Son dönem yayınlanan yerli caz videolarında dikkate değer bir artış var.

Son dönem yayınlanan yerli caz videolarında dikkate değer bir artış var.

Müzik ve video otuz yılı aşkındır ayrılmaz ikili hatta daha da eski. Seksenlerin başında MTV dünyayı kasıp kavurmaya başladığı günlerde videolar müziğin önüne geçmeye başlamıştı (MTV`nin kuruluş hikayesini okumayanlar tıklasın lütfen).

* * *

Müzik ve video denince akla Pop ve Rock müziğin gelmesi normal. Video kliplerin albüm satışlarına doğrudan katkısı nedeniyle bu iki majör müzik türü için video klipler can alıcı öneme sahiptir ama caz ve klasik için durum öyle değil. Hatta yıllarca yanyana bile pek anılmadılar. Ne zaman ki video klipler internetin de etkisiyle güçlerini kaybetmeye başladı işte o zaman müzik karşısında eşitlenen durumla beraber prodüksüyon imkanlarının ulaşılabilir seviyelere gelmesiyle caz ve klasik gibi müziği ezmeden, eğip bükmeden görsellik üretmek isteyen sanatçılar için yeni fırsatlar doğdu.

* * *

Haberimizin konusu son dönem yayınlanan yeni yerli caz albümlerinde müziklerini çektikleri videolarla zenginleştirerek YouTube ve benzeri sosyal paylaşım sitelerinde dinleyiciyle buluşturan çalışmalar, sanatçılar. Aşağıda, son dönem yayınlanan videoları biraraya getirdik ama bunu yaparken çekilen videoların profesyonel ya da o çapta, prodüksüyon olarak çalışılmış işler olmasına özen gösterdik, yani kısacası, el kamerarası ya da cep telefonuyla konserlerden alınan birkaç dakikalık görüntüleri kastetmiyoruz.


Cenk Erdoğan & Mehmet İkiz "Lahza" 

İlk örnek, henüz albüm haline gelmeyen ama yakın gelecekte kaydedileceğini bildiğimiz "Lahza" projesinden. Perdesiz gitar ustası Cenk Erdoğan ve davul ve perküsyon sanatçısı Mehmet İkiz`in ortak projesi Ocak ayında Akbank Sanat Gitar Günleri konserlerinde dinleyiciyle buluşmuş, tadı damağımızda kalmıştı. Video bu projenin yönetmen Taylan Türkkan tarafından çekilmiş çalışması. Videonun prodüktörlüğünü Barbaros Kaptanoğlu üstlenmiş. 


Mehmet İkiz feat. Cana Çankaya "On the Other Side"

 Mehmet İkiz deyince onun çok yeni yayınladığı, Türkiye`de muhtemelen ilk kez bu haberde değindiğimiz "On the other Side" videosunu yayınlamadan olmaz. Klip, İrlanda ve Türkiye`de çekilmiş. İkiz parçanın henüz bir albümde yer almadığını, single çalışma olarak yayınladığını, bundan böyle single çalışmalara full albüm aralarında daha fazla yer vereceğini ve kliplerle desteklemeyi istediğini belirtmiş. Mehmet İkiz`in 10 Şubat akşamı İKSV Salon sahnesinde olacağını buradan fırsatını bulmuşken hatırlatmış olalım.


Esra Kayıkçı "Yollar"

Son çalışmalardan biri Esra Kayıkçı`nın yeni çıkan "Bozgun Hatıra" albümünden "Yollar" parçası için yapılan çalışma. Albümde söz ve bestelere imza atan Kayıkçı`ya kalabalık bir kadro eşlik etmiş.


Ferit Odman "If You Could See Me Now"

Bu konuda yapılmış en yeni çalışmalardan biri yeni albümüyle Ferit Odman`a ait. "Dameronia with Strings" albümü için Odman birden fazla video yayınladı. Habere aldığımız kayıt ise stüdyo kaydından ama müzikle görüntülerin senkronizasyonu özel bir çalışma. Gipsy Pixel firmasınca yapılan çalışmanın yönetmenliğini Christopher DeSanty üstlenmiş ve kalabalık bir teknik ekip de video için çalışmış.


Yinon Muallem "Offlines" 

2016`nın yeni albümlerinden, perküsyonist Yinon Muallem`in "Offlines" projesi oldu. Buğra Dedeoğlu tarafından Babajim Stüdyosu ve Nardis Jazz Club`da filme alınan çalışma albümün aynı zamanda resmi tanıtım videosu işlevini de görüyor.


Karsu Dönmez "Monday" 

Sonbahar aylarında yayınladığı yeni çalışması "Colors" ile son yılların en çalışkan sanatçılarından biri olan Karsu Dönmez her albümüne video klip çekmeyi ihmal etmiyor. Geçen Temmuz yayınlanan bu videosu sponsorlu, bütçeli özel bir çalışma olmuş ve Boyd Van Groesen yönetiminde, Sebastian Leijzer`in görüntüleriyle ortaya çıkmış.


Şenay Lambaoğlu "Başka Türlü Bir Şey"

Şenay Lambaoğlu yeni yılın en iddialı çalışmalarından "Başka Türlü Bir Şey"i yayınladı ve hemen kısa süre içinde albümün videosu sosyal mecralarda paylaşılmaya, yoğun ilgi görmeye başladı. Sony Music-Türkiye ile çalışan Lambaoğlu albüme adını veren "Başka Türlü Bir Şey" isimli şarkısını yönetmen Dağhan İş`in tek plan çalışmasıyla görselleştirdi.


İlhan Erşahin "Sarıyer"

İlhan Erşahin İstanbul Sessions projesiyle "Istanbul Underground" albümünü yeni yayınladı sayılır. Buraya aldığımız video ise Fransız Live Tone tarafından festival için filme alınmış bir çalışma. Video albümün ikinci parçası "Sarıyer"e ait ama görüntüler Sarıyer değil, Fransa`dan olmalı. Videonun yönetmenliğini ise Guillaume Lombart üstlenmiş.


Elif Çağlar "Misfit"

Elif Çağlar "Misfit" albümüyle geçen yılın en beğenilen kayıtlarından birine imza atmıştı. Ayrıca, yıl boyu en konuşulan albümlerden biri oldu. Gördüğümüz kadarıyla albümle ilgili herhangi bir parçanın tümüyle kaydedildiği özel bir video çalışması yok ama Natalie Fernandez ve Ufuk Yüksel tarafından kısmen New York ve kısmen İstanbul`da filme alınan ve esasen teaser olarak işlevi gören bir çalışma var.


Ediz Hafızoğlu feat. Eylem Aktaş "Kimse Bilmez" 

Geçen yılın sevilen ve çok sayıda konser veren albümlerinden biri Ediz Hafızoğlu`nun "Nazdrave"si oldu kuşkusuz. Hafızoğlu`nun yıl boyu konserlerle desteklediği albüm Eylem Aktaş`ın sesinden "Kimse Bilmez" şarkısına Sırma Doruk`un görüntüleriyle çekilen videosu albüme olan ilgiyi daha da artırdı.


Kutad Alptürkan "Uyanırsan"

Kutad Alptürkan`ın "Oyuncak" isimli albümü kendine has müziği ve sözleriyle geçen yılın sevilen albümlerinden biri oldu. Albümün gelirini hayvanseverler için bağışlayan Alptürkan "Uyanırsan" isimli şarkıyı Büyükada sokaklarında Jehan Barbur`la birlikte kendisinin de yer aldığı görüntülerle kaydetti.


Dilek Türkan "Bana Bir Aşk Masalından"

Yer vereceğimiz son video Dilek Türkan`ın yine geçen yıl yayınlanan çalışması "Suya Söyledim"den "Bana Bir Aşk Masalından" için çekilen video. Tabii bu noktada habere aldığımız kimi kliplerin tamamen bir caz çalışması olduğunu söylemesi zor ama bildiğimiz şey burada yer alan isimlerin çoğu zaman cazla isimlerinin anılıyor olması.

Cazkolik.com / 02 Şubat 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.