Amerikan caz-blues vokalin sıradışı şarkıcısı Mose Alisson ve soul, R&B vokalin güçlü sesi Sharon Jones öldü!

Amerikan caz-blues vokalin sıradışı şarkıcısı Mose Alisson ve soul, R&B vokalin güçlü sesi Sharon Jones öldü!

Amerikan caz & blues sahnesinin efsanevi şarkıcılarından Mose Alisson 89. yaşını kutladıktan üç gün sonra hayatını kaybetti


Mississippi doğumlu caz & blues şarkıcısı Mose Allison`ın önce 11 kasım günü 89. yaşını kutladığı haberi geldi, 15 kasım günü de ölümü haberi. Yakınlarının yaptığı açıklamaya göre Hilton Head Island`daki evinde sanatçı doğal sebeplerden hayatını kaybetmiş. Mose Allison 2013 yılında Eddie Palmieri ve Lou Donaldson`la beraber NEA Jazz Masters ödülünü alan üç isimden biri olmuştu.


Mississippi deltasında büyükbabasının çiftliğinde dünyaya gelen sanatçı piyanoyu kulaktan dolma öğrendi. Okul yıllarında Louis Armstrong, Fats Waller, Duke Ellington, Louis Jordan, Nat King Cole gibi isimleri dinleyerek caz müziğini seven genç Allison Mississippi Üniversitesini bitirdikten sonra askerlik görevini tamamladı, ardından, ilk paralı işiniyse 1950 yılında yaptı.



1956 yılında New York`a taşınan sanatçı Al Cohn, Bob Brookmeyer ve Stan Getz`le kayıtlar yaptı. Alisson`ın ilginç, değişik bir vokal tarzı vardı. Şarkı söylerken bazen onu sanki dalga geçiyormuş zannedersiniz. Güçlü bir mizahı vardır. Alisson`un tarzını daha çok altmışlı, yetmişli yılların rock şarkıcıları sevmiştir. Ondaki farklılık ilginç gelmiştir. Müziğinde çok güçlü blues vardır ama hiçbir zaman bildiğimiz blues söyleyenlerden biri olmamıştır. Sanatçı seksenli yıllarda geleneksel dinleyicilerine çok sayıda yeni ve genç cazseverleri katmayı başardı. Bu durumu Van Morrison, Ben Sidran, Georgie Fame ve Mose Alisson beraber yayınlanan "Tell Me Something: The Songs of Mose Alisson" albümüne borçludur. Alisson`ın rock starları üzerinde ciddi etkisi oldu demiştik. Bu isimlerin içinde Jimi Hendrix, Rolling Stones, Tom Waits, Yardbirds gibi çok büyük isimler de vardı. Hatta, az önce adı geçen albümde yer alan Georgie Fame sanatçı için "o Bob Dylan`dan daha önemlidir" der.


Altmışların duygusunu çok yakından yaşamış biri olarak "paranın her şeye egemen olduğu dünyada empati yok olur, toplum ikyüzlüleşir, savaşlar daha fazla savaş ister" diyen büyük sanatçı "Middle Class White Boy" gibi albümleriyle oldukça şaşırtıcı müziklere imza atmış, şarkıları için yazdığı sözlerle funny swing anlar yaşatırken bir yandan dinleyeni ısırmayı da ihmal etmemiştir. Özellikle bu albümde blues devi Muddy Waters kadar caz devi Duke Ellington`dan da müziklere yer vermiş ama kendi bestelerini de katmıştır. Bunu yaparken sadece sesiyle değil elektrik ve akustik piyanosuyla hayli fantastik sonuçlar elde etmiştir. Tabii bunu yaparken saksofonda Joe Farrell ile gitarda Phill Upchurch`ün katkısını unutmamak lazım.


2012 yılında artık konser vermeyeceğini açıklayan sanatçının karısı Audre ile tam 62 yıllık evliliği vardı.




Güçlü kişiliğiyle sahnede şarkı söylerken devleşen soul, R&B şarkıcısı Sharon Jones hayatını kaybetti


Soul funk caz şarkıcısı Sharon Jones`un 18 kasım günü 60 yaşında hayata veda ettiği duyuruldu. Özellikle Sharon Jones & the Dap Kings isimli grubunu öne çıkarmak için kendi albümünü 1996 yılında 40 yaşındayken yayınlayan Jones`un "I Just Dropped in to See What Condition My Condition is in" isimli şarkısı dijital platformlarda 7 milyona yakın kez dinlendi. 1970lerin soul & funk tarzında söyleyerek kendisine hayran sayısız müzikseveri olan sanatçı The Observer`a verdiği bir demeçte "Sintizayırcımız yok, öyle boktan şeyleri kullanmıyoruz, bizim gerçek nefeslilerimiz var, altmışlarda nasıl müzik enstrümanlarıyla canlı müzik yapılıyorsa biz de bu eğilimi, bu müzik anlayışını korumaya çalışıyoruz" diyerek nasıl bir müziğin peşinde koştuklarını anlatmaya çalışmıştı. 2014 yılında "Give the People What They Want" isimli albümüyle R&B dalında Grammy adayı olan sanatçı 2013 yılında hastalandığını açıkladı. Uzun süren tedavisi sürecinde "evde oturarak hastalığın beni ele geçirmesini beklemek istemiyorum, enerjim olduğu sürece sahneye çıkmaya devam edeceğim" demişti.



Cazkolik.com / 19 Kasım 2016, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.