İşte, gerçekten ilginç bir proje, ilginç bir fikir... Berlin`den yola çıkan "Opera Dolmuşu" İstanbul`a geldi.

İşte, gerçekten ilginç bir proje, ilginç bir fikir... Berlin`den yola çıkan "Opera Dolmuşu" İstanbul`a geldi.

İşte hakikaten ilginç, ilginç olduğu kadar da çarpıcı bir fikir, bir proje... Altmışlı, yetmişli hatta seksenli yılları hatırlayanlar o zamanlar biraz da ironik olarak `Alamancı` denilen, zamanla kendi kültürleriyle yaşadıkları ülkenin kültürü arasında sıkışıp kalan, nesiller yenilendikçe dünyaya kendine özgü bakan bir kuşak yaratan kesimi anlatan bir proje bu habere konu olan.

* * *

Berlin Komische Oper’in projesi “Opera Dolmuş”, misafir işçi rotasını geriye doğru takip ederek gerçekleştirdiği turnesini İstanbul’da bitiriyor. 29 Mayıs’ta yola çıkan Opera Dolmuşu, Münih, Viyana, Belgrad ve Sofya’nın ardından kapanış konserlerini 7 ve 8 Haziran’da Moda Sahnesi ve Cezayir Restaurant’da gerçekleştirecek. Ücretsiz olarak izlenebilecek konserlerin tarihleri şöyle: 7 Haziran 2016 Salı, Moda Sahnesi 18.00, 8 Haziran 2016 Çarşamba, Cezayir Restaurant, 18.00.

Peki nedir bu opera dolmuşu?

Opera Dolmuşu, bir minibüse sığacak yolcu sayısında oyuncudan oluşan bir müzikli tiyatro gösterisi: iki ses sanatçısı, üç müzisyen ve bir sunucu, özellikle farklı kültürel kökenlere sahip insanların yaşadığı mahalleleri seçiyor. Bu mahallelerdeki müzikal, sanatsal ve kişisel buluşmalarla, müzikli tiyatronun anlaşılabilir bir evrensel dil konuştuğunu gösteriyor. Müzikli tiyatro, yüzyıllardan beri yaşanan kültürlerarası alışverişin etkisiyle ve aynı zamanda müziğin sayesinde, tek tek kültürlerin sınırlarını da aşarak, duyguları ve serüvenleri tecrübe haznemize katma ve yaşanabilir kılma gücüne sahiptir. Komische Oper Berlin, kurulduğu 1947 yılından bu yana bu açıklığı temel ilkesi yaptı: Kendisini, "herkese hitap eden" bir opera olarak görüyor.

Müzikli tiyatro, sadece eğitim düzeyi yüksek orta sınıflara hitap eden, burnu havada bir sanat biçimi olmak zorunda değildir.

Aksine, her türlü kültürel ve sosyal kökenden insanlara da ulaşabilmelidir. Komische Oper Berlin [Komik Opera Berlin] bunu 2012 yılından beri kanıtlıyor: O dönemden beri, "Selam Opera!" adındaki kültürlerarası proje kapsamında "Opera Dolmuşu" ile, müzikli tiyatroyu büyük bir başarıyla başkentin mahallelerine taşıyor. Federal Kültür Vakfı’nın mali teşvikleri ve Mercedes-Benz Berlin Temsilciliği’nin desteğiyle, daha geniş kesimlere ulaşmayı hedefleyen bu benzersiz program, şimdi ilk kez uluslararası düzlemde görev üstleniyor: 29 Mayıs 2016’dan itibaren, operaya ait minibüs Berlin’den İstanbul’a giderek ve Münih, Viyana, Belgrad ve Sofya’dan oluşan dört durakta, Misafir İşçi Rotası adı verilen güzergah üzerinde müzikal izler bıraktı. Opera Dolmuşu, 3 bin kilometreyi aşan bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculuğu sırasında, Batı Almanya’da göçmen işçi olarak çalışanların çoğunun, misafir işçi olarak 1960’lı yıllardan itibaren, her yıl bir kaç haftalığına izinlerini geçirmek üzere memleketlerine dönerken kullandıkları güzergahı takip edecek. Özel olarak bu yolculuk için hazırlanan 45 dakikalık bir müzikli tiyatro revüsünün çalışmaları şu anda devam ediyor. Bu gösteride, insanları her dönem mutluluklarını uzaklarda aramaya ve bunun için sıla özlemini bile sineye çekmeye yönlendiren dışsal dürtülerin ve ruhsal devinimlerin izlerini takip ediyor. Program aynı zamanda, müzikli tiyatronun tarihine kısa bir yolculuk şeklinde ortaya çıkıyor: Operanın İtalyan rönesansındaki başlangıç dönemleri, ardından Viyana klasiği, İtalyan Opera buffa ve Fransız Opéra comique, bu arada önceki yüzyıl dönümüne kısaca uğrayıp Doğu Avrupa’nın şaheserlerine, ardından çılgın 1920’li yılların Berlin’indeki caz müzikallerine bakış.

Opera Dolmuşu`nun ekibi...

Johannes Dunz, tenor. İki yıldır büyük bir coşkuyla Opera Dolmuşu’nda ses sanatçısı. Johannes Dunz’un memleketi Schwerin ve 2014/2015 sezonundan beri Komische Oper Berlin’in Opera Stüdyosu’nda yer alıyor. 2016/2017 sezonundan itibaren, Komische Oper Berlin’in ansamblesinde kadrolu sanatçı olarak yer alacak. Johannes Dunz düzenli olarak Opera Dolmuşu ile Berlin’i dolaşıyor ve semtlerde izleyicileri coşturuyor.

* * *

Julia Domke, soprano ses sanatçısı. ilk defa katılıyor. Saksonya doğumlu sanatçı, daha önce Mikropolis çocuk operasıyla Komische Oper Berlin‘de sahne almıştı. Barrie Kosky tarafından başarıyla sahneye koyulan Sihirli Flüt operasında Papagena rolüyle, Komische Oper Berlin’in Çin’de gerçekleştirdiği turnede görev aldı. Julia Domke, 2014 yılından beri Dresden Zwinger’deki Dresden Residans Orkestrası’nda soprano ses sanatçısı olarak görev yapıyor.

* * *

Hannah Perowne, viyolin. En başından beri aramızda. Hannah Perowne İngiltere’nin Norwich kentinde doğdu ve Kraliyet Müzik Okulu’nda yüksek öğrenim gördü. 2003’te Leipzig Gewandhaus Orkestrası’na katılarak burada başkemancı olarak çalıştı. Hannah Perowne, 2009’dan beri Komische Oper Berlin’de ikinci başkemancı olarak görevli. Akıcı bir şekilde Türkçe konuşan müzisyen, en başından itibaren Opera Dolmuş ekibinde yer aldı.

* * *

Arnulf Ballhorn, kontrabas. Opera Dolmuşu’nun ilk yolculuğundan beri aramızda. Kontrabasçı Arnulf Ballhorn Bodensee’de büyüdü. Berlin Sanatlar Üniversitesi’nde, Rainer Zepperitz’in yanında tamamladığı eğitiminin ardından, 2001’de Komische Oper Berlin’e girdi. Çağdaş oda müziğinin yanısıra, tango ve cazla yakından ilgilenmek, Arnulf Ballhorn’un çalışmalarında önemli bir yer tutuyor. Müzisyen, ilk yolculuğundan beri Opera Dolmuşu’nun ekibinde yer alıyor ve usta bir minibüs şoförü olarak Berlin’in altını üstüne getiriyor.

* * *

Juri Tarasenok, kromatik sistemli akordiyon. Bugüne kadar Opera Dolmuşu’nun bir tek gösterisini bile kaçırmadı. Uri Tarasenok Beyaz Rusya’nın Kopyl kentinde doğdu. Minsk Ulusal Müzik Akademisi’nde kromatik sistemli akordiyon (düğmeli akordiyon) eğitimi gördü. Berlin Hanns Eisler Müzik Yüksek Okulu’nda eğitimine devam etti. 2003 yılından beri solo sanatçısı olarak Avrupa’nın birçok ülkesinde konserler veriyor ve Komische Oper Berlin’in birçok prodüksiyonunda görev alıyor. Juri Tarasenok bugüne kadar Opera Dolmuşu’nun bir tek gösterisini bile kaçırmadı ve Rusya kökenli Almanlar için dil kursu verilen bir sınıfın öğrencilerine göz açıp kapayıncaya kadar şarkı söyletmeyi başardı. Turneye çıkan müzikli tiyatro revüsünün aranjmanlarını o hazırladı.

* * *

Johanna Wall, dramaturg. Opera Dolmuşu’yla düzenli olarak mahallere giderek sunuculuk görevini üstleniyor ve Misafir İşçi Rotası için özel programı tasarımını hazırladı. Johanna Wall, Münih’te japonoloji ve dramaturji okudu. Aralarında Münih Bienali, SPİELART Festivali ve Berlin Çin Festivali’nin de bulunduğu çeşitli festivaller için çalıştı. Tiyatro ve opera dramaturgu olarak yolu onu Tübingen ve Heidelberg tiyatroları üzerinden Oldenburg Devlet Tiyatrosu’na sürükledi. Burada 2007 yılında, geçici olarak opera dramaturji yöneticiliği görevinde bulundu. 2012’den beri Komische Oper Berlin’de dramaturg olarak çalışıyor.

* * *

Anisha Bondy, yönetmen. İlk kez bir Dolmuş programını sahneye koyuyor. Anisha Bondy Viyana’da müzikli tiyatro yönetmenliği bölümünde okudu ve 2005’te diploma tezini Orff‘un Akıllı Kız eseri hakkında hazırladı. 2006’dan beri Komische Oper Berlin’de oyun yöneticiliği ve yönetmen yardımcılığı yapıyor. Burada Calixto Bieito ve Barrie Kosky ile birlikte çalışıyor. Ayrıca 2011-14 yılları arasında Tannhäuser‘i Bayreuth’te sahneye koyan Sebastian Baumgarten’in asistanlığını yaptı. Pierangelo Valtinoni tarafından sahneye koyulan çocuk operası Karlar Kraliçesi ile Komische Oper Berlin’de 2010/11 sezonunda ilk yönetmenlik görevini üstlendi. 2013’te, Berlin Alman Operası’nda [Deutsche Oper Berlin] Nibelungen’in Yüzüğü oyunuyla bir TuSCH projesini gerçekleştirdi. START Vakfı ile işbirliği içerisinde bugüne dek beş yıldır Komische Oper Berlin’de, START Opera Burs Programı çerçevesinde göçmen kökenli öğrencilere yönelik hazırlanan bir atölye çalışmasını yönetiyor.

* * *

Mustafa Akça, Selam Opera! projesinin yöneticisi. Opera Dolmuşu fikri ondan çıktı. Mustafa Akça, bir misafir işçi ailenin üçüncü kuşak çocuğu olarak Berlin-Kreuzberg’te doğdu. 2004 ila 2011 yılları arasında Berlin’de, semtlerde sosyal çalışmaları koordine eden kurumlarda yönetici olarak çalıştır ve kültürlerarası ve kuşaklar ötesi projeleri hayata geçirerek kapsamlı bir network oluşturdu. Mustafa Akça, 2011’den beri Komische Oper Berlin’de Selam Opera! projesini yönetiyor ve burada Opera Dolmuşu fikrini geliştirdi. Bugün artık çeşitlilik konusunda değişik vakıflarla ve kültür kurumlarıyla da birlikte çalışıyor ve çeşitli kuruluşlarda uzman olarak görev üstleniyor.

Cazkolik.com / 06 Haziran 2016, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.