Akbank Sanat sıradışı enstrüman üçlüsü Trio Ivorie az rastlanan bir konser izletecek

Akbank Sanat sıradışı enstrüman üçlüsü Trio Ivorie az rastlanan bir konser izletecek

Beyoğlu Akbank Sanat sahnesi 8 mart akşamı az rastlanan bir konsere sahne olacak, cazip bir trioyu ağırlayacak. Piyano, balafon ve davul üçlüsü özellikle balafon isimli 14. yüzyıldan beri orta Afrikadan dünyaya yayılan, ağırlıklı olarak Mali enstrümanı olarak bilinen, tümü ağaçtan oluşan 16 ile 27 arası tuşa sahip ksilofonu günümüzde çalan usta müzisyen sayısı son derece sınırlı.

 

1980 yılında gerçekleşen Afrika kökenli enstrümanlar festivalinde dünyanın dikkatini çeken ve sonra uzun zaman içinde giderek yaygınlayaşan balafonu bugün modern caz soundunun içine en yaratıcı şekilde sokan Trio Ivorie ve son albümü "Timbuktu" müziklerini dinleyeceğiz.

 

Grubun piyanisti, çağdaş cazın usta isimlerinden Halns Lüdemann bugüne kadar Richie Beirach, Muhal Richard Abrams, Steve Coleman, Dave Holland gibi önemli isimlerle aynı sahneleri paylaştı. Üçlü yaklaşık onbeş yıldır birlikte çalıyor. Grup kendisini caz triodan ziyade world music ensemble olarak tanımlıyor. Trio müzikal dengeyi piyano ve balafon arasında rahat ve akıcı müziklerle kuran, dinlemesi zevkli, melodik temaları güçlü, Avrupa sounduyla Batı Afrika soundunu diyatonik gamlarla kullanan bir müzik.

 

Böyle enstrümanlara sık rastlamadığımız, üstelik, bu enstrümanları piyano ve davul gibi enstrümanlarla eşli ancak kırk yılda bir bir albümde denk geldiğimiz için bu konser meraklı kulaklara bulunmaz bir fırsat. Özellikle, albümde 11 dakikalık "Crum" konserin zirve icralarından olmaya aday, bir sonraki parça "Makuku"da reggae hisleriyle dinlemesi çok zevkli. Kesinlikle bu konseri kaçırmayın.

 

Cazkolik.com / 28 Şubat 2017, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.