Avantgarde cazın öncü isimlerinden Şenol Küçükyıldırım yeni grubu "Centrifuge" ile konserlerini sürdürüyor.

Avantgarde cazın öncü isimlerinden Şenol Küçükyıldırım yeni grubu "Centrifuge" ile konserlerini sürdürüyor.

Caz davulcusu Şenol Küçükyıldırım gitarist Çağlayan Yıldız ve Cihan Mürtezaoğlu ile trompetçi Can Ömer Uygan`dan oluşan "Centrifuge" adını verdiği yeni grubuyla konserlerini sürdürüyor. Amerika`da Cecil Taylor, Ornette Coleman ve John Cage gibi avantgarde müziğin önde gelen üstatlarıyla birlikte çalışan Şenol Küçükyıldırım yeni grubuyla "sound-based" `free improvize` müziğe yeni bir boyut getiriyor. Weed, Inwards, Soundness ve Mother Tongue konserleriyle büyük yankı uyandıran ve en son geçen yaz 22. İstanbul Caz Festivali`nde izlediğimiz Küçükyıldırım grup üyeleriyle birlikte yine seslerin sınırlarında gezinerek keşfedilmemiş olanın izini sürüyor.

* * *

22 & 23 Kasım`da Kadıköy Karga`da grubun yeni albümü "now/is/a fairytale/far/away"in tanıtımını gerçekleştirecek "Centrfigue"ün yeni albümünün hikayesi Bağımsız Gör`seller kolektifince filme alındı. Serbest izleme yapılabilecek sergi kapsamında Emel Özcan`ın kişisel sergisi de izleyicilere sunulacak ve Centrifuge`ın canlı performansı da izleyicilerle buluşacak.

* * *

"now/is/a fairytale/far/away" beş parçadan oluşan bir albüm; 1 now, 2 is, 3 a fairytale, 4 far, 5 away. Albümün filmi ise yaklaşık 75 dakikalık bir çalışma. Bağımsız Gör`seller film ekibi Alp Giray Tabakoğlu, Emel Özcan, Mehmet Çetine, Yunus Tabakoğlu, Beste Balta ve Şenol Küçükyıldırım`dan oluştu.

Şenol Küçükyıldırım:

1960 yılında müzisyen bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Küçükyıldırım küçük yaşlarda davul çalmaya başladı. İlk öğretimi sonrası İstanbul Devlet Konservatuvarı`nde keman ve İstanbul Üniversitesi`nde sanat tarihi eğitimi alan sanatçı Okay Temiz`le çalışmaları sırasında Don Cherry ile tanıştı ve büyük sanatçıdan çok etkilendi. Bu tanışıklık Küçükyıldırım`ın Amerika`ya taşınması konusunda oldukça yönlendirici oldu ve sanatçı 1985 yılında George Russell`ın New England Konservatuvar`ndaki derslerine başladı. Bu sıra Joe Maneri ile mikrotonal müzik üzerine çalışan Küçükyıldırım aynı zamanda Harvard`da elektronik müzik derslerine katıldı. Bu dönem okul haricinde Boston`da caz klüplerinde free jazz performanslarına katılmayı ihmal etmeyen sanatçı tüm bu çalışmalar esnasında sıradışı deneyimler elde etti. Bu deneyimler sonrası Berklee`ye kaydoldu ve Ian Froman (davul), Joe Hunt (davul), Ed Blackwell ve Alan Dawson ile Jamey Haddad (perküsyon), Giovanni Hidalgo (perküsyon) gibi önde gelen caz müzisyenleri ile çalıştı. Besteleri okul tarafından beğenildi ve Berklee Rainbow Band tarafından çalındı.

* * *

Berklee`ye devam ederken, New York`ta Ornette Coleman`ın evine gidip gelmeye başlayan Küçükyıldırım bu sıra Coleman`ın Cecil Taylor, Bern Nix, Raphe Malik, Billy Higgins, Reggie Workman, Dewey Redman, Dave Liebman gibi arkadaşları ve caz ustalarla çalmaya başladı. 2000 yılında Türkiye`ye dönen sanatçı Yıldız Üniversitesi`nde caz teorisi ve ensemble dersleri vermeye başladı. 2005 yılında Aydın Esen ve John Lockwood ile "Şenol Küçükyıldırım Trio"yu kurdu 12. Akbank Caz Festivali`ne katıldı. Aynı yıl "Soundness" ismini verdiği bir diğer triosuyla konserler verdi.

* * *

Uzun yıllar birlikte çaldığı Şevket Akıncı, Murat Çopur ve Can Ömer Uygan ile "Ways" isimli gruplarıyla 2008 yılında Akbank Caz Festivali`nde yeniden sahne alan Küçükyıldırım bu dönem "Snow" ve Mark O`Leary, Can Ömer Uygan ve Murat Çopur ile "Live in İstanbul" isimli albümleri kaydetti. Şevket Akıncı, Demirhan Baylan ve Robert Eigle ile 2011 yılında "Century" isimli albümü kaydeden Küçükyıldırım piyanist Dave Bryant ile iki konser verdi. Son dönem "WeeD" grubuyla "Ghostwatch" albümünü kaydeden sanatçı yeni çıkacak yeni "nowisafairytalefaraway" isimli çalışmasını tamamladı ve halen Yıldız Teknik Üniversitesi`ndeki görevine devam ediyor.

Cazkolik.com / 18 Ekim 2015, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.