Radyo Cazkolik`in yeni programı New York`tan!
Onur Gül`ün hazırladığı "Nublu Sounds" başlıyor.

Radyo Cazkolik`in yeni programı New York`tan!<br>Onur Gül`ün hazırladığı "Nublu Sounds" başlıyor.

Onur Gül`ün hazırlayıp sunduğu Radyo Cazkolik`in yeni radyo programı İlhan Erşahin`in New York evrenindeki en orijinal müziklere sahip "Nublu Sounds"u 12 Mayıs Perşembe sabahı Kristof Knoche performansıyla başlıyor...

Açıldığı günden bu yana, yani, yaklaşık ondört yıldır New York`un cazdan Electronica`ya, Afrika müziklerinden Trip Hop`a, Karayiplerden deneysel müziklere kadar türlü çeşitli alanda en orijinal soundlarını üreten Nublu sahnesinde John Zorn, Sun Ra Arkestra, David Byrne, Caetano Veloso, Norah Jones, Bebel Gilberto gibi müziğin önde gelen isimlerini ağırladı.

Bir ayağı Türkiye ve Avrupa`da, diğer ayağı Amerika`da yaşayan İlhan Erşahin yıllar önce Jazz Times`dan Christopher Port`a Nublu`yu "amacım büyük bir klüp yapmak değildi, ilk amacım bir kafe olsun, arkadaşlarımla birlikte hergün çalacak bir yerimiz olsun idi. Birgün East Village`da bu kiralık yeri gördüm, mükemmel bir alanı, güzel bir bahçesi vardı ve kirası da öyle pahalı değildi. Organik bir klüp olacağını hissediyordum ve ortaya eklektik bir estetik anlayışana sahip Nublu çıktı." diyerek anlatıyordu. Nublu ismini de Miles Davis tarzı düşünme olarak tanımlıyor. "Burada yaptığımız müzik için uygun bir isim olduğunu düşünmüştüm, yani, New York elementlerini kullanarak farklı türlere açık bir müzik yapmak."

Nublu Orchestra

İlhan Erşahin bir yandan Nublu`nun ilk fikirlerini ortaya atılışının klübün açılışından daha eski günlere uzandığını söylüyor. Nublu öncesi yaklaşık on yıl kadar New York`un saygın caz klüplerinden Sweet Basil Jazz Club`da çalıştığını, Cumartesi brunch`ları düzenlediğini ve buralarda tanıştığı müzisyenlerin Nublu`nun kolektif çekirdiğini oluşturduğunu belirtiyor. Nublu`nun bir özelliği de en başından beri farklı türlerde müzik yapanları sahnesinde `jam` yapmaları için buluşturması oldu. Ortaya çıkan eklektik müziğin mimarı bu buluşmalar. Jazz Times yazarı, Nublu`nun durumunu kırklı yıllarda Bebop müzisyenlerinin Minton gibi klüplerde buluşarak bir çeşit yeraltı atmosferi oluşturup müzikal açıdan birbirlerini tahrik etmelerine ve yaratıcı müziklerin ortaya çıkmasına bağlıyor. Nublu`nun bir müzik klübü olarak bu durumunu tespit edip yazan epey müzik yazarı var.

* * *

Yazının başında dediğimiz gibi Nublu`nun kalbinin orta yerinde gece yarıları müzisyenlerin sahnede giriştiği `jam`ler var. Bu tarz jamlerin başını ise Erşahin`in House Band`i Love Trio çekiyordu. Nublu deneyiminin merkezindeki bir başka grup ise Wax Poetic oldu. Yanısıra, sahnedeki vokal performanslar anlamında Nublu`nun ağırladığı ilk isimler Norah Jones, Bebel Gilberto, Sabina gibi günümüzün majör isimleri olmuştu. Bu sürecin içinde elbette Türkiye`de de yakından tanınan Butch Morris`e özel yer vermek lazım.

Sun Ra Arkestra

New York Times`ın müzik yazarı Larry Rohter 2011 yılında gazetesi için kaleme aldığı yazıda Nublu için "Club mixes old, new and blue" diyor ve ekliyor; "şehrin en maceracı müzikal keşiflerini burada yapabilirsiniz, Nublu New York`da böyle bir itibar kazandı." Nublu`nun oldukça renkli müzikal karmaşası caz üzerine bir çeşit Trip-Hop perspektif üzerinden odaklanıyor. Bu tarz müzikler haftanın belli gecelerinde yer bulurken kimi geceler Jamaican Dub`dan electronica katkılı Hint müziklerine, Porto Riko Bugaloo müziklerinden nefeslilerle coşan Balkan çılgınlıklarına kadar rengarenk bir yelpazenin üzerinden yeni bir miras yaratıyor.

* * *

Türk mimar babayla İsveç`li annenin çocuğu olarak sahip olduğu mirasın coğrafyası bu kadar geniş ise tutkuyla icra ettiği müziğin kapsama alanı da kuşkusuz bu kadar çeşitli ve kozmopolit olacak hiç kuşkusuz. Yani, bir anlamda ben neysem Nublu`da o, ya da Nublu neyse ben de oyum diyor.

Barış K (solda) ve Bugge Wesseltoft (sağda)

Artık, Nublu soundu, sahnede icra edilen eklektik müziğin canlı kayıtları üzerinden Radyo Cazkolik dinleyicileriyle buluşacak.

Bundan bir süre önce, New York`da Nublu`nun ses mühendisi olarak çalışan genç arkadaşımız Onur Gül ile bir diğer arkadaşımız Ömercan Şakar vasıtasıyla güzel bir temasımız oldu ve ortak konuşmalarda Nublu`da gerçekleşen performans kayıtlarının Radyo Cazkolik üzerinden özel bir programla yayınlanması fikri heyecan verici geldi ve hemen hazırlıklara başladık. Sevgili Onur Gül İlhan Erşahin`le de temasa geçip ismini "Nublu Sounds" koyduğumuz radyo programı 12 Mayıs Perşembe sabahı yayına girecek. Nublu sahnesinde son dönem gerçekleşen performansların canlı kayıtlarını derleyip yayına hazırlacaka olan Onur Gül aynı zamanda performanslar hakkında kısa bilgilerle New York ve Nublu`nun en yeni soundlarını buradan takip edebilmemizi sağlayacak.

ve...

İlk program 12 Mayıs Perşembe sabahı Kristof Knoche ile başlıyor...

Cazkolik.com / 04 Mayıs 2016, Çarşamba

Jojo Maye (solda) ve Betty Black (sağda)

Love Trio

Moby

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.