Kerem Görsev`in baharın erken müjdecisi yeni albümü "Spring Water" çıktı

Kerem Görsev`in baharın erken müjdecisi yeni albümü "Spring Water" çıktı

Yirmi bir yıla 17 albüm sığdıran Kerem Görsev ülkenin en verimli caz sanatçılarının başında gelmeyi sürdürüyor. İster müzisyen, ister ressam ya da yazar bir sanatçının sürekli üretmesinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor ve haliyle biz müzik dinleyicilerinin de büyük beklenti içinde olduğu isimlerin başında geliyor.

 

Görsev doksanlarda başladığı albüm yayınlama sürecinde yirmi yılı geride bıraktı, bu sürece baktığımızda sadece caz tarihimizin yakın döneminin değil, ülkece toplam müzik üretimimizin de önemli bir yapı taşı olan bu albümler aynı zamanda hepimizin yakın dönem duygusal tarihine tanıklık eden, caz sevgisini olduğundan daha geniş dinleyici kitlelerine ulaştıran müzikler bir anlamda.

 

Görsev`in yaylılara olan sevdası sona erecek bir dönem değil, bu konuda geride önemli bir arşiv oluşturmayı başardı ve yenilerini eklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Spring Water" besteci ve icracı olarak Görsev`in en olgun dönemini yaşadığını gösterse de düzenlemelere imzasını atan Alan Broadbent`le iyi bir duygusal ikili olduklarını da gösteriyor. Bu konuda, yani albümde yeralan sanatçılar ve besteler konusunda daha derinlemesine eğileceğimiz ayrı bir yazı kaleme almaya çalışacağız ama şunu eklemeden geçmeyelim; sanatçı en iyi işlerini nereden çıkaracağını bilir, kişisel motivasyonlar, duygusal kaldıraçlar ve hareket noktaları Görsev gibi üretken sanatçılar için önemlidir, kimi sanatçılar mutsuzluktan/huzursuzluktan büyük eserler üretebilir, Görsev gibi sanatçılar mutluluktan yana seçimini yapan, ürettiği her notanın dinleyene hayatta olmanın kıymetini ve coşkusunu hatırlatan insanlardır ve hepsi sanatın toplam değeri için çok önemlidir. Bu yüzden, biz kültür tüketicileri, bu albümleri, ürettiğimiz zenginliğin ortak kalitesi için en değerli malzemeler olarak kabul etmeli, sahip çıkmalıyız.

 

Görsev "Spring Water" albümünde belki bir kesim müzik dinleyicisinin isimlerini ilk kez duyacağı ama çok etkili iki müzisyen; Darek Oles ve Joe La Barbera ile çalmış, bu isimlere diğer yazımızda ayrıntılı değineceğiz ve tabii harikulade sesler üreten yaylı grubuna ve tabii Alan Broadbent`e. Kitapçık metninde kendiyle ilgili önemli bir ipucu veriyor Görsev, "yaptığım her riskli işten sonra belli bir süre artık büyük projeler yapmak istemiyorum desem de, içimdeki büyük orkestralarla çalma arzusu hiçbir zaman durulmuyor" diyerek sanatçı dürtüsünün, müzik yapma iştahının ve bestelere yüklediği anlamların, o bestelerin üretilme hikayelerinin nasıl bir müziğe dönüştüğünü bize gösteriyor.

 

ve son söz; 20. yüzyılın büyük İtalyan ressamlarından Giorgio Morandi hayatında yeralan gündelik nesnelerden büyük, şiirsel bir sanat üretmeyi başarmış, geçen yüzyılın en önemli ressamlarından biriydi, Görsev de tıpkı Morandi gibi bestelerinin temalarını kendi hayatından, yaşadıklarından, olan bitenden ilham alıyor ama hepimizin başına gelebilecek benzeri olaylardan büyük, epik müzikler çıkarmayı başarıyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 16 Şubat 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.