Caz tarihinin fenomen basçısı Jaco Pastorius`un belgesel filminde The Metallica`nın parmağı var

Caz tarihinin fenomen basçısı Jaco Pastorius`un belgesel filminde The Metallica`nın parmağı var

Kısa süren kariyerine karşın cazın türler arası ilişkisinde çok önemli bir müzisyen basçı Jaco Pastorius hakkında çekilen belgesel film dünyanın en ünlü metal grubu Metallica`nın basçısı Robert Trujillo tarafından gerçekleştirildi.

 

İlk bakışta ikisinin ne ilgisi var diye sorabilirsiniz, bu ilişki Trujillo`nun Jaco Pastorius`a olan hayranlığından kaynaklanıyor. Yoksa, ikisinin daha önce tanışıklığı yok. 1987 yılında 35 yaşında trajik bir sonla hayatını kaybeden Jaco yaşasaydı bu yıl 65 yaşına basacaktı, Trujillo ise bu yıl 52 yaşına bastı. Aynı yıllarda, muhtemelen kısa bir süre müzik yapmış olmaları belki mümkün ama dostlukları yok.

 

 

Trujillo 2014 yılında Metallica`nın son albümünü tamamlamak için yoğun bir dönem geçirirken bir yandan hayranı olduğu Jaco`nun belgesel film projesine de özel ilgi göstermeyi ihmal etmemiş. Belgesel filmin ismi "Jaco". Belgeselle birlikte bir de albüm aynı dönem yayınlanmış; "Modern American Music… Period! The Criteria Session" isimli çalışma Jaco Pastorius`u daha önce yayınlanmamış kayıtlarını içeriyor. Film ve albüm 2014`ün "Record Store Day" haftasonuna denk gelen günlerde yayınlanmış. "The Criteria Session" Jaco`nun büyük oğlu Johnny, Record Store Day`in eş kurucusu Michael Kurtz ve albümün yayıncısı Omnivore Recordings`in ortaklarından Cheryl Pawelski tarafından ortak çabayla yayınlanmış. Albümde yeralan müzikler Jaco`nun 1974 yılında yaptığı demo kayıtları içeriyor ve bizzat Jaco tarafından bu müzikler "the punk of jazz" olarak tanımlanmış o dönem.

 

Cazkolik.com / 03 Mart 2016, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.