Caz sadece caz değildir, her şeydir! "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri 2017 sezonu (Ocak-Mayıs)

Caz sadece caz değildir, her şeydir! "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri 2017 sezonu (Ocak-Mayıs)

2017 seminerleri 23 mayıs akşamı sona ermiştir, yeni sezon seminerleri ekim ayında başlayacaktır.


Kadıköy Belediyesi himayesinde, Yeldeğirmeni Sanat`ta ocak ayında Murat Beşer, Alper Maral ve Feridun Ertaşkan`la başladığımız büyük caz tarihi yolculuğunun sondan bir önceki adımına geldik. Uzun, zevkli ve cazseverlerin yoğun ilgi gösterdiği bir caz yolculuğu oldu. 9 ve 23 mayıs salı günleri gerçekleşecek son iki seminerle yolculuğun bu yılki bölümünü tamamlayacağız. 1900`lerin başından itibaren çıktığımız yolculuk 9 mayıs salı günü saat 19:00`da 1980`ler, `90`lar ve ikibinlere uzanarak 23 mayıs akşamı Türkiye caz yolculuğu özel semineriyle sona erecek.

* * *

1960`lara kadar gelen yolculuk çoğumuzun hayatta olmadığı, uzak anılar gibi gelen yıllardı, 9 mayıs akşamı konuşacağımız 1980 ve sonrası ise çoğumuzun tanık olduğu, albümlerini aldığı, konserleri izlediği, dergi sayfaları, gazete köşelerinde haberleri okuduğu, zamanın ruhuna dönük değişimleri an be an yaşadığı yıllar oldu. Bir anlamda, seksenler ve sonrası biz cazseverlerin de tarihi. Şimdi, bu yıllara bakmanın zamanı geldi.

* * *

1980 sonrası cazda artık stilsizliğe yönelen bir müziğe tanık oluruz. Tarzlar ve türler aşılmaya, sınırlar kaldırılmaya başlanmış, eklektik, karma bir tür ortaya çıkmıştır. Cazın doğduğu yıllardan beri gelen tarzların tamamı kullanılmaya açık bir seçenek olduğu gibi caz harici tüm müzikal tavırlar da kullanılabilir bir dönemdir 1980`ler ve devamı. Tabii bunun yanında yeni bir dünya, yeni nesiller ve yeni bakış açıları caz müziğin her daim değişen yüzünü tanımlamaya çalışır. Biz de 9 mayıs salı akşamı bu yolculuğun tanığı olmaya çalışacağız. Her seminerde olduğu gibi "Caz sadece caz değildir, herşeydir" diyerek bu tarihlerin paralelinde gelişen hayatın belirgin başlıklarına bakacağız. Yine Alper Maral piyano başında olacak, örnekler çalacak ve anlatacak, yine Murat Beşer caz tarihinden, sosyolojisinden, gelişiminden söz edecek, örnekler verecek, yine Feridun Ertaşkan dönemlerin akışını tarihin perspektifinden anlatmaya çalışacak ve çoğumuzun bildiği, yaşadığı günlerin genel bir fotoğrafını çekmeye çalışacağız. Her zaman olduğu gibi 9 mayıs salı akşamı sizler de bu yolculukta yanımızda olun. O yılları birlikte yeniden yaşayalım, sadece caz tarihini değil, kendi geçmişimizi de hatırlayalım.

Cazkolik.com / 05 Mayıs 2017, Cuma



"Caz sadece caz değildir, herşeydir!" yolculuğunda cazın yaşayan tarihine adım attık. Sanatçıların birçoğunun hâlâ hayatta olduğu, bütün o yılların sıcaklığının halen hissedildiği, günümüzü büyük ölçüde etkilemeye devam eden yıllar. 1960`lara kadar caz kendi yarattığı kulvarında ilerleyen bir müzikti ama 1960`lı yıllar ve sonrasında dünya da, caz da bambaşka oldu. Hani, hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak denir ya, bu tabirin gerçek anlamı altmışlar için söylenmeli.

Caz herşeyi etkiledi ve herşey cazı etkiledi.

Cazın yaşayan, güçlü, dinamik, derin ve capcanlı organizma gibi hareket ettiği, etmeyi başardığı altmışlarda anlaşıldı. Miles gibi, Coltrane gibi sembolik büyük yaratıcıları vardı, müziği hayatın akışı içinde yeniden biçimlendirmeyi, hızla akan hayat ırmağında yokolan, ölen değil canlı ve yaşayan, nefes alan bir müzik olmasını o büyük nesil sağladı. Ellilerde rock`n roll, soul gibi yeni, büyük müzikal damarlara altmışlarda yeni tavırlar katıldı.

* * *

İpuçları kırklara uzanan latin cazın büyük bir ırmağa dönüşmesi altmışlarda başladı, cazın kendi kökenleri, Afrikayla, yetmedi, her ikisinin, yani latinle Afrikanın birbiriyle tanışıp Afro-Latin müziğin ortalığı sarması bu yıllarda gelişti, cazın dünya müzikleriye tanışması bu yılların eseridir. Cazın kendi damarının öz çocuğu free jazz bu yıllarda serpildi. Cazın tangodan sambaya, bossa, Hint müziğine, uzakdoğuya uzanan serüveni aynı zamanda dünyanın yörüngesiyle aynı hıza sahipti.

Bu arada dünya da değişiyor…

Caz ve müzikte bütün bunlar olurken dünya da büyük bir eşiğin içinden geçiyor, büyük bir değişimin ve devrimin sesleri her yerde yankılanıyordu. Devrim Amerika`da, Avrupa`da başka, Güney Amerika`da başka, bizim buralarda başka, Orta Asya`da, Afrika`da… her yerde başka değişimleri tetikliyordu. Artık dünya savaşlara karşı çıkmayı öğreniyordu. İnsan kendi hayatının ve emeğinin değerini daha iyi anlamaya başlıyordu. siyahla beyazın birarada daha güzel bir renk olduğunu keşfediyordu.

* * *

İşte, 25 nisan salı akşamı Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat "Caz Dinlemek İstiyorum" caz seminerinde tüm bunları konuşacağız, müzikler dinleyeceğiz, filmler izleyecek, konuşucak ve tartışacağız… Siz de orda olun, birlikte konuşalım, keşfedelim.

Cazkolik.com / 23 Nisan 2017, Pazar


Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın gerçekleştirdiği "Caz Dinlemek İstiyorum" bir caz tarihi yolculuğu olarak başladığı seminerlerinde katettiğimiz yol bizi cazın altın yılına getirdi. Caz eleştirmenlerinin caz tarihinin en önemli yılı ya da caz tarihinin değiştiği yıl gibi iddialı cümlelerle anlatmaya çalıştığı dönem caz tarihinin en önemli (halen en önemli) albümlerinin yayınlandığı yıl olmuştu.

1959 Jazz`s Greatest Year…

Sadece en önemli değil aynı zamanda en yaratıcı, bugünü ve yarını etkilemeye devam eden yıl olmuştu 1959. Miles Davis`in "Kind of Blue", John Coltrane`in "Giant Steps", Dave Brubeck`in "Time Out", Ornette Coleman`ın "The Shape of Jazz to Come", Bill Evans`ın "Portrait in Jazz", Chares Mingus`un "Ah Um", Duke Ellington`ın "Anatomy of a Murder", Horace Silver`ın "Blowin` the Blues Away", Ella Fitzgerald`ın "Sings the George and Ira Gershwin" ve yine Miles Davis`in "Sketches of Spain"... Siz listeyi daha da uzatabilirsiniz. İstatistikler o yıl, yani 1959`da en az 500 albüm yayınlandığını söylüyor. Diyebilirsiniz ki başka yıllarda çok daha fazla sayıda albüm yayınlanmıştır, evet, sayıca olabilir ama caz tarihine etkisi bakımından böyle bir yıl bir daha yaşanmadı.

Caz festivalleri yeni bir çağı başlatıyor…

11 nisan salı akşamı sadece 1959 yılını değil, aynı zamanda festivaller çağının başlamasını konuşacağız. Bugün müzik festivalleri varsa bunu caz tarihine borçluyuz. Bu büyük dönem nasıl başladı? Tüm bu soruların cevaplarını arayacağız. İlk festivaller... Günümüz festivalleri... Dünyada festivaller... Festivallerin geleceği...

20. yüzyıl, sadece cazın değil tüm sanat disiplinlerinin en önemli yüzyılı

20. yüzyıl sadece cazda değil, resimde, edebiyatta, müziğin diğer alanlarında, tiyatroda, dansta... İnsanoğlunun ürettiği toplam kültürün en önemli ürünlerinin verildiği yepyeni bir rönesans oldu yirminci yüzyıl, özellikle ilk yarısıyla başlayan ve sonuna kadar uzanan dönem kendi başına altın bir çağdır. Böyle bir çağın caz müziğini etkilemesi ve caz müziğiden etkilenmemesi mümkün değildi. Bu konuyu da masaya yatıracağız.

* * *

Yani, "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinin en zevkli, en hareketlilerinden birine hazır olun. siz de orda olun, hep beraber konuşalım...

Cazkolik.com / 07 Nisan 2017, Cuma


Caz sadece caz değildir, herşeydir! Yeldeğirmeni Sanat caz seminerleri serisinde 28 mart akşamı Miles Davis var! (Seminere katılım ücretsizdir)

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın gerçekleştirdiği "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde bir büyük tarihin ortalarına ve önemli bir kırılma dönemine geldik. 14 mart akşamı "Bebop`çılar geliyor" sloganıyla swing sonrası yeni caz dalgası Bebop`ı, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Charlie Christan ve Thelonious Monk gibi büyük isimleri konuşmuş, Bebop`ın ortaya çıkışının nedenlerini, caz tarihi içindeki önemini anlamaya çalışmış, sevgili Alper Maral`ın piyanosundan bol canlı müzik dinlemiş, videolar seyretmiştik. İşte, tam o sıralar fotoğraflarda orkestraların arkalarında saklı gencecik bir çocuk vardı, kimdi o?

Miles Davis geliyor...

28 mart akşamı caz tarihinin en önemli isimlerin başında gelen Miles Davis büyük bir aktör olarak 1940`lı yılların ikinci yarısından itibaren caz tarihine damgasını vurmaya başlıyor. 28 mart akşamı Yeldeğirmeni Sanat`ta Miles Davis`li caz tarihi dönemine başlıyoruz. Genç Miles Davis`in müzisyen olarak, insan olarak, besteci olarak... her bakımdan önemini konuşacağız, anlamaya çalışacağız. Bebop`ın ardılı Cool müziği anlamaya, öğrenmeye çalışacağız.

Cool caz Bebop`ın olgun ve huzurlu hali midir?

Ellilerin dünyasına doğru ve ellilerde cool üflemek ne anlama geliyordu? Miles Davis, John Lewis, Tadd Dameron ve benzeri isimler o dönem neyi farklı yapmaya başlamışlardı?

* * *

İşte tüm bunları birlikte konuşacağız, öğreneceğiz, farklılıkları mukayeseli olarak tartışacağız. Bunları yaparken her zaman dopdolu salonda heyecan verici bir cazsever grubumuz oldu, yine bekliyoruz, yine aynı coşku ve heyecanla caz tarihinin yeni sayfasına birlikte gözatacağız. Siz de orda olun. (Önemli not: Seminerlere giriş ücretsizdir).

Cazkolik.com / 24 Mart 2017, Cuma


Caz sadece caz değildir, herşeydir! Yeldeğirmeni Sanat`ın `Caz Dinlemek İstiyorum` 5. seminer 14 mart akşamı saat 19:00`da!

"Caz sadece caz değildir, herşeydir" diye yola çıkalı iki ay tamamlandı, devasa swing dönemini iki ayrı seminerle tamamladık ve 21 şubat tarihli son seminerde ipuçlarını verdiğimiz cazın ikinci büyük kırılma dönemi Bebop yıllarına geldik. Ama aynı zamanda savaş yıllarına da geldik, toplumsal değişim dönemine de geldik, dünyanın farklı yerlerindeki büyük değişimleri bugün daha net ve tarihi perspektiften görebiliyoruz ama o zaman öyle miydi?

* * *

Swing dönemi dünya müzik tarihinin ilk büyük endüstrisi olmuştu, gerçi, bugünden bakınca küçük bir ekonomi gibi görünebilir ama herşeyi kendi şartları içinde değerlendirmeli ama bir grup genç müzisyen herşeyin tersine bir anlayış geliştirdiler; BEBOP!

1940`lar ve Bebop`çılar geliyor...

Pekçok tarihçi eğer Bebop olmasaydı caz bugün bildiğimiz caz olmazdı diyor, doğru mu? Bebop`çılar kimlerdir? Charlie Parker niye çok önemli bir müzisyendir? Kısacık ömründe niye ve nasıl bu kadar etkili olmuştur? Dizzy Gillespie`nin önemi ve etkisi nedir? Bebop ismi nereden gelir? Nerede başlamıştır? Swing döneme göre farkı nedir? Tam tersi midir, devamı mıdır? Ekolün diğer müzisyenleri kimlerdir? Louis Armstrong Bebop`ı nasıl görmüştür?

* * *

Cevabını arayacağımız çok soru var, dinleyeceğimiz müzikler, izleyeceğimiz videolar, sevgili Alper Maral, Murat Beşer ve Feridun Ertaşkan anlatacak ve hep birlikte bugün caz dediğimiz müziğin ne olduğunu, bu müziği niye bu kadar sevdiğimizi biraz daha anlamaya çalışacağız ve tabii sizin de orada olmanızı istiyoruz.

Cazkolik.com / 13 Mart 2014, Pazartesi


Caz sadece caz değildir, herşeydir! Yeldeğirmeni Sanat`ın `Caz Dinlemek İstiyorum` 4. semineri 21 şubat akşamı saat 19:00`da!

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın ocak ayında başlattığı "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri cazseverlerle birlikte büyük bir yolculuğa dönüştü. Her seminer yoğun ve dinamik geçiyor, her seminer caz tarihinin yeni bir bölümünde konaklıyoruz. Swing döneme ayırdığımız şubat ayının ilk seminerinde ağırlıklı caz müziğin ev sahibi Amerika`da bulunduk ama 21 şubat ikinci seminerde yine swing dönemdeyiz fakat bu kez okyanusun bu tarafına, Avrupa`ya geçiyoruz. Yirmili yıllardan itibaren ağırlıklı Fransa üzerinden başlayan cazın yolculuğu Amerika`da ilk büyük fırtınasını koparırken aynı dönemde Avrupa`da neler oluyordu? Cazın ilk dalgaları Avrupayı vurduğunda nasıl bir Avrupa vardı? Sanatı, müziği, edebiyatı, sosyal çalkalanmaları nasıldı? Kimi caz yazarların söylediği `caz Amerika`da bulunmuş olabilir ama onun bir sanat olduğunu ilk Avrupa keşfetmiştir` tespiti doğru mudur? Cazın Avrupa`da yayılması süreci nasıl gelişti... Konuşacak o kadar çok şey var ki... Bu yüzden herkesi 21 şubat seminerine bekliyoruz ve diyoruz ki `caz sadece caz değildir, herşeydir!`. Yine sevgili Alper Maral piyanosu başında olacak ve kimi nefeslilerle bizlere harika örnekler dinletecek/anlatacak (ilk şubat seminerinde big band orkestra enstrümanlarına yönelik uygulamalı anlatımın eşi benzeri yoktu, tekrarı olup olmayacağı hâlâ soruluyor), yine Murat Beşer ve Feridun Ertaşkan hem sosyal olarak hem caz tarihi bakımından yukarda yazılanların peşinde koşacak. 21 şubat salı akşamı görüşmek üzere...

Cazkolik.com / 15 Şubat 2017, Çarşamba

(Altta Sedal Antay`ın objektifinden 07 şubat seminerine ilişkin fotoğrafları görebilirsiniz)


Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ın ocak ayında başlattığı "Caz Dinlemek İstiyorum"un ilk iki semineri yoğun ilgi gördü. Seminer serisiyle ilgili haberleri bu köşede yayınlıyoruz ki ilk günden itibaren fotoğraflarıyla takip etmek mümkün olsun.

* * *

Müzikolog Alper Maral, müzik yazarı Murat Beşer ve Cazkolik.com editörü Feridun Ertaşkan`ın konuşmacı olduğu "Caz Dinlemek İstiyorum" 7 şubat akşamı saat 19:00`da üçüncü seminerle caz tarihi yolculuğunun şubat ayı bölümlerine başlayacak..

* * *

Gerek video wall`dan müzik klipleri, gerek ses sisteminden konuya ilişkin müzikler, gerek Alper Maral`ın piyano ve nefesli sazlarla küçük müzikli bölümleri ve dinleyiciyle kurulan interaktif sohbet "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerini klasik seminer formatının dışında, iki saatin nasıl akıp gittiğinin anlaşılmadığı bir caz yolculuğuna dönüştürüyor.

* * *

7 şubat salı akşamı gerçekleşecek serinin üçüncü seminerinde 1930`lu yıllara geliyoruz. İçki yasağının sona erdiği, cazın Amerika içindeki göç yolculuğunun başladığı, swingin dünyayı kasıp kavurduğu, cazın ilk büyük ekolünün tüm müzik ve eğlence dünyasını etkisi altına aldığı (hatta bu etkinin kısmen günümüzde hâlâ sürdüğü), Avrupanın iki savaş arasında geçirdiği yüzyılın sanat ve edebiyatta en yaratıcı dönemini, cazın Avrupaya sıçramasını, faşizmin ayak seslerini... ne varsa hepsini müzikleriyle konuşacak, izleyeceğiz, dinleyeceğiz, ve tabii bu ücretsiz etkinliğe herkesi bekliyoruz.

Cazkolik.com / 02 Şubat 2017, Perşembe


"Caz Dinlemek İstiyorum" ocak ayı seminerleri tamamlandı, şubat seminerleri 7 ile 21 şubat günleri gerçekleşecek.

Ocak ayında başlayıp mayıs sonuna kadar sürecek "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde Feridun Ertaşkan, Alper Maral ve Murat Beşer cazın ilk günlerinden başladıkları yolculuğun ilk ayını tamamladı. Günümüze kadar uzanan zaman yolculuğunda müzikler, videolar, anlatımlar ve katılımcılarla yaptığımız sohbetlerle saatlerin nasıl geçtiğini anlamadan iki seminer tamamlandı. "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri 7 ila 21 şubat tarihlerinde 1930`lara kadar getirdiğimiz tarihsel süreci konuşmaya, dinlemeye, tartışmaya devam edeceğiz. Sizleri de bekliyoruz...

24 ocak tarihli seminer fotoğraflarını altta, 17 ocak tarihli ilk seminer notları ve fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz. (Fotoğraflar: Sedat Antay)

Cazkolik.com / 26 Ocak 2017, Perşembe


24 Ocak Salı akşamı "Caz dinlemek istiyorum" ikinci seminerde cazın ilk büyük ekolü swing dönemi ve dönemin dünyaya ve müziğe etkisini konuşacağız bol müzik dinleyecek, videolar izleyeceğiz.

Caz tarihini periyodik süreç içinde en başından bugüne değin ele alındığı seminerlerin ilki 17 ocak akşamı gerçekleşti. Caz tarihini masa başında değil, dinleyicilerle karılıklı iletişim içinde Alper Maral`ın piyano ve trombonuyla, büyük ekranda videolar, seçilmiş müzik örnekleri, anekdotlar ve bol sohbetli katılımla iki saatin nasıl geçtiğini anlamadığımız ilk seminer yoğun ilgi gördü. 1890`lardan başladığımız tarih yolculuğunda modern cazın başangıç noktası kabul edilen, ilk müzik kayıtlarının yapıldığı 1917 yılına ve yirmilere uzandığımız seminerin ikincisi 24 ocak akşamı gerçekleşecek. Bu kez, yirmili yılların ilk günlerinden ünlü 1930`lu `büyük buhran` yıllarına uzanacak, içki yasağından swing caza, oradan otuzlu yıllara, büyük orkestralara, cazın ana akım ruhunu oluşturan swing dönemin tüm dünyaya etkilerini ve cazın ilk büyük ekolü olarak swingi bugün yeni karşılığı olan nujazz`a kadar konuşacağız. Herkes bu ücretsiz etkinliğe davetlidir.

Altta 17 ocak seminerine ait fotoğraflar yeralmaktadır. (Fotoğraflar: Sedal Antay)

Müzikolog Alper Maral piyano başında ve trombonuyla ragtime örneklerini seslendirirken.





Kadıköy, İstanbul`un caz semti olma konusunda hızla yol alırken Kadıköy`ün yıldızı yükselen tarihi semti Yeldeğirmeni de Kadıköy`ün caz merkezi olma yolunda her yıl yeni etkinliklere sahne oluyor. Yeldeğirmeni`nin tarihi kilisesi St. Euphemie Kadıköy Belediyesi`ne geçtikten sonra sanat merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Tarihi kilise atmosferi bozulmadan, orijinal dokusuyla korunan kilise ağırlıklı caz konserlerinin verildiği, Yeldeğirmeni semtinin merkezinde, semtin giderek artan sanat ve kültürel dokusunu yönlendiren bir merkez olma konumunda. Tarihi salonunda her hafta caz konserlerine yer veren Yeldeğirmeni Sanat yeni yılda bu aydan itibaren sezon sonuna kadar sürecek özel caz seminerleri serisine başlıyor.

"Caz dinlemek istiyorum" seminerleri başlıyor...

Gelin bu slogana bir de alt başlık ekleyelim; "ama ne dinleyeceğimi, nereden başlayacağımı bilmiyorum…"

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat caz müziğini daha çok sevdirmek, bu güzel müziğe yeni dinleyicier kazandırmak, müzikle ilgili aklında sorular olan, caz müziğini başlangıcından bugüne yakından tanımak isteyen her yaş ve kesimden müziksever için ücretsiz, sohbetli, müzik dinlemeli, bol videolu seminerlere başlıyor.

* * *

İlki, 17 ocak akşamı saat 19:00`da başlayacak seminerlerin moderatörlüğünü Cazkolik.com`un kurucusu ve editörü Feridun Ertaşkan üstlenirken konuşmacılarsa Cumhuriyet Gazetesi müzik yazarı Murat Beşer ve müzikolog, öğretim üyesi Dr. Alper Maral olacak. 15 günde bir Salı akşamları ve yaklaşık 2 saat ücretsiz olarak herkese açık düzenlecek seminerler boyunca konuşmacılar aynı zamanda başlangıcından bugüne caz tarihine ilişkin dinleyenleri benzersiz bir yolculuğa çıkaracak.

* * *

Seminerler hakkında Yeldeğirmeni Sanat internet sayfasından bilgi almak için ve merkezin bu ayki konserlerini öğrenmek için tıklayın.

Cazkolik.com / 03 Ocak 2017, Salı

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

 

Kaydet

Kaydet

 

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.