Caz müziğin dans hali, swing kökenli Lindy Hop etkinlikleri dans etmeyi seven herkesi biraraya getiriyor.

Caz müziğin dans hali, swing kökenli Lindy Hop etkinlikleri dans etmeyi seven herkesi biraraya getiriyor.

Caz müziğin geçmişine yönelirsek neyle karşılaşırız. Swingle elbette. Caz müziğin kökeni, ruhu, kalbi, duygusu ve hissidir swing. Özellikle yirmilerde dünyayı bir salgın gibi kaplayan swing dansının caza ne kadar önemli etkisi olduğunu unutmamalı. O yıllardan sonra otuzlu, kırklı hatta ellili yıllara kadar uzanan dönem yetişen tüm nesiller kökeninde swing olan müzikle büyüdüler. Caz müziği aslında böyle büyüdü, gelişti ve kendi yönünü tayin etti.

* * *

Son yıllarda Hollywood swing dönemi yeniden keşfetti dersek yalan olmaz. Swing dönemin çok uzun yıllar sonra dahi önemi hiç kaybolmayacak dansı yeniden revaçta. Swign müziğin neo-swing adı altında elektronik alt yapılarla özündeki ritmik dokuyu fazla bozmadan üretilen türevi bir anlamda dansta da karşılığını Lindy Hop olarak buldu. 25. Akbank Caz Festivali`nin programı açıklandığı vakit gözgezdirirken Lindy Hop atölye çalışmalarını görünce ne zamandır aradığımız haber imkanı kendiliğinden beliriverdi ve bu konuda bir öncü olarak yaptığı çalışmaları ilgiyle izlediğimiz sevgili Banu Birecikligil ile irtibata geçtik ve bizi kırmayıp sorularımızı yanıtladı. Bu haber şu sıra gerçekleşen Akbank Caz Festivali kapsamında yapılmış olsa da Lindy Hop dansı ve Banu Birecikligil`in ilk elden bize anlattıkları meraklıları için çok faydalı bir anlama ve başvuru kaynağı olarak işe yarayacağına inanıyoruz.

Bu arada, Lindy Hop sadece İstanbulla sınırlı değil ama İstanbul`da bu konuda aktif faaliyet gösteren birden fazla yer var ve bu etkinliklerin başını çeken, dansın Türkiye`de bugünlere gelmesini sağlayan ise elbette Banu Birecikligil`in yaptığı çalışmalar. Yanısıra, İzmir`den arkadaşımız Ceren Erdur`un da içinde olduğu bir grup İzmirli dansseverler için Lindy Hop etkinliklerini başlattığını buradan duyurmuy olalım ve geçelim söyleşimize.

Banu Birecikligil; "Lindy Hop katı kurallara bağlı

olmayan, herkesin yapabileceği, sadece keyfiniz

için dans edeceğiniz sosyal bir danstır."

Cazkolik: Swing dönemi dansı son yıllarda yeniden moda, sanırım Hollywood`da çekilen yeni filmlerin etkisi var, bu işin aslını sizden öğrenebilir miyiz?

Banu Birecikligil: Yetmişli yıllarda büyümüş biri olarak swing cazın, Hollywood filmleri ve Walt Disney çizgi filmleri sayesinde iliğime işlediğini söyleyebilirim. Belki de bütün bir jenerasyon bundan etkilendi çünkü doksanlı yıllarda swingde bir canlanma yaşandı. Jump Blues, Ska ve Rockabilliy elementleri de taşıyan swing revival ya da Neo-Swing grupları alt kültürde gelişip popülerleşti. Bu etki kendini sinema ve popüler kültürde de gösterdi. Mesela Swing Kids filmi otuzların dansını ve müziğini sinemaya taşıdı. The Mask, Michael Jackson`ın Smooth Criminal videosu ve popüler külltürün başka birçok örneği bu dönemin dansını, müziğini ve modasını kitlelere aşina kıldı. Örnekleri çoğaltmak mümkün. İkibinlerde Elekrtro Swing ile bir dalga daha otuzlu ve kırklı yılları elektronik müziğe taşıdı. Derken giderek daha çok swing duymaya başladık. Klüp ve konserlerde, müzik videolarında, reklamlarda, sokakta ve Starbucksta :) Dansa gelecek olursak, Swing dansı (Lindy Hop) seksenlerde yeniden keşfedildi. Günümüze gelindiğinde dünyanın birçok ülkesinde ve şehrinde dansçısı ve müzisyeniyle artık aktif bir kitleye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Cazkolik: Her merak edip okuyanın tüm genel hatları öğreneceği bu detaylı açıklama çin teşekkür ederim, peki, dansın incelikleri, özellikleri neler? Herkes bu dansı yapabilir mi?

Banu Birecikligil: Swing dansı müziğine çok benziyor. Swing cazın canlı bir ritmi, yakalayan melodileri vardır ve doğaçlamaya dayanır. Dansımız da canlı, ritmik ve melodiktir, hayal gücünüzü kullanabileceğiniz alan bırakır. Bir sokak dansıdır, katı kurallara bağlı değildir. Lindy Hop herşeyden önce bir sosyal danstır. Sadece gösteri dansı değildir, bir dans etkinliğine gidip keyif için dansedersiniz. Dolayısıyla herkesin bu dansı yapabileceğini düşünüyoruz.

Cazkolik: Bu durumda şimdi önemi daha belirgin hale gelen bir soru var; danslarda kullanılan müzikler o yılların swing müzikleri mi yoksa DJ`lerin yeni swing tarzı mı?

Banu Birecikligil: Çoğu dans ortamında geleneksel swing caz çalınır. Bahsettiğim dönem Big Band müziği ile sınırlı değil. Erken New Orleans dönemi, Chicago Style, New York ve Big Bandler... Müzikolog değilim, kim bilir daha neler neler. Bepopla birlikte dans da bitiyor ancak erken Bepop etkileri taşıyan dönemi de severek çalıyorum. Bu dönemleri yorumlayan yeni swing grupların kayıtları da sevilerek çalınıyor.

Cazkolik: Özellikle altmışlı yıllar ve sonrasında müziğin değişen dokusu dansın yönünü de belirledi sanırım, bu bakımdan tangonun geçirdiği sürece benziyor. Peki, Türkiye`de Lindy Hop akımı nasıl başladı, nerede hangi çalışmalar yapılıyor, kimler yürütüyor, kimler ilgi gösteriyor, gençler mi, her yaştan mı?

Banu Birecikligil: İstanbulda Lindy Hop derslerini 2007 yılından bu yana veriyoruz. Başlarda ufak bir hareket iken şimdi daha çok kişiye ulaşabiliyoruz. İstanbul`un birçok yerinde Lindy Hop dersleri veriliyor. Yılda iki uluslararası Lindy Hop festivali düzenleniyor, düzenliyoruz. Istanbul dışında İzmir`de de Lindy Hop yapılıyor. Geçen hafta sonu ilk yıllarını kutladılar. Bu etkinlikleri yürütenler ise bu dansa ve müziğe gönlünü kaptırmış olan kişiler. Profesyonel dans geçmişi olan da var ama çoğunluk bu yeteneğini sonradan keşfediyor. Yaş aralığımız ortalama 25-35 diyebilirim. Yaşla ilgili şunu eklemek isterim, Lindy Hop her zaman çok canlı çok hızlı yapılmıyor. Göz korkutmasın, daha yavaş da yapılır ve ileri yaşlara kadar da yapılabilir. Hatta yapılmalı çünkü beyne ve bedeni genç tutuyor. Şu notu da eklemeden geçmiyeyim, atölyelerimiz herkese açıktır. İlk adımlarla dansa giriş yapacağız ve eğleneceğiz.

Cazkolik.com / 27 Ekim 2015, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.