30 Nisan Dünya Caz Günü Babylon Bomonti`de Küba`nın yeni dahi piyanistiyle tanışmaya hazır olun

30 Nisan Dünya Caz Günü Babylon Bomonti`de Küba`nın yeni dahi piyanistiyle tanışmaya hazır olun

Küba küçücük bir ada ülkesi ama müzik dünyasına, caza öyle büyük, öyle sonsuz katkısı var ki… Saymaya kalksak bir sayfa dolusu hepsi dünyaca ünlü ismi alt alta sıralamamız lazım. Nasıl bir eğitim ve altyapıları var mutlaka incelemek gerek. Bunları niye söylüyoruz? Alfredo Rodriguez yüzünden. Malum, Dünya Caz Günü yaklaşıyor. İki yıl önce Dünya Caz Günü İstanbul`da kutlandığından beri sonraki her 30 Nisan ayrı bir önemli oldu. Alfredo Rodriguez konseri de bu etkinliklerden biri olacak. Babylon Bomonti`de gerçekleşecek konserde otuz yaşındaki genç piyanisti izleme imkanı olacak İstanbullu cazseverlerin. Küba, özellikle caz piyanosunda her nesil artan sayıda en iyileri müzik dünyasına sunmakla meşgul. Genç sanatçı 2006 yılında Montreux Jazz Festivali esnasında verdiği konserle kendi kuşağının dünya çapında en iyi oniki piyanisti arasında gösterilmiş otoriteler tarafından. Tabii kimmiş bu otoriteler diye sorabilirsiniz, mesela Quincy Jones diyelim konu kapansın. Yakaladığı başarının ardından sayabileceğiniz bütün ünlü festivallerde konserler veren sanatçı Wayne Shorter, Herbie Hancock, McCoy Tyner, Richard Bona gibi efsanevi isimlerle aynı sahneyi paylaşmış.


Bu haberin yazarı olarak piyanistle ilk tanışmam çok eski değil, 2014`de çıkan "The Invasion Parade" albümünün demosunu dinlememle oldu. Genç sanatçının Amerika`ya taşındığı 2009 yılından itibaren yayınladığı -galiba- ilk albümdü. Az evvel adı geçen büyük prodüktör Quincy Jones albümün eş-prodüktörü olmuş ve albümün yayınlanmasını sağlamış. Bu albümde, yani "The Invasion Parade"da genç sanatçının cesareti dikkatimi çekmişti. Latin dünyasının olmazsa olmaz, mesela Guantamera, Quizas Quiazs Quizas, Chan Chan gibi efsanevi müzikleri böyle genç bir ismin yorumlaması risklidir, niye, zaten binlerce kez yorumlanmış, yeni ne katabilirsin ki? Pek kolay bir iş değil ama Rodriguez ne yapmış? Hem 2014 albümünde, hem geçen ay yayınlanan "Tocororo" albümünde bu bestelerin hayli değişik, yeni yorumlarına yer vermiş, korkmamış yeniden düzenlemiş, cesaretini yaratıcılığıyla belgelemiş. İşte en yeni albümündeki "Chan Chan" mesela. Şaşırtıcı bir yorum olmuş. Hem parçanın introsunda cazibeyi kaçırmıyorsunuz hem yeni bir şeylere tanık oluyorsunuz, dinle beni, sev beni diyor. Bir de klarnet sokmuş işin içine ve ortaya çok dikkat çekici bir post-bop tavır çıkmış.


Eğer albümün iç bilgilerine gözatmadan dinlerseniz en az iki parçada tadı tuzu mükemmel bir ortadoğu nefesi hissedecek ve merak edeceksiniz ne oluyor diye. Bu nefesi üfleyen İbrahim Maalouf`dan başkası değil. Sadece o mu? İbeyi, Richard Bona, Antonio Lizana, Ganavya gibi önemli isimler yeni albümün pırıltısını, şaşaasını epey artırıyor.


30 Nisan Dünya Caz Günü Babylon Bomonti gecesinin diğer ismi Korhan Futacı ve Kara Orkestra olacak


Korhan Futacı ve Kara Orkestra, organik bağlarla birbirine kenetlenmiş zengin orkestral bir doku yaratırken yüksek bilinçli makine gibi çalışan, İstanbul`un kendine has kaosunu ve deliliğini çok renkli müzikal bir hikayeye dönüştüren müzikleriyle gecenin diğer rengi olarak dinleyicisiyle buluşacak.


İşte, tüm bunları ve dahasını dinlemek için 30 Nisan akşamı Babylon Bomonti`ye davetlisiniz. Orda olmayı unutmayın!


Cazkolik.com / 12 Nisan 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.