Özgür cazın efsanevi ismi Misha Mengelberg 3 martta Amsterdam`da öldü

Özgür cazın efsanevi ismi Misha Mengelberg 3 martta Amsterdam`da öldü

Kariyerinin ilk dönemleri, altmışların başında, caz tarihinin sembol isimlerinden Eric Dolphy ile 1964 yılında beraber çalan Mengelberg dahası kaydın hemen sonrasında Dolphy ölünce albüm "Last Date" adıyla yayınlanmıştı. 1967 yılında nefesli çalan Han Bennink, Willem Breuker, Peter Brötzman, Steve Lacy, Derek Bailey gibi isimlerle ICP adlı "Anlık Besteciler Havuzu" oluşumunu kuran Mengelberg ve Benninkg sık sık diğer müzisyenlerle çaldılar. Sanatçının uzun diskografisi içinde Benning, John Tchicai gibi isimlerle 1978 yılında "Fragments", 1998`de Greg Cohen ve Joey Baron`la "No Idea", Benning, Dave Douglas ve Brad Jos`la 2001`de "Four in One" ve 2005`de solo albümü "Senne Sing Song" yayınlamıştı.

 

Bennink ve Mengelberg ilk yıllardan itibaren Avrupa özgür cazın çekirdeğini oluşturan isimler olmuştur. Yaklaşık kırk yıl ICP etiketiyle hem ikili olarak hem farklı isimlerle yaptıkları çalışmalar tüm Avrupa özgür cazın referanslarını oluşturmuştu. Down Beat dergisi için gözlemlerini kaleme alan John Corbett ikilinin (Bennink Mengelberg) birbiriyle saygılı ve uyumlu olmalarının yanında anlaşmazlığa düştükleri noktalar da olurdu diyerek bir diyaloglarını şöyle aktarmıştı;

 

John Corbett: Duo doğaçlaması, genellikle her iki müzisyenin da konuştuğu ve iktidar ilişkilerinin eşit olduğu bir diyalog olarak tanımlanır. Fakat, bir bakıma, bir diyalog olması gerekmiyor ya da insanların aynı anda konuştuğu bir diyalog türü olabilir.

 

Han Bennink: Ve yine de takip edebilirsiniz. Bu yüzden ikiliden hoşlanıyorum, çünkü hâlâ takip edebiliyor. Üç kişi konuşurken artık onu takip edemezsin.

 

Misha Mengelberg: Hayır, ama o zaman, o an ne tür kurulum istediğini çok hızlı kararlaştırmalısın. Ardından insanlar, takip etme veya karşı koyma konusunda kendi kararını verebilir. Bu hızlı olur. Duoda pozisyon seçme zamanın yok. Bu bir güç oyunudur ancak çalışımın yıllar içinde değiştiğini söylemeliyim, sanırım sen de farklı çalıyorsun.

 

Han Bennink: Umarım öyledir. Aksi takdirde vazgeçerim, yemin ederim.

 

John Corbett: Farklı olduğunu nasıl söylerdin?

 

Mischa Mengelberg: Sanırım solo çalma oynama fikri bununla bir şekilde ilgili. Daha önce aramadığım bir boşluk bulmalıyım.

 

Han Bennink: Bundan kaçındın.

 

Mischa Mengelberg: Bu bölgeye dokunmak istemiyordum, çünkü bir şekilde bir armoni modeliyle ilgilendim, buna ilgi duymuyordum. Şimdi farklılıkları seviyorum, fakat aynı zamanda yakınsama anlarını da seviyorum. Bunun da olmasını seviyorum. Bir tür uyum içine oynamak için istekli bir yol var.

 

Cazkolik.com / 04 Mart 2017, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.