Alexander von Schileppenbach 20 Ekim akşamı Borusan Müzikevi`nde

Alexander von Schileppenbach 20 Ekim akşamı Borusan Müzikevi`nde

Önce Cazkolik okuruna özrümüz var, Alexander von Schlippenbach gibi bir caz efsanesi şehrimize geliyor, konser yarın ve biz haberi ancak bugün yayına giriyoruz. Özrümüz yok. Kabahatliyiz. Tam festival günlerine denk gelmesinin de bizim bu gecikmemizde payı var ama dediğimiz gibi özür yok!

 

Özgür cazın yaşayan öncü ismi Alexander von Schileppenbach 20 Ekim akşamı Borusan Müzikevi`nde

 

Borusan Sanat`ın müziğe ve caza her zaman en iyi isimleri getirmesiyle bilinen KOD Müzik işbirliğiyle müzik hayatımıza yeni bir soluk kazandıran Nova Muzak serisi, altı yıl önce, 2011’in Kasım ayında başlayan yolculuğuna bu yıl da devam ediyor.

 

Avrupa özgür cazının en önemli ismi ve doğaçlama ustası Alman piyanist Alexander von Schlippenbach, 78 yaşında İstanbul’a geliyor. Piyanoya sekiz yaşında başlayan sanatçının 1966’da Berlin Caz Festivali’nde, 28 yaşındayken kurduğu ve bugüne kadar sürdürdüğü Globe Unity Orchestra Avrupa’nın en uzun soluklu doğaçlama topluluklarından biri. Schlippenbach’ın bir diğer mahareti de küçük topluluklarda da yenilikçi işler başarması. Özellikle eski dostu Evan Parker ve Paul Lovens ile 1970’lerin başlarında kurup hâlâ devam ettirdiği üçlü, Lennie Tristiano’dan sonra özgür caz müziğinin başına gelen en güzel şey belki de. Üçlünün 1972 tarihli Pakistani Pomade albümü, istisnasız her cazseverin dinlemesi gereken kayıtlar arasında. Alexander von Schlippenbach bugün hâlâ yazıyor, yönetiyor ve çalıyor. Deneysel müzik dünyasının en ilginç figürlerinden biri, tüm kariyeri boyunca inatla düşük profilli kalmayı seçen bir göçebe.

 

von Schlippenbach`la beraber izleyeceğimiz Parisli Ghédalia Tazartès birçok müzik eleştirmenine göre gizli kalmış bir hazine. Herhangi bir enstrümanı müzisyenlik düzeyinde çalmamayı tercih eden Tazartès’in en büyük silahı biricik vokali. Sanatçı, şarkılarını ve ağıtlarını kendine ait, kurmaca bir dilde söylüyor. Derin bir acının, kayıp duygusunun yarattığı tarifi mümkün olmayan bir melankolinin, göçebelik halindeki derin yalnızlığın seslerle, gürültülerle vücut bulduğu müziğini tamamen içgüdüleriyle hareket ederek canlı icra eden sanatçı, yeni müziklere açık ruhların kaçırmaması gereken bir performans gerçekleştirecek. Avangard müziğin gölgede kalan ismi Ghédalia Tazartès ve ardından büyük caz piyanisti Alexander von Schlippenbach’ı dinlemek için -eğer bilet kaldıysa- yarın akşam (20 Ekim 2016) Borusan Müzikevi`nde olun, bizden söylemesi.

 

Cazkolik.com / 19 Ekim 2016, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.