Türkiye caz tarihinin sembol isimlerinden piyanist Ayhan Yünkuş 84 yaşında hayatını kaybetti

Türkiye caz tarihinin sembol isimlerinden piyanist Ayhan Yünkuş 84 yaşında hayatını kaybetti

1950 sonrası Türkiye caz tarihinin hangi sayfasına gözatsanız adına mutlaka rastlayacağınız sembol isimlerden piyanist Ayhan Yünkuş dün 84 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1933 yılında İstanbul`da dünyaya gelen Yünkuş 1946 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı yatılı kısmında okudu. Caz büyüğü Yünkuş`un vefatını sosyal medyada duyuran isim Kerem Görsev oldu. Hem kendi kuşağının, hem sonraki nesillerin Yünkuş`la ilgili çok anısı var ama Ayhan ağabeyle ilgili en içten cümleler sevgili Emin Fındıkoğlu`ndan geldi. Yünkuş ve Fındıkoğlu büyük bir geçmişi paylaştılar.

 

Sevgili Emin abiye Ayhan Yünkuş`u sorduk, onun cümleleri Yünkuş`u izlemeye yetişemeyen bizler için çok önemliydi, eksik olmasın bizi kırmadı ve anlatmaya başladı; "Ayhan Yünkuş`u ilk gördüğümde konservatuvar futbol takımının kalecisiydi ve boyuna gol yemesine rağmen neşesi hep yerindeydi... takma adı moiz`di... 1950`lerin ortalarında Beşiktaş`taki istanbul Belediye Konservatuarı`nın klarinet bölümünden mezun oldu… piyanoya ağırlık verdi... cazı sevdi... Cüneyt Sermet`in plaklarla izahlı caz tarihi seanslarına uzun süre devam etti... Sanki Red Garland etkisindeydi desek doğru mu olur... en iyi piyanistleri dinledi ve onlardan etkilendi. 1962-68 arası İsmet Sıral orkestrasında çaldı, bu sürenin üç yılı İsveç`te geçti. Bu altı kişilik topluluk Hilton Oteli`nin Şadırvan`ında çalardı ve orayı caz klübüne çevirmişlerdi (çaktırmadan)… bu grubun çekirdek kadrosu şöyleydi; İsmet Sıral (tenor sax), Ayhan Yünkuş (piyano), Günnur Perin (kontrbas), Turhan Eteke (davul). Ayrıca şarkıcıları vardı tabii ki, ilk yıllarda Ayten Alpman ve Hayati Kafe, daha sonra Lamia Doyran ve Özdemir Erdoğan, bir ara Metin Ersoy, orkestranın son yılında Ankara`dan gelen İlter Yenişen adlı bir tromboncu / şarkıcıları vardı (bir yıl önce Viyana`da öldü). Ayhan ve Günnur daha sonra iki yıl Özdemir Erdoğan Orkestrası`nda Tarabya Oteli`nde çaldılar. 1971`de benim caz klübüm The Rhythm Section`da çalarken Divan Oteli`nden bir teklif aldı ve otelin restoranında 30 (otuz) yıl her gece çaldı... Süheyl Denizci`nin kurduğu TRT Caz Orkestrası`nın ilk piyanisti idi ve burada da uzun süre çaldı, bütün bu yıllar boyunca Belediye Konservatuvarı`nda klarinet eğitimciliğini sürdürdü. Son yıllarında Sapanca`ya yerleşti ve oradaki bir otelde haftada bir-iki gün piyano çalmaya devam etti."

 

Emekli olduğu 1998 yılına kadar otuzu aşkın klarnet sanatçısı yetiştiren Yünkuş`un yaşadığı Türkiye`nin o dönem cazla ilişkisini daha iyi anlamak için gelin yine Emin Fındıkoğlu`nun sözlerine kulak verelim ama "Türkiye`de Caz" isimli belgeselinde Batu Akyol`a söyledikleri olsun bu kez; "1970 yılının ortasında Hilton`un karşısında, sokak içinde bir yer kiralayıp caz klübü yaptım. "The Rhythm Section" adını verdim. Bu klüpte çok iyi müzisyenler çaldı. Melih Gürel mesela, çok kıymetli bir kornocu, Dizzy Gillespie Big band`de, Paris`te Bud Powell Quartet`le, Chet Baker`la çalmıştı. Klüpte ben ve arkadaşlarım çalıyorduk, kotrbasçı Günnür Perin, bir de, şimdi Almanya`da olan davulcu Bülent Ateş çalıyordu. Piyanoyu Ayhan Yünkuş çalıyordu, o gelmediği zamanlar ben çalıyordum. Ara sıra İsmet Sıral tenor saksofon çalıyordu. Ocak 1971`de Alman Yıldızlar Topluluğu`ndan müzisyenler gelip iki gün çaldılar."

 

Türkiye caz tarihinin unutulmaz isimlerinden değerli büyüğümüz piyanist Ayhan Yünkuş`a allahtan rahmet, ailesine ve Türkiye caz camiasına başsağlığı diliyoruz. Sevgili Emin Fındıkoğlu`na hatıralarını cazseverlerle paylaştığı için de sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz.

 

Cazkolik.com / 29 Ocak 2017, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.