İşte bu davul Alphonse Mouzon davuludur, bir fotoğrafla ancak bu kadar güzel anlatılır hikayenin gerisi haberde!

İşte bu davul Alphonse Mouzon davuludur, bir fotoğrafla ancak bu kadar güzel anlatılır hikayenin gerisi haberde!

Yetmişli yılların, unutulmaz caz rock dönemin sembol isimlerinden, eğer `fusion` müziğin geleceğini bu kadar etkilediyse bu geleceğe imza atanlardan birini daha kaybettik yılın son günlerinde. Alphonse Mouzon tıpkı geçen hafta aynı yaşlarda ölen Greg Lake gibi henüz yetmiş yaşında bile değildi, bu yaşlar artık öyle ileri yaşlar değil, birçok müzisyen aktif müzik yaşamına rahatlıkla devam ettiği yaşlar.

* * *

Yetmişlerin müziğini biraz kurcalarsanız davulda karşınıza çıkacak ilk iki isimden biridir Alphonse Mouzon (diğer kuşkusuz Billy Cobham). Mouzon`un reaktif ve sert bir davul tekniği vardı. Bunun nasıl bir teknik olduğunu bilmek istiyorsanız hemen aşağıdaki parçaya kulak verin.

Ki aslında 1974 tarihli "Mind Transplant" albümü sanatçının en iyi solo albümü olarak da bilinir. 21 kasım 1948 tarihinde dünyaya gelen Mouzon davula henüz okul yıllarında başladı, aynı zamanda saksofon çalıyordu. Altmışların sonunda New York`a yerleşmeye karar verdi, bir ara müzik, oyunculuk ve tıp mesleği arasında bocalasa da müzik galip geldi. Yetmişli yıllar fırtına gibi geçti. Gil Evans, Weather Report ("Dance of Magic" albümü) gibi büyüklerle çalıştı ama yetmişlerin başından itibaren bir yandan kendi solo albüm kariyerini ihmal etmedi. "The Essence of Mystery" 1972`de, "Funky Snakefoot" bir yıl sonra ve nihayet "Mind Transplant" 1974`de çıktı. Bu yıllar kendi kariyeri yanında Larry Coryell`in "Eleventh House" isimli efsanevi caz rock grubun sert gürültüye varan müziğinde Coryell, Mike Mandell`le birlikte yer alıyordu. Bu dönem, bu insanlar ve o müzikler iyi bir araştırmaya hala muhtaç. Bu dönemin müziğini Billy Cobham`ın içinde ünlü "Red Baron"un da olduğu "Spectrum" albümü domine etse de "Mind Transplant" da benzer etkiye sahip bir çalışma olmuştu. Yine bu dönem Albert Mangelsdorff, Jaco Pastorius gibi isimlerle beraber çaldı. Bir ara yine Coryell`le albüm yayınladı hatta doksanlarda grubu yeniden biraraya getirmeyi de denediler.

* * *

Yanısıra, Stevie Wonder, Eric Clapton, Jeff Beck, Carlos Santana gibi isimlerle aynı sahne tozunu yutarak sadece caz-rock & fusion davulcusu olmadığını da gösteriyordu başarılı sanatçı. Ölümü duyurulana kadar kendi gruplarıyla sürekli konser ve turnelere aktif olarak çıkan sanatçı aynı zamanda kurucusu olduğu Tenacious Records isimli müzik firmasını da yönetiyordu. Meraklısı yine doksanlarda Tom Hanks`li filmi de bir araştırsın!

Fotoğraf: Daniel Peyreplane

Cazkolik.com / 27 Aralık 2016, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.