Fransızların formülü yıllardır işliyor. Zincirin yeni halkası Jain Mayıs`ta ilk İstanbul konseri için geliyor.

Fransızların formülü yıllardır işliyor. Zincirin yeni halkası Jain Mayıs`ta ilk İstanbul konseri için geliyor.

Tarzlar, türler... Müzikte her yol yeni olana açılıyor. Fransızların iyi yaptığı şeylerden biri çok genç bir yüzü yıllarca konuşulan bir sembole dönüştürmek. Seneler önceye gidelim, seksenleri bilenler Vanessa Paradis`i "Je Le Taxi" ile gayet iyi hatırlar. Daha yakın döneme gelelim, örneğimiz bu kez sinemadan olsun, Audrey Tatoo tüm dünyada olduğu gibi Türkiye`de de "Amélie" filminde iri siyah gözleriyle kalpleri esir almadı mı? Tatoo artık orta yaş bir kadın ama o bizim için hep "Amélie", yerine başka bir imajın yerleşmesi çok zor. Gelelim biraz daha yakına, hemen aklınıza Zaz gelmedi mi? Zaz`ın ilk İstanbul konseri olay olmuştu, sonbahar konser biletleri yazdan bitmişti. "Je Veux" Youtube`da 40 milyonu aşkın kez izlendi, hala da izleniyor.

Şimdi sırada Jain var?

İşleyen formülün ideal karışımını bilen Fransızlar müziğin baharatına da hakim olmakta mahir. 24 yaşındaki genç şarkıcı Jain birbirinden çok farklı müzikal dokuların karışımı gibi. Aslı Touluse`lu Fransız ama ünlü olmadan önce Abu Dabi ve Dubai`de yaşayıp, sanat eğitimi görüyordu. Dolayısıyla, Ortadoğu ve Arap müziğine yakın biri. Congo çalıyor, perküsyona ve elektronik dokulara hakim. Yaptığı müzikleri MySpace`de keşfeden menajeri genç sanatçıyı Paris`e davet ediyor ve Jain`in 15 Mayıs`ta İstanbul ParkFest konserine kadar uzanan yolculuk bu sayede başlıyor.

* * *

İlk albümü "Zanaka" geçen sene altın plak ödülü kazandı. Önü alınamaz çıkış başladı. Asıl ismi Jain`mi emin değiliz ama Jainism kökleri Hindistan`a dayanan çok eski bir dini inanış. Farklı sembolleri var, sanıyoruz Jain`in "Zanaka" albüm kapağında kullanılan görselin bu sembollerle bir ilişkisi var. Yani, işin bir ucu oraya kadar uzanıyor olabilir. Albümün "Come" isimli parçası bir anda fenomene dönüştü, klibi kısa sürede altı milyonun üstünde izlendi. İsmi ister istemez Zaz`a rakip gösterilir oldu. Jain basına, müzikal beğenisinin Nina Simone`dan Amy Winehouse`a, Buena Vista Social Club`a kadar uzandığını söylüyor, bu da demek oluyor ki latinden caza temas etmediği lezzet yok. Hatta, bu isimlerin arasına Fela Kuti ile Fairuz`u da dahil edebilirsiniz. Peki o kadar uzun boylu mu? Yani bu müzikleri kapsayacak kadar... Muhtemelen bu haberi okuyana kadar Jain`i bir yerde dinlemişsinizdir, şimdi bir de Mayıs`taki konserini izleyin, genç sanatçıyı sahnede canlı görün, müziğine tanık olun ve bu haberi hatırlayıp siz karar verin.

Cazkolik.com / 29 Mart 2016

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.