Her şeyin sesi, sesin doğası; Nana Vasconcelos 71 yaşında öldü

Her şeyin sesi, sesin doğası; Nana Vasconcelos 71 yaşında öldü

Dünyaca ünlü Brezilyalı perküsyonist Nana Vasconcelos dokuz gündür yaşam savaşı verdiği hastanede akciğer kanseri nedeniyle 71 yaşında hayatını kaybetti.

 

Cazseverlerin Pat Metheny, Egberto Gismonti, Don Cherry, Gato Barbieri gibi ünlü isimlerle yaptığı çalışmalardan tanıdığı Vasconcelos Türk cazseverin de yakından bildiği ve izlediği biriydi. Caz davulcusu Murat Verdi`nin 2012`de yayınlanan "Shuara" isimli albümünde konuk olarak dinlediğimiz sanatçı 1944 yılında dünyaya geldi. Asıl ismi Juvenal de Holanda Vasconcelos olan sanatçıya Nana lakabı gitarist babası tarafından oniki yaşındayken takıldı. Gençlik yıllarında küçük müzik gruplarında çalan ve söyleyen sanatçı 1970 yılında katıldığı Gato Barbieri`nin grubunda "Fenix" ve "El Pampero" albümlerin kaydında yeraldı. Ünü bir anda Brezilya`nın dışına taşan Vasconcelos Amerikalı caz trompetçisi Don Hassell, trompetçi Don Cherry, perküsyon ve sitar ustası Colin Walcott ile birlikte kurdukları Codona isimli toplulukta yaklaşık on yıl beraber müzik yaptılar. Codona grubu 1978 ile 1982 yılları arası ECM firmasından üç albüm yayınladı. Bu dönem sonrası ünlü sanatçıyı genellikle Avrupalı müzisyenlerle sık izlemeye başlarız. Jan Garbarek, Egberto Gismonti gibi isimlerle yaptığı müzikler hala hafızamızda. Bu dönem müziğiyle "Desperetaly Seeking Susan" ve "Down by Law" gibi ünlü filmlerin soundtrack`lerinde yer aldı. B.B. King, Talking Heads, Jean-Luc Ponty gibi birçok ismin grubunda `sideman` olarak yıllar boyu oradan oraya dolaştı.

 

En tanınan işleri arasında gitarist Pat Meteny ile yaptığı müziklerle anılır. Sanatçıyla 191 ve 83 arası "As Falls Wichita", "So Falls Wichita Falls", "Offramp", "Travels" isimli albümleri kaydetti. Stüdyolarda çok zaman geçirse de hiçbir zaman sadece stüdyo müzisyeni olarak anılmadı. Afrika kökenli enstrümanları araştıran ve geliştiren sanatçı Okay Temiz`den de iyi tanıdığımız bir yaya takılı yuvarlak gövdeli "berimbau" isimli çalgıyı dünyaca ünlü hale getiren isimdir. Aynı zamanda doğduğu kent olan Recife de Recife Carnaval`ında yüzlerce davulla yaptığı festival şovları büyük ilgi görmüştür.

 

Kendi adına ilk albümü "Africadeus"u 1973 yılında yayınlayan sanatçı yetmişli yıllar boyunca Paris`te yaşadı. Hayatı boyunca birden fazla Grammy ödülü kazanan sanatçı en son 2011 yılında yayınladığı "Sinfoni Batuques" isimli albümüyle latin Grammy dalında "Best Alternative Music Album" ödülünü kazandı.

 

Cazkolik.com / 09 Mart 2016, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.