Akbank Sanat Mart ayında Kuzey Avrupa cazın üst düzey genç müzisyenlerini ağırlayacak.

Akbank Sanat Mart ayında Kuzey Avrupa cazın üst düzey genç müzisyenlerini ağırlayacak.

Festival tadında geçen Şubat konserlerinin ardından Mart ayı ile ilgili ilk müjde Akbank Sanat`tan geldi. Sanatın ve cazın yorulmak bilmez çalışkan merkezi bu ay Avrupa cazın önemli isimlerini ağırlayacağı iki konsere ev sahipliği yapacak. İlki, 23 Mart akşamı gerçekleşecek Verneri Pohjoa & Aki Rissanen konseri. İki genç ve çarpıcı müzisyen Avrupa cazın yükselen değerleri, isimleri olması açısından önemli. Detaylar biraz daha aşağıda. Bu ayın ikinci konseriyse Kari İkonen Trio. Belki ilk iki isme göre biraz daha az tanınıyor olabilir ama bu çarpıcı bir keşif yapmayacağımız anlamına gelmez. Kesinlikle kaçırılmaması gereken, Akbank Sanat`ta biletlerin hızlı tükendiğini düşünürseniz eğer bir gözle bu haberi okurken öbür gözle hemen bileti almanız gereken konserler bunlar.

* * *

Şimdi, gelelim iki konser hakkında biraz daha detaya

İlk iki isimden Verneri Pohjola`yı kuşkusuz daha yakın tanıyoruz. Başarılı trompetçinin yeni albümü "Bullhorn" geçen yıl Edition Records`dan çıktı. Güzel bir kapak fotosu var [buradan ACT`ye mesaj gönderelim uyguladığınız kapak tasarım formatını değiştirin artık, sıkıldık, herkes güzel, çarpıcı fotoğraf kullanıyor, inadı bırakın :) ] Pohjola yeni albümde artık tanıdık hale gelen saflaştırılmış, lirik ve melodik uzun trompet cümlelerinden oluşan icra tarzını iyice yetkinleştirmiş. Zaten gelişkin bir doğaçlama duygusu olan sanatçı işin içine bu gücünü de katınca ortaya `işte, bu onun soundu` demekten imtina etmeyeceğimiz bir müzik çıkmış. Tamam, ACT firmasının kapaklarına sitem ettik müziklerine sözümüz yok, Pohjola bu firmadan çıkardığı iki albümle iki kez ödül kazandı.

Konserin diğer sanatçısı Aki Rissanen ise büyük ustalardan Dave Liebman`ın deyişiyle "uzun seneler sonra dinlediğim en iyi genç piyanistlerden biri". O diyorsa doğrudur! Klasik eğitimli ama doğaçlama duygulu sanatçı kazandığı piyano yarışmalarının ardından Pohjola ile önceki ACT albümünde birlikte çaldı. Hatta, 4 Mart`ta çıkacak yeni bir albümü var sanatçının, "Amorandum", onun da kapağı çok güzel, o da Edition Records albümü. Henüz genç bir isim ama her yıl isminin üstüne yeni güzel müzikler ekliyor, başarısını artırıyor, bundan sonra belli ki sık duyacağımız isimlerden ve bu iki isim 23 Mart Çarşamba akşamı Akbank Sanat`ta olacak. Hemen bir yere not edin.

Bol övgülü, bol ödüllü trio Akbank Sanat`a geliyor

Yukardaki isimler gibi Kari Ikonen Trio ismini de bir kenara yazın. İngiliz Jazz Journal`in “Doğaçlama yapan piyanolu üçlüler arasında tamamen orijinal bir deneme” dediği Kari Ikonen (piyano), Ara Karalyan (bas) ve Markku Ounaskari (davul) üçlüsünün Kuzey cazından anladığı Afro-Amerikan cazını biraz doğu aromasıyla harmanlamak olan üçlü son albümü yayınlandığı hafta NDR tarafından haftanın albümü ilan edildi. Gözler üzerine çevrildi. The Europe Jazz Media listesinde tepelere fırladı. Bir anda dergiler kapaklarına taşıdı ve nihayet Fin Grammy`si Emma ödülüne aday oldu. Her üç müzisyen de genç ama etkileyici müzisyen kariyerine sahip. Üçlünün YouTube da güzel videoları var, 30 Mart akşamı konsere gitmeden önce izlemenizde fayda var, bir örneğini biz buraya aldık. Bizim haberdeki videodan da Jazz Joural`i niye `orijinal bir deneme` tabirini kullandığı biraz olsun anlaşılıyor, kalanı konser akşamına.

Cazkolik.com / 01 Mart 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.