"1 Festival İzmir" konserleri başlıyor. Soru şu; İzmir müzikte niye bir Rotterdam şehri gibi olmasın?

"1 Festival İzmir" konserleri başlıyor. Soru şu; İzmir müzikte niye bir Rotterdam şehri gibi olmasın?

İzmirliler 28 kasımda başlayacak "1 Festival İzmir"le beş gün boyunca birbirinden güzel konserlere hazır olsun!

İzmir Büyükşehir Belediyesi sadece İzmir`in değil, Türkiye`nin de en önemli konser salonlarından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi`nde gerçekleşecek "1 Festival İzmir" konserlerine hazırlanıyor. Gerek festivalin ismindeki dinamizm, gerek konser seçimleri ve elbette festivalin ilk kez gerçekleşecek olması nedeniyle aklımızda oluşan soruların cevaplarını bulmak üzere merkezin danışmanı ve festival organizasyonundan sorumlu sevgili Emre Girgin`i aradık. Bizi bu sorulara yönlendiren ise tüm konserlerin yanında özellikle Kenan Doğulu`nun 29 kasım akşamı vereceği konser oldu. Siz olsanız "Kenan Doğulu Swings with Blue in Green Allstars Band" isimli bir konser olacağını görseniz meraklanmaz mısınız? Üstelik Cazkolik okurları gayet yakından biliyor ki Kenan Doğulu geçen yaz başı caz altyapılı ve tümüyle caz müzisyenlerinden oluşan "İhtimaller" isimli bir albüm yayınlamıştı, hatta, albümün Harbiye Açıkhava konserini yazmıştık. Acaba, bu kez İzmirli müzikseverleri yine böyle bir konser mi bekliyordu?

* * *

Bu sorunun cevabını haberin devamına bırakalım ve festivale odaklanalım. "1 Festival İzmir" daha büyük bir festival idealinin parçası ya da başlangıç noktası. Festivali İzmir`in müzikle yaşayacağı büyük bir kucaklaşmanın hayali olarak görmek de mümkün.

Bir müzik şehri İzmir, "1 festival İzmir"

Festivalin, müziğin farklı tarzlarına dönük renkleri kucaklaması amaçlanmış. 28 kasımda başlayacak "1 Festival İzmir" konser sayısı bakımından büyük bir festival buketi olmayacak belki ama yaşayacağı tecrübeyle gelecek yıldan itibaren bunu sağlamayı amaçlıyor ama bu ilk yıl konserlerin güçlü birer imzaya dönüşmesini de arzuluyor.

Açılış konseri Richard Bona`dan

Festivalin açılış konseri bir dünya starı Richard Bona`dan. Bu yıl Mandekan Cubano projesiyle "Heritage" isimli albümünü yayınlayan sanatçı albüm turnesini İzmir konseriyle sürdürecek. Hayranları Bona`ya Afrika`nın Sting`i diyormuş. Ünlü sanatçının sekizinci albümü "Heritage" bir Afro-Cuban orkestrası kaydı. Yüzyıllar öncesi geçmişe uzanan kökenlerin müzikal sarmalda buluşması adeta. Los Angeles Times Bona için Jaco Pastoriuos`un virtüözitesine, George Benson`ın akıcı vokaline, Joao Gilberto`nun armonisine ve hepsini Afrika kökenlerinde buluşturan bir müzikal bilgeliğe sahip diyor. İzmirli dostlar, konserin biletleri bitti ya da bitmek üzere, elinizi çabuk tutun.

Kenan Doğulu`dan bir özel proje daha

Konserle ilgili önce Kenan Doğulu`nun görüşünü aldık. Heyecan verici bir proje olduğundan, projenin İzmirli müzisyenlere ait olduğundan ve gerçekleşmesi için iki yıldır konuştuklarından sözetti. Yıllardır hep bir ağızdan söylenen kimi Doğulu şarkılarının geniş orkestra formundaki caz altyapılı düzenlemelerin seslendirileceği bir konser olacağını içtenlikle ve heyecanla anlattı. Bu anlamda, Doğulu`nun bir buçuk yıl içinde "İhtimaller" albümü ve albüm konserleri dahil büyük orkestra formlarıyla yaptığı ikinci çalışma olacağını söyleyebiliriz.

* * *

Yanısıra, konserde izleyeceğimiz "Blue in Green" orkestrasından ayrıca söz etmeli. Tamamı İzmirli müzisyenlerden oluşan "Blue in Green" İzmir`in müzikal potansiyelini açığa çıkaran bir caz orkestrası. Bas gitarda Halil Çağlar Serin, trompette Tolga Bilgin (Roma`da yaşıyan Bilgin proje için İzmir`de bulunuyor), davulda Bora Peynirci, vibrafonda Alp Özdayı, piyanoda Devrim Demir Yeşilpınar ve gitarda Alpay Çiftçi`den oluşan orkestra bugüne kadar Fatih Erkoç, Sibel Köse, Bora Uzer, Giampaolo Casati, İmer Demirer gibi önde gelen müzisyenlere eşlik etmiş ve sayısız projenin içinde yeralmış. 29 kasım akşamı izleyeceğimiz "Kenan Doğulu Swings with Blue in Green Big Band" konseri de orkestranın iki yıldır gerçekleştirmek için uğraştığı özel bir proje. Konsere Doğulu`nun "İhtimaller" albümündeki müziklerin yeni düzenlemeleri olarak tarif etmek mümkün. Doğulu`nun "Tutamıyorum Zamanı", "Aşk ile Yap", "Güzeller İçinde", "Kurşun Adres Sormaz ki", "Pamuk" gibi milyonlarca seveni olan hitleri büyük orkestra formatı ve jazzy altyapısına Giampolo Casati ve Furio di Castri isimli iki İtalyan müzisyen uyarlayacak. 57 yaşındaki ünlü İtalyan müzisyen Casati özellikle big band formlarında oldukça deneyimli biri. Aranjmanlar müziğin ruhunu yeniden formatlamak kadar önemli bir tecrübe ve yaratıcılık süreci olduğundan Kenan Doğulu hitlerinin yeni düzenlemeleri başlı başına merak konusu. Aynı zamanda trompet çalan Casati geçen yıl piyanist Riccardo Zegna ile "Paris Blues" isminde ağırlıklı caz standartlarından oluşan bir albüm yayınlamıştı.

Richard Bona festivalde `world music` tadını, Kenan Doğulu popüler hitlerin büyük orkestral jazzy formunu sembolize ederken Alim Qasimov yaşadığımız coğrafyanın rengini, Drum Day projesinde ayrı ayrı konserler verecek Turgut Alp Bekoğlu Trio ile Ferit Odman Quintet ise cazın aynı enstrüman odaklı çift konserli `drum day` projesi olacak. Festivalin kapanış konserinde izleyeceğimiz Kerem Görsev Quartet ise cazın kalıcı, klasik duygusunu dinletecek.

Mugam sanatının dünyaca ünlü ismi Qasimov sahnede

Kenan Doğulu konserinin bir gün sonrası sahnede Azeri mugam sanatının dünyaca ünlü ustası Alim Qasimov Ensemble ve şef Hakan Şensoy yönetiminde Camerata İzmir orkestrasıyla sahnede olacak. Bu konser de Bona nasıl festivalin `world music` yanına dönükse Qasimov`da `ethnic` yanına dönük.

Enstrüman odaklı caz konserleri

Emre Girgin`le sohbetimizde `drum day` konseptinin başta geniş çaplı bir proje olarak düşünüldüğünü farkettik. Her yıl cazın belli bir enstrümanına yönelik müzisyen ve grupların aynı gün içinde birkaç konserle sahne alması amaçlanıyor. 1 Aralık böyle bir gün olacak. Bu sene değil ama gelecek seneden itibaren en az dört konser planlanmış, bu yıl Turgut Alp Bekoğlu Trio ve Ferit Odman Quintet`in konserlerini izleyecek cazseverler.

ve kapanışta Kerem Görsev Quartet

3 aralık akşamı "1 Festival İzmir" Kerem Görsev konseriyle sona erecek. Görsev`in her söyleşisinde tekrarladığı tâbiri hatırlayın, `tahta müziği` yapıyoruz der, yani, katkı maddesi olmayan, enstrüman ve performans odaklı, cazın klasik renklerine bağlı akustik müzikler. Bu konser de festivalin klasik rengi ve kalıcı tadı olacak demektir.

Festivalin ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi`nin danışmanı Emre Girgin "1 Festival İzmir" festivalini gelecek seneler için referans niteliğinde olacağının altını çiziyor, hayallerinden söz ediyor. Bu hayallerin arasında İzmir`in sahip olduğu potansiyel bakımından örneğin İzmir müzikte bir Rotterdam gibi niye olmasın diyor ve bu konuda en güçlü destek ve sahiplenme duygusunu İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanı sayın Aziz Kocaoğlu ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi`nin değerli yöneticisi Sayın Dr. Mustafa Bayık`ın sağladığından sözediyor.

Cazkolik.com / 26 Kasım 2016, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.