İstanbul & Tel Aviv arası müzikli kültür köprüsü; Sound Ports Festival başlıyor...

İstanbul & Tel Aviv arası müzikli kültür köprüsü; Sound Ports Festival başlıyor...

İki tarihi liman şehri müzikleri üzerinden köprü kuruyor; Sound Ports Festival

Sound Ports Festival geçmişi binlerce yıla uzanan iki köklü deniz şehri arasında müzikal köprü kurmayı amaçlayan bir müzik festivali. Bu tip festivallerin şehirler arasında kültürel yakınlaşmayı hızlandırması temel amaç. Festival yaratıcıları ortadoğu coğrafyasının patlamaya hazır, her zaman gergin, sorunlarla yaşayan bir bölge olması nedeniyle festivali bu yıl Tel Aviv & İstanbul arasında kurmayı istediklerii müzikal temasla dikkatleri biraz olsun dağıtmak, yumuşatmak ya da müziğin birleştiriciliği üzerinde toplamak istemişler. İyi de yapmışlar. Özellikle Tel Aviv ve İstanbul`un seçilmesi bu iki şehrin ismi yanyana yazıldığı an dahi nasıl bir kültürel geçmişe dair derin hisler bıraktığını hemen anlayabiliyoruz. İstanbul merkezli müzikal etkinlikler organize eden Ahmetcan Taşdemir ve Serhan Lokman ile Tel Aviv merkezli muadilleri Gil Karniel ve Dan Basman`ın biraraya gelerek oluşturdukları bu yılın festival teması kültürel diyalog oluşturmak üzerine tam bir işbirliği içinde gelişmiş.

* * *

Sound Ports Festival aynı anda ve karşılıklı olarak Tel Aviv ve İstanbul`da dört gün boyunca gerçekleşecek etkinlikleri içerecek. Müzikal tema çeşitliliğinde şehrin kültürel ses atmosferini yansıtmaya dönük porjeler izleyeceğiz. Gelenekselden çağdaşa, elektronikten enstrümental müziğe kadar değişik yelpaze içeriyor projeler. Mesela; saykodelik groove müzikleriyle Baba Zula ve Boom Pam işin bir ucundan tutarken, dışlanmış kent müziklerini temsilen Tahdibad-ı İsyan ve Stormtrap farklı soundlar üretecek. Noga Erez ve Gaye Su Akyol gibi genç kadın divalar kendi şarkılarını söylerken, Buttering Trio ve Barış Demirel gibi trip hop yeni caz kaşifleri, elektronik ve Hip Hop öncülleri, Fortuna ve Murat Meriç gibi ortadoğu eklektik müzik kazıyıcıları, Burhan Öçal, Yair Dalal ve Cüneyt Sepetçi gibi her iki şehrin nabzını bilen klasik sound sahipleri festivalin ruhuna ait müzikal sinyalleri dört gün boyunca mekanlarda yankılandıracak.

* * *

Bu tarz projelerin kendi hacmini aşan arka plan cesur amaçları var. Toplumlar, tabanda kültürel olarak anlaşırsa, ayrımcılığı körükleyen zonklama noktaları zayıflar ve zamanla yokolur gider. Tahrikçi özellikleri rahatsızlık veremez, marjinalleşir. Her zaman yakın oldukları kadar her zaman sorun üretmeye meyyal iki toplum; Türkler ve İsrailliler güncel bireysel önyargıları aşan binlerce yıllık İstanbul & Tel Aviv metropol kültürlerinin birleştirici özellikleri sayesinde ayrıldıkları değil buluştukları noktaları kutlamaya başlarsa aslında nasıl benzer insanlar olduklarını da keşfedecekler.

* * *

Sound Ports Festival, İsrail & Türk kültürel çeşitliliğin benzerliklerini kutlamak üzere İstanbul`da Babylon Bomonti, Coop, Kargart gibi mekanlarda, Tel Aviv`de ise Enav Center, Kuli Alma, Shafa, Casino San Remo gibi mekanlarda 9 ile 12 Mart günleri arasında gerçekleşecek.

Sound Ports Festival Tel Aviv etkinlikleri programı:

Cazkolik.com / 27 Şubat 2016, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.