İstanbul Caz Festivali genç caz müzisyenlerini konser vermeye çağırıyor...

İstanbul Caz Festivali genç caz müzisyenlerini konser vermeye çağırıyor...

Genç Caz başvuruları için tıklayın.


Türkiye, İstanbul Caz Festivali`nin 14 yıldır düzenlediği "Genç Caz" sayesinde yerli caz ortamına yeni bir nesil müzisyen kazandırdı. Yetenekli ve genç müzisyenleri keşfetmemizi sağlayan yarışmaların caz müziğinde büyük önemi var. Sadece bizde değim tüm dünyada böyle. İstanbul Caz Festivali bu yıl 14. kez düzenleyeceği yarışmayla her yıl yeni isimleri ülkeye kazandırmaya devam ediyor. Benzeri şekilde Nardis Jazz Club`da özellikle vokal alanında çok sayıda genç ve başarılı caz şarkıcısının hem ulusal hem uluslararası ortamda başarılı olmasını sağladı ve sağlamaya devam ediyor. Artık formatını değiştirmiş olsa da Akbank Caz Festivali de bir dönem kendi yarışmasına büyük önem vermişti. Türkiye, altyapı diyebileceğimiz müzik okulları ve konservatuvarlar bakımından yeterli bir ülke olmadığı, özellikle caz eğitimi bakımından çok önemli yapısal eksikliğimiz olduğu için yeni nesil müzisyen ihtiyacını ve açığını böyle kapatmaya çalışıyoruz. Cazkolik olarak bu konuyu yakından takip ettiğimiz için yarışmalarda kendini gösterme fırsatı bulan müzisyenleri yarışma sonrası izlemeyi sürdürüyoruz. Bu açıdan, önek olması bakımından hemen aklımıza gelen birkaç ismi hatırlatalım. İki yıl önce Genç Caz`da hayranlıkla dinlediğimiz Deniz Taşar ilk albümünün hazırlıklarını tamamladı. Son yıllarda sadece ülke çapında değil Avrupa çapında müziklere imza atan Gevende de "Genç Caz"ın katılımcıları arasındaydı. Üç yıl önce "Genç Caz" sayesinde tanıştığımız piyanist Tolga Erzurumlu sonbaharda "Fingerprints" isimli ilk albümünü yayınladı ve dinleyen herkesin beğenisini kazanan bir çalışmaya imza attı. Keza Radyo Cazkolik`de hazırlayıp sunduğu "Bodrum Kat" radyo programıyla tanıdığınız Can Tutuğ ve arkadaşları geçen yıl "The Cold Vibes" isimli gruplarıyla katıldıkları yarışmada elde ettikleri başarı ve tecrübeyi bir yıldır daha ileriye taşıdı. Grup, geçen yaz hem festival kapsamında konser verdi hem yeni sezon başta Nardis olmak üzere tüm önemli caz klüplerinde düzenli çalmaya başladılar. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Nardis`in gitar ve vokal yarışmalarından çıkanlar bugün Türk caz sahnesinin en etkili isimleri arasındalar. Yani, söylemeye çalıştığımız, bu yarışmalar yapıldığı yerde kalıp sonra unutulmuyor. Müzisyen dostlarımız büyük sevgiyle bağlı oldukları cazda performanslarını artırıyor, yeni ve farklı olanı araramıy sürdürüyor. İşte, bu yüzden yarışmalar çok önemli...

İstanbul Caz Festivali bu yıl da genç müzisyenlere kapılarını açıyor, festivalde çalmaya davet ediyor...

Festivali kapsamında bu yıl 14. kez düzenlenecek Genç Caz konserleri için başvurular başladı. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve toplulukların festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturan Genç Caz, onları teşvik etmeyi ve profesyonel müzik dünyasına hazırlamayı amaçlıyor. Genç Caz’a katılmak isteyen müzisyenler ve topluluklar başvurularını iksv.org/genccaz adresinde yer alan online başvuru formunu doldurarak yapabilecekler. Başvuru formu, dosyaları içeren linkle beraber en geç 8 Nisan 2016, Cuma günü saat 17.00’ye kadar gönderilmeli.

* * *

Genç müzisyenler seçmelere klasik ya da çağdaş caz türlerinde çalışmaların yanı sıra, fusion caz, rock caz, funk caz, latin caz, pop caz, acid caz, blues, soul, R&B, elektronik caz ve benzeri tarzlardaki demolarıyla katılabiliyor. Repertuvar, adayların kendi özgün bestelerinin yanı sıra caz standartlarının veya başka parçaların yorumlarından da oluşabilir. Genç Caz’a profesyonel bir albüm yayımlamamış ve müzisyenleri 30 yaşın altında olan topluluklar başvurabiliyor.

* * *

Genç Caz Seçici Kurulu tarafından, başvurular arasından belirlenecek sekiz topluluk, 24 Nisan Pazar günü Salon İKSV’de yapılacak değerlendirme konserine davet edilecek. Halka açık yapılacak konserde seçici kurul, 15’er dakikadan oluşacak canlı performansları izleyerek 23. İstanbul Caz Festivali’nde yer alacak 4 ismi belirleyecek. Kazananlar, festivalin bu yıl da programında olan Parklarda Caz etkinliği kapsamında düzenlenecek ücretsiz Genç Caz konserlerinde yer almaya hak kazanacak. (Parklarda Caz etkinlikleri geçen yıl festivalin en renkli ve en canlı etkinlikleri arasındaydı. Harika konserler izledik, dileyen okurlarımız arama motorundan bu haberleri bulup okuyabilir). Bu isimler ayrıca, festival kitapçığı ve festivalin resmi web sitesinde, festival sanatçıları içerisinde yer alacaklar.

* * *

Genç Caz Seçici Kurulu’nda müzisyen Aycan Teztel, müzisyen Cem Tuncer, müzik yazarı Feridun Ertaşkan, müzisyen Ferit Odman, müzisyen Selen Gülün, müzik yazarı ve yapımcı Hülya Tunçağ, müzik yazarı Murat Beşer, müzisyen Önder Focan, müzik yazarı Sevin Okyay ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin yer alıyor.

* * *

Genç Caz konserleri, geçen on üç yıl içerisinde 50’nin üzerinde genç caz sanatçısı ya da topluluğuna dünyaca ünlü caz sanatçılarıyla aynı festivalde, aynı sahnelerde yer alma imkânı sağladı. Bunun yanı sıra sanatçılar İstanbul Caz Festivali sonrasında başka festivallere katıldılar ve Türkiye ile yurt dışındaki çeşitli caz kulüplerinde sahne alma fırsatı yakaladılar. Geçtiğimiz yıllarda Genç Caz katılımcıları arasında Gevende, Mikado, Ece Göksu, Ozan Musluoğlu, Batuhan ve Anıl Şallıel, Volkan Topakoğlu, Yaşam Hancılar, Cihan Mürtezaoğlu, Deniz Taşar, Çağrı Sertel, Ekin Cengizkan, Başak Yavuz, Tolga Erzurumlu, Eylül Biçer ve İpek Dinç gibi müzisyen ve topluluklar yer alıyor.

* * *

Yani, hadi siz de katılın ya da dostlarınızı yönlendirin, katılmaya teşvik edin. Ülkemiz caz ortamı yeni isimler, yeni sesler, yeni yetenekler kazansın, keşfetsin... Unutmayın, şu an dünyanın en önemli caz müzisyenleri artık bu tarz büyük organizasyonlar sayesinde tanınıyor.

* * *

Genç Caz hakkında ayrıntılı bilgi için:
iksv.org/genccaz
facebook.com/genccaz

İstanbul Caz Festivali’ni takip etmek için:
facebook.com/istanbulcazfestivali
twitter.com/istanbulcazfest
instagram.com/istanbulcazfestivali
youtube.com/iksvistanbul

Cazkolik.com / 19 Şubat 2016, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.