Ritm şairi Mark Guiliana Salon`a geliyor

Ritm şairi Mark Guiliana Salon`a geliyor

 

Yeni çağın şairleri cazdan çıkacak

 

 

Özdemir Asaf`ın şiirini hepimiz biliriz; "Tüm renkler aynı hızla kirleniyordu birinciliği beyaza verdiler". Lafı getirip caza bağlayalım, caz dünyası son yirmi yıldır ardı ardına öyle iyi isimler çıkarıyor ki, hani, diyesim o ki, tüm enstrümanlar aynı hızla iyi müzisyen üretiyordu birinciliği sanki caz davulcularına verdiler.

 

İkibinli yıllarda caz müzisyenlerinin ayakları durduğu yerin çok daha derinine inmeye başladı. Virtüözitede olsun, yeni kompleks bestecilikteki çoklu katman kalitesinde olsun, ikili, üçlü, dörtlü ensemble`ların müzisyen iletişimindeki muazzamlıkta olsun çok açık söylüyorum, eski ustaları her iki cebinden de rahatlıkla çıkarabilecek çapta müzisyenlerle karşı karşıyayız.

 

Bu noktada, alanı daha da daraltayım, yukarda, birinciliği davula verdiler dedim, işte, tam da o isimlerden biri Mark Guiliana 24 Mart akşamı Salon`da olacak. Onu burada Brad Mehldau ile verdiği konserlerden hatırlıyor olabiliriz ama 36 yaşındaki bu harika adam genç yaşında büyük bir kariyere sahip. Mehldau beraber çaldığı isimlerin sadece biri ama muhtemelen en iyisi. Bu detayı özenle belirtmemin nedeni Mehldau ile çalmanın beriberindeki müzisyenleri yükselttiği çıta seviyesi.

 

Caz yazarı Dan Bilawsky haklı olarak Guiliana için `ritm şairi` demiş. Çok iyi bir tarif. Bu noktada yine başa dönüp yeni nesil caz davulcularının ne kadar iyi işler yaptıklarını bir daha vurgulamak lazım. Sayıları hiç de az değil. Ritmin dilini yeniden inşa ediyorlar. Geçen on yıllar içinde dünya çevresindeki tüm farklı müzik dilleri zamanla cazın içinde öyle harikulade bir havuz oluşturdu ki, bildiğimiz tüm o arka planda adeta tek boyutlu davul basın yerinde yeni bir dünya var ve ucu açık, neler olduğunu görüyoruz, gördükçe daha neler olacağını da merak ediyoruz. Bu yüzden, insan nesli ortalama yirmi beş yılla tarif edilir ama cazda bu sınırı on yıla indirmek lazım, yani o kadar hızlı bir gelişim izledik. Baştan beri bunları yazdıran da bu nesillerin mükemmel bir zincir gibi birbirine bağlanması.

 

 

Yani, 24 Mart akşamı Mark Guiliana`yı aman kaçırmayın.

 

 

Cazkolik.com / 19 Mart 2016, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.