Çekişmeli geçen 58. Grammy ödüllerini kazanan isimler belli oldu.

Çekişmeli geçen 58. Grammy ödüllerini kazanan isimler belli oldu.

58. Grammy ödüllerini kazanan isimler belli oldu.

Yılın en prestijli ödülleri Grammy`ler 58. kez sahiplerini buldu. İlgi alanımız caz olduğu için sonuçlar açıklanır açıklanmaz baktığımız ilk sonuçlar haklı olarak 31 ile 35. kategoriler arası. Meraktan hepsine bakıyoruz ama caz birinci derecede önemli.

* * *

Her çekişmeli sonuçlarda olduğu gibi bir beklentiler var, bir de resmi sonuçlar. Geçen hafta Twitter hesabımızdan sevgili Radyo Cazkolik programcısı dostumuz (Arşivimden Mikrofona) Murat Özdoğan`ın sorduğu soruya kendi tahminlerimizi iletmiştik ki bu tahminleri en altta görebilirsiniz, gerçek sonuçlarla kafaları karışmasın diye en altta girdik. Ama şöyle söyleyelim beş kategorinin ikisinde sonuçları doğru bilmişiz, üç kategoride farklı isimler kazandı. Öne gelin sonuç listesini yayınlayalım sonra notlara sıra gelsin.


58. Grammy Jazz Awards

Best Improvised Jazz Solo: "Cherokee" (Solist: Christian McBride)

Best Jazz Vocal Album: "For One to Love" (Cecile McLorint Salvant)

Best Jazz Enstrumental Album: "Past Present" (John Scofield)

Best large Jazz Ensemble Album: "The Thompson Fields" (Maria Schneider Orchestra)

Best Latin Jazz Album: "Made in Brazil" (Eliane Elias)

Best Traditional Pop Vocal Album: "The Silver Lining: The Songs of Jerome Kern" (Tony Bennett & Bill Charlap)


58. Grammy Jazz ödülleri sıradışı bir yarışmaya sahne oldu…

Şimdi gelelim ödüller ve kazananlar hakkında notlara. Yine açıklanan sıraya göre notları aktarmakta fayda var.

* * *

En İyi Doğaçlama Caz Solo`sunda Cazkolik olarak tahminimiz Joshua Redman`ın solosu yönündeydi. The Bad Plus Joshua Redman albümü yılın en iyilerinden biriydi ve geçen yaz izlediğimiz İstanbul Caz Fetivali konseri de festivalin en iyi konsererindendi. Daha o konserde gönül koyduğumuz doğrudur. Hem konser, hem albüm performansı ödülü hakediyordu. Şöyle bir düşününce bu kategorinin biri hariç tüm isimlerini İstanbul da izlemişiz. İzlemediğimiz tek isim 13 yaşındaki küçük piyanist Joey Alexander idi. Açıkçası, bu kadar küçük bir çocuğun böyle bir kategoriye aday olmasını yadırgamıştık. Hala da tuhaf bir karar bizce. Grammy seçicilerinin nasıl bir gerekçesi var bilmiyoruz, bu açıdan bakınca kazanması bir tartışma başlatacağı gibi bir ayıba da yol açacaktı. Ödülü kazanan Christian McBride Trio`yu CRR`de izlemiştik, okurlarımız da hatırlar ve hala unutamadığımız güzellikte bir konser olmuştu. Yanlış hatırlamıyorsak ödülü kazanan parça da vardı konserde. Bu konuda tek notumuz McBride`ın solistliğine elbette bir sözümüz yok ama genç piyanist Christian Sands de hakediyordu ne yalan!

* * *

Sonucu doğru tahmin ettiklerimizden biri "En İyi Vokal Caz Albümü" kategorisi oldu. Başkaları ne düşünür bilmiyoruz ama diğer adaylar (Karrin Allyson, Denise Donatelli, Lorraine Feather ve Jamison Ross) arasında tartışmasız en iyisi Cecile McLorint Salvant idi. İlgisi var mı bilmiyoruz ama bu sonucun bizim açımızdan bir kötü yanı sanatçının İş Sanat sahnesinde beklediğimiz konserin iptal olduğu haberi geldi dün. Halbuki, ödülün üstüne onu İstanbul`da izlemek iyi olacaktı. Şanssızlık...

* * *

Tüm kategorlerin içinde en merak edileni muhtemelen "En İyi Enstrümental Caz Albümü"dür. Her yıl çekişmeli geçen bir kategoridir. Kazanan isim ise en iyi soloda ödülü kaçıran John Scofield oldu. Cazkolik olarak bu kategori tahminimiz Robert Glsper`ın albümüydü ama Scofield`da da itirazımız yok. Diğerlerine göre biraz geç dinledik ama Terence Blanchard`ın "Breathess"i ne de sırası gelmişken dikkatinizi çekelim.

* * *

Doğru tahmin ettiğimiz ikinci karar "En İyi Big Band Albümü" kategorisi oldu. Maria Schneider albümünü haklı bir sonuç olarak alkışlıyoruz. Konseri son yılların en güzel performanslarından biriydi. Konser öncesi ve sonrası samimiyeti ve içtenliği İstanbul dinleyicisinden hakettiği sevgiyi görmüştü.

* * *

Bol çekişmeli bir diğer kategori eminiz "En İyi Latin Caz Albümü" olmuştur. Cazkolik tahminimiz Gonzalo Rubalcaba yönündeydi, hala da fikrimiz öyle ama kazanan Eliane Elias oldu. Rodriguez Brothers, Wayne Wallace Latin Jazz Quintet ve Migule Zenon da yarışmayı eminiz çok çekişmeli hale getirmiştir.

ve son not…

58. Grammy`ler hakkında son notumuz ise Bob Dylan, Barry Manilow gibi efsanelerle yarışan caz isimleri ama kendisi de bir efsane Tony Bennett & Bill Charlap ikilisinin albümü oldu. "En İyi Geleneksel Pop Vokal Albümü" dalında kazanılan bu ödül bir anlamda caz müziğine verilmiş bir ödül olmalı.

Cazkolik tahminleri böyleydi...

Cazkolik.com / 16 Şubat 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.