Yılın ilk yeni albüm haberleri arasında Aydın Esen`de var ama nasıl? Ayrıntılar haberde... (Albüm yayında)

Yılın ilk yeni albüm haberleri arasında Aydın Esen`de var ama nasıl? Ayrıntılar haberde... (Albüm yayında)

Bu yıl 69 yaşına giren Çek bas ustası Miroslav Vitous`un bizim için de önemli yeni konser albümü "Ziljabu Nights" yayınlandı. Bizim için önemi ne diyeceksiniz haklı olarak, albümde klavyeleri çalan Aydın Esen. Vitous`un Esen haricinde tenor saksofonda Gary Campbell, tenor ve soprano saksofonda Robert Benisolo ve davulda Roberta Gatto ile geçen haziran Almanya Theater Gütersloh`da verdikleri konserin kaydı 6 ocak günü yayınlandı.

* * *

Altmışlar-yetmişlerde yetişen genç nesil bas sanatçılarının en etkileyicilerinden kabul edilen Vitous, Scott LaFaro, Ron Carter, Gary Peacock`dan etkilenmekle birlikte Çek folk müziğinden de beslenen bir sanatçıydı. Altmışların başında bursla New York`a yerleşen Vitous Art Farmer, Freddie Hubbard, Clark Terry ve kısa bir süre Miles Davis gibi devlerle çaldı. Kısa ama etkili dönemin ardından Roy Haynes ve Chick Corea ile çalıştı, Corea`nın 1968 tarihli "Now He Sings, Now He Sobs" albümünde yeraldı. Albüm sonrası Vitous gibi bir müzisyeni en çok etiketleyen caz rock basçısı kariyerinin ilk adımlarını Herbie Mann`in grubunda iki yıl çalarak attı. Weather Report gibi kült bir grubun kurucuları arasında yeralan Vitous`un bu grupla yolculuğu kısa sürdü.

* * *

Seksenlerin başında çoğunluklu trio formatlı diyebileceğimiz `free bop` bir müziğe yönelen Vitous önce Terje Rypdal & Jack DeJohnette, ardından yine Corea & Haynes ile çaldı.

* * *

Muroslav Vitous`un Aydın Esen`le çalması yeni sayılmaz. 2009-10 dönemi Miroslav Vitous Group olarak ekibini yenileyen sanatçı, ki bu grupta Gerald Cleaver, trompetçi Franco Ambrosetti ve Michel Portal vardı, "Rememberin Weather Report" isimli çalışmasını yayınladı. Eleştirmenlerin `maceracı ruh` tanımlamasıyla etiketlediği sanatçı geçen sene bu kez grubun repertuvarından seçtiği besteleri "Music of Weather Report" isimli albümde kaydetti. Vitous`un bu grubunda Nasheet Waits ve Gerald Cleaver`lı çift davulcu, Gary Campbell ve Roberto Benisolu`lu çift saksofoncu ve klavyede Aydın Esen vardı. Şimdi yine aynı ekip (ama davulcu tek) son olarak European Jazz Legends serisinden bu canlı konser kaydı yayınlandı.

* * *

Aydın Esen`in de yer aldığı bu albüm başka hiçbir bakımdan olmasa dahi Esen için özel haberdir. Albümde son parçası röportaj toplam yedi parça kayıtlı. İlk üç parça Vitous bestesi. "Gloria`s Step" Vitous`un Scott LaFaro için özel çalışması, 13 dakikalık "Stella by Starlight" çeşitlemeleri Vitous & Victor Young imzası. Ve biz de albümü burada yayına alarak haberimizi tamamlıyoruz.

Cazkolik.com / 19 Ocak 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.