Türk operası, Primadonnası, efsanevi baş sopranosu Leyla Demiriş`i kaybetti

Türk operası, Primadonnası, efsanevi baş sopranosu Leyla Demiriş`i kaybetti

1964 yılında henüz konservatuar öğrencisiyken Turandot operası “Liu” başrolüyle başlayan sanat hayatını ve başsolistlik görevini otuzdan fazla yabancı opera ve birçok Türk operasının en büyük partilerini yorumlayarak sürdüren Türk operasının Primadonnası Leyla Demiriş, tedavi gördüğü Fulya Acıbadem Hastanesi’nde bugün hayata gözlerini yumdu.

 

Leyla Demiriş adına 26 Eylül Pazartesi günü saat 11:00’de Süreyya Operası’nda tören düzenlenecek. Türk operasının Primadonnası Leyla Demiriş, olağanüstü yeteneği, renkli ve güçlü sesiyle henüz 19 yaşında konservatuarda okurken başroller söylemeye başladığı İstanbul Devlet Operasını aralıksız 41 yıl, yurtiçi ve dışında büyük başarıyla temsil etti.

 

Soprano Leyla Demiriş’in, eşi besteci Devlet Sanatçısı Okan Demiriş’in kendisine ithafen bestelediği “IV. Murat”, “Karyağdı Hatun”, “Yusuf ile Züleyha” isimli Türk operaları ve Adnan Saygun’un “Köroğlu” isimli operası ile Mevlâna Oratoryosu’nun dünya prömiyerlerindeki başarılı yorumu, Türk kültür ve sanatına yapmış olduğu çok değerli bir hizmet olarak biliniyor.

 

Cartis, Florescu, Campagnano, Nikolov gibi dünyaca ünlü şan pedagoglarıyla çalışan ve ilk plağını 1986 yılında çıkaran Demiriş, dünya çapında başarılara imza attı. Sanatçının, görkemli kariyeri boyunca Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çekoslovakya, Yugoslavya, Bulgaristan­, Almanya gibi ülkelerin başkent ve önemli şehirlerinde Tosca, Madam Butterfly, Cavalleria Rusticana, İl Trovatore, Nabucco operalarındaki başarısı büyük ilgi topladı, verdiği konser ve resitaller basında büyük yankı uyandırdı.

 

Soprano Leyla Demiriş, 1964 yılında başlayan solistlik kariyerini en son İstanbul Devlet Operasının kuruluşunun 45. yılı onuruna düzenlenen özel konserle noktalamış, 1964 yılından 2005 yılına kadar 41 yıl başsolist olarak devamlı başrollerde oynayan özel bir sanatçı olmuştu. Büyük sanatçı ve eşi sanat hayatları boyunca uluslararası seviyede eserler üreterek Türk operasını dünyaya tanıtmayı misyon edinmişti.

 

 

Dünyada Türk Operasını temsil etti

 

 

New York Metropolitan Operası’nda, NY Senfoni Orkestrası eşliğinde konser veren ilk Türk opera sanatçısı olan Demiriş, 1. Uluslararası İstanbul Festivali`nin açılışını “Köroglu" operası ve 1. İzmir Uluslararası Festivali`nin açılışını “Karyağdı Hatun” operasıyla yaparken, Ankara, Aspendos ve İstanbul Uluslararası festivallerine defalarca baş soprano olarak katıldı. Demiriş ayrıca Romanya Köstence Festivali`nde Verdi’nin İl Trovatore ve Üsküp Opera Festivali`ne de Verdi’nin Nabucco operaları ile katılmış, büyük başarılar kazanmıştır.

 

 

Genç yetenekler kazandırıyordu

 

 

Genç yaşta kaybettiğimiz, Türk Operasının büyük ustası, Devlet Sanatçısı, dünyaca ünlü bestecimiz merhum Okan Demiriş ile evli olan Leyla Demiriş, son olarak yıllar içinde edindiği birikimlerini genç yeteneklerle paylaşıyor ve geliştirdiği çok özel şan teknikleri ile birçok Türk sanatçı yetiştiriyordu.

 

 

Primadonna Leyla Demiriş`in yeraldığı operalar ve eserler:

 

 

- Puccini: Tosca (Floria Tosca), Madam Butterfly, (Butterfly), Turandot (Liu), (İstanbul ilk söyleniş) La Boheme (Mimi), Suor Angelica (Suor Angelica), (İstanbul ilk söyleniş)
- Verdi: Othello (Desdemona), (İstanbul ilk söyleniş), Don Carlos (Elizabetta), (İstanbul ilk söyleniş), İl - Trovatore (Leonora), Nabucco (Abigaille), (Türkiye ilk söyleniş) (1995 Aspendos Festivali)
- Mascagni: Cavalleria Rusticana (Santuzza)
- Giordano: Andrea Chenier (Maddalena),
- Beethoven: Fidelio (Leonora), (İstanbul ilk söyleniş)
- Mozart: Don Giovanni (Donna Elvira) (İstanbul ilk söyleniş)
- Tchaikovsky: Eugene Onegin (Tatyana), (İstanbul ilk söyleniş)
- Smetana: The Bartered Bride (Marjenka), (İstanbul ilk söyleniş)
- Nicolai: The Merry Wives of Windsor (Anna), (İstanbul ilk söyleniş)
- Kalmann: The Gypsy Princess / Çardaş Fürstin (Sylva), (İstanbul ilk söyleniş)
  Lehar: The Land of Smiles (Lisa), / Tebessümler Diyarı, (İstanbul ilk söyleniş)

 

 

Türk Besteciler

 

 

- Okan Demiriş: IV. Murat (Kösem Sultan), (1980 Dünya Prömiyeri – İstanbul)(1983 Ankara Devlet Operası) (1990-91 İstanbul uluslar arası Müzik festivali), (2002 Aspendos Opera Festivali)
- Karyağdı Hatun (Yazgülü), (1986 Dünya Prömiyeri – İstanbul) (1986 I.Uluslar arası İzmir Festivali Açılış) (Ankara Müzik Festivali 1987)
- Yusuf and Züleyha (Züleyha), (1990 Dünya Prömiyeri – İstanbul)
- Nüvit Kodallı: Atatürk Oratoryosu, (Soprano solo)
- A. A. Saygun: Köroğlu (Günayım), (1973 I. İstanbul Uluslar arası Festivali Açılışı)
- Yunus Emre Oratoryosu (soprano solo), (I. İzmir Uluslar arası Festivali Açılışı) (1990Ankara Müzik festivali) (1991 Bursa uluslar arası Müzik Festivali)
- A.D. Sinangil Mevlâna Oratoryosu (soprano solo), (1986 Dünya Prömiyeri)

 

Leyla Diana Gücük

 

Cazkolik.com / 25 Eylül 2016, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.