçı Chris Heenan, Michael Vorfeld, Axel Doerner, Tobias Delius, Tristan Honsinger, Joost Buis, Alan Purves, Anne La Berge, Michael Moore, Ab Baars, Ig Henneman, Sergei Letov, Alexei Borisov, Olga Nosova, Christine Ott, Karl Berger, Tolga Tüzün, Lê Quan Ninh, Oliver Lake, Adam Rudolf, Kenny Wessel, Trilok Gurtu, Saadet Turkoz, Yann Tiersen, Matt Elliot gibi isimlerin albümlerinde yer aldı.

* * *

Müzisyenliği yanında güçlü bir görsel sanatçı olan Eraslan kısa filmler çekiyor, müziğinin tüm görsel çözümlemelerine kendisi imza atıyor. Tıpkı aşağıdaki videosunda olduğu gibi.

Cazkolik.com / 17 Ekim 2015, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.