"Benim adım beyaz baykuş"... Elektrik kontrbasçı Juan-Garcia Herreros`dan 3 büyük ödüllü albümü "Blue Road" yayınlandı.

"Benim adım beyaz baykuş"... Elektrik kontrbasçı Juan-Garcia Herreros`dan 3 büyük ödüllü albümü "Blue Road" yayınlandı.

Geçen ekim, 26. Akbank Caz Festivali`nde piyanist Tuluğ Tırpan ve perküsyon ustası Okay Temiz`le aynı sahnede hâlâ unutamadığımız bir konserde izlediğimiz, "Snow Owl" lâkabıyla da tanınan, özel yapım altı telli elektrik kontrabas sanatçısı Juan-Garcia Herreros Global Music Awards tarafından "World Jazz", "Best Album" ve "Best New Release" kategorilerinde üç altın madalya ile onurlandırılan yeni albümü "Blue Road"u yayınladı. Bu üç ödülle Herreros altın madalya sahibi dünyaca ünlü Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Esperanza Spalding gibi az sayıda isim arasına katıldı.

* * *

Albümün çarpıcı kapak görseli aynı zamanda albümün mesajlarını da taşıyor. Yaklaşık otuz kişilik müzisyen grubunun emeğinin değdiği albümde Batı Afrikalı Balafon ustası Mamadou Diabete`nin performansları öne çıkıyor. Ayrıca, kalabalık müzisyen grubuna Viyana Filarmoni ve Radyo Senfoni Orkestrası`nın yaylı üyeleri de katılmış. Ve yine ayrıca, albümde öne çıkan bir diğer konuysa Griot korosu. Bir Batı Afrika geleneği olan gezgin şairlik diyebileceğimiz bir gelenek yaşayan, canlı bir gelenek. Herreros da dinleyiciyi uyararak duyduğunuz konuşmalar, vokaller doğaçlama değildir diyor.

Juan-Garca Herreros

Ne Togo Ye Sadjouma

Burkina Faso`da Batı Afrika dili Balafon hakkında yaptığım ayrıntılı araştırmanın ardından beni bir törenle kutsayarak "Ne Togo Ye Sadjouma" ismini verdiler, yani, "My Name is Snow Owl" demek "Benim adım beyaz baykuş". Albümün açılış parçası aynı zamanda bu ismi taşıyor. Duyduğu müziğin ve ritmlerin kendi Karayip ritmlerini desteklediğini farkeden Herreros Viyana Filarmoni Orkestrasının üyeleriyle kaydettikleri müziğin bağımsızlık mesajını ilettiğini belirtiyor. Griot korosunu ise The Great Spirit olarak tanımlıyor. Ayrıca, parçanın ruhsal gönderimleri arasında bu bölgenin kurak olması, müziğin kalplerimizden geçireceğimiz dualarla suya kavuşacağının da olduğunun altını çiziyor.

She Became A Thousand Birds

Albümde yeralan parçaların kendine ait öyküleri var anlaşılan. Hem de derinlikli öyküler. Parça isminde bahsettiği "She" Omayra Sanchez Garzon. Bugün, yaşasaydı 44 yaşında bir kadın olacaktı Omayra. 1985 yılında Kolombiya`da yaşanan bir doğal afet sonucu bölgede tam 23 bin kişi hayatını kaybetmişti. Büyük bir faciaydı ve o tarihte 13 yaşında bir kız çocuğu olan Omayra evinin altında enkaza tutunmuş olarak bulundu. Kısa sürede sadece Kolombiya`nın değil dünyanın cesaret ve haysiyet sembollerinden biri oldu. Büyük bir kurtarma çabasına girişilmiş olsa da 60 kadar süren çaba sonuçsuz kaldı ve küçük Omayra hipotermi ya da kangrene bağlı sebeplerden hayatını kaybetti. Kaybetti ama işte şiirlere, şarkılara, resimlere hayatı konu oldu. Aradan 30 yıl geçmesinin ardından Juan-Garcia Herreros tarafından "O Bin Kuş" oldu, seni asla unutmayacağız diyerek hatırlıyor, bize de hatırlatıyor.

Omayra Sanchez Garzon

Diğer parçalara baktığınızda hikayeler, anlatımlarla karşılaşıyorsunuz. Albümü dilerseniz Amazon gibi büyük portallar sayesinde internet üzerinden ya da buraya tıklayarak dijital olarak satın alabilirsiniz.

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Cazkolik.com / 18 Kasım 2016, Cuma

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.