Prag - Afyon dostluğunun simgesi Afyon Caz Festivali onaltı yaşında.

Prag - Afyon dostluğunun simgesi Afyon Caz Festivali onaltı yaşında.

Bu yıl onaltıncı kez gerçekleşen, onbir yıl önce de Prag ile Afyon arasında müzikal bir dostluğa dönüşen  Afyon Caz Festivali ilk yıllarındaki görüntüsünden uzaklaşsa da hayatta kalmayı ve örnek olmayı sürdürüyor. 1 ile 7 Haziran tarihleri arası NG Hotels`in konaklama ve konserlerin yapılacağı mekan sponsorluğunda hayata geçecek festival programında yedi konsere, cazın, sanatın ve basının farklı kesimlerinden isimlerin katıldığı sohbetlere ve konser için şehre gelen sanatçıların yeraldığı okul ziyaretlerine yer verecek.

16. Afyonkarahisar Caz Festivali, açılış konserini Çek Cumhuriyeti’nden Josefina Zampova Quartet`le gerçekleştirecek.

Çeklerin küçük kasabası Slavoniceli genç şarkıcı Josefina Zampova, Jaroslav Jezek Konservatuarı’nda caz ve caz vokali konularında eğitim almış. Yetenekli şarkıcı, Josefina Zampova Quartet adını verdiği projesini, 2013`ode okulu bitirdikten sonra oluşturmuş. Açılış konseri 1 Haziran akşamı saat 21:00`de gerçekleşecek.


Festivalin ikinci konseri 2 Haziran Perşembe akşamı Vlado Miklas Band olacak.

Üç kişilik grup, Prag’da konservatuarda öğrencilik günlerinde tanışan arkadaşlardan oluşuyor. Grup üyeleri aynı zevklere sahip olduklarını fark edince kendi bestelerini çalmaya karar vermiş. Caz, rock ve funk müzikleri karıştırarak geleceklerini tayin etmişler. Orijinal müziğe odaklansalar da doğaçlama konusunda da çok yol kat etmişler, yanı sıra popüler Çek topluluklarının arkalarında çalmışlar. Topluluğun başını çeken besteci ve gitarist Vladimir Miklas, müzisyen bir ailenin çocuğu. Bratislava’da konservatuar mezunu ve Prag’un önde gelen caz gitarcılarından eğitim almış.


Festivalin üçüncü konseri Kemal Günüç Band 3 Haziran Cuma akşamı konser verecek.

1988`da Ankara Devlet Konservatuvarı`ndan mezun olan orkestra şefi Kemal Günüç, Fransa’da elektronik müzik yarışmasında dünyanın en iyi 15 genç bestecisi arasında yer aldı. Fransa’da 6 “Acusmatic Music” bestecinin eserlerinden oluşan CD Fransız Kültür Bakanlığı ve Unesco tarafından basıldı. 657 topluluğu ile “Çatlak” adlı albümünü çıkarttı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası`nın şefliğini yapan Kemal Günüç’ün birçok uluslararası başarısı bulunuyor. İki bölümden oluşacak konserde ayrıca birer şarkılı ve eğlenceli kısım da bulunacak.


Festivalin dördüncü konserini Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası`nın eşlik ettiği Josefina Zampova & Deniz Özerman verecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konukları Josefina Zampova ile Deniz Özerman. Orkestra, evrensel değerdeki çoksesli müziklerin seslendirilmesi, Türk bestecilerin çoksesli yapıtlarının yurtiçi ve dışında tanıtımına katkıda bulunmak, konserler verip turneler düzenleyerek geniş kitlelere ulaşmak amacıyla kurulmuş. Bütün yıla yayılan programın dışında çağdaş çoksesli müziklerin pop ve caz türünde özgün örneklerini konserlerinde seslendiriyor.


Festivalin beşinci konseri MUS 461 adını bir workshoptan alıyor.

MUS 461 ismi Raci Pişmişoğlu’nun hocası olduğu bir workshop dersinden geliyor. Bilgi Üniversitesi’nde ensemble dersinin kod ismi daha sonra grup ismi olarak alınmış ve Pişmişoğlu tarafından aynı dersin öğrencileriyle başlatılmış. Konserlerde Pişmişoğlu`nun hazırladığı kompozisyonlar çalınıyor. Topluluk funk, caz ve latin repertuvarına sahip. Charles Mingus, Miles Davis, Brecker Brothers, Paquito D’rivera dışında Billy Cobham gibi ustaların funk caz şarkılarını grup kendi anlayışıyla çalıyor. Pişmişoğlu’na projede gitarda Bora Çeliker, piyanoda Jef Giancily, davulda Berke Özgümüs? ve saksofonlarda Serhan Erkol ile Siney Yılmaz eşlik edecek.


Festivalin altıncı konseri 6 Haziran akşamı Jiri Simek Band.

Jiri Simek sadece Çek Cumhuriyeti’nde değil, Avrupa’da tanınan bir gitarist. Birçok topluluğun yanı sıra Milan Svoboda, Maria Schneider gibi önemli caz müzisyenleriyle çalışmalarda bulunmuş. 2011’den bu yana kendi trio’sunun lideri. Bu trio ile sayısız festivalde ve bag?ımsız konserde çalmış, Prag’ın ünlü caz kulübü Jazzdock’ta sahne almış. Elektrik gitarda Jiri Simek, basta Jan Jakubec ve davulda da Michael Nosek’in yer aldığı üçlünün repertuvarı ağırlıklı caz, blues, rock, funk ve özgün bestelerden oluşuyor. Yanısıra yaratıcılıklarını sergiledikleri ilginç Depeche Mode ve Nirvana yorumları var.


16. Afyonkarahisar Caz Festivali, kapanış konserini 7 Haziran Salı gecesi Çek Cumhuriyeti’nden Praglı soul/pop grubu Skeptemistic`le gerçekleştirecek.

Çiçeği burnunda genç bir topluluk Skeptemistic. 2014 son aylarında şarkı sözü yazarı, solist, gitarcı Jonathan Ramirez Garcia tarafından kurulmuş. Hatta kuruluşlarına sebep olan o günlerde bir festivalde çalmaları için gelen davet olmuş. Talep üzerine harekete geçen Jonathan Ramirez, yakınındaki arkadaşlarını toplamış ve onlarla çalmış. Davetler çoğalınca topluluk üyeleri de değişmeye başlamış ve zamanla bugünkü halini almış. Farklı isimlerin parçalarını repertuvarlarına alarak işe başlayan grup, kısa zamanda kendi bestelerine odaklanmış ve genellikle Ramirez`in yazdığı parçaları çalmış. Skeptemistic elektrik gitar ve efektlerde Jiri Simek, elektrik basta Jan Jakubec, davulda Michael Michael Nosek, akustik gitar ve vokalde Meksikalı Amerikalı Jonathan Ramirez Garcia’dan oluşuyor.


Festivalde okul konserleri

Festivalin gelenek haline getirdiği müzisyenlerin okulları ziyaret etmesi bu yıl da yapılacak ve David Herzig, Jan Jakubec, Michael Nosek okullardaki performanslara katılacak.

Festivalin diğer etkinlikleri

Karikatürist Ercan Akyol`un karikatür, Aykut Uslutekin`in caz fotoğrafları sergileri 1-7 Haziran arası Ali Çetinkaya Tren Garı`nda gezilebilir. Uzun yıllar radyo programları hazırlayan araştırmacı Cemal Ünlü okul etkinliklerinde yer alacak. Ankara Caz Festivali`ni yeni tamamlayan Özlem Oktar Varoğlu festivalde konuk olarak yer alacak. Moda fotoğrafçısı ve film yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu festivalin sohbet konuklarından. Dansçı, koreograf ve öğretim üyesi Zeynep Günsür, ses sanatçısı ama daha ziyade Açık Radyo`daki programıyla yayın rekoru kıran istikrara sahip ve müzik yazılar yazan İncila Bertuğ, oyuncular Ali Düşenkalkar, Sinan Bengier ve Deniz Özerman, sinema yönetmeni Ümit Efekan ve müzik yazarı Murat Beşer festivalin sohbet konukları olacak.

Cazkolik.com / 27 Mayıs 2016, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.