"Bir Yaz Gününde Caz"... 1958 yılına dair enfes görüntülerle dolu emsalsiz bir caz filmi

"Bir Yaz Gününde Caz"... 1958 yılına dair enfes görüntülerle dolu emsalsiz bir caz filmi

Bir yaz gününde caz

 

Yıl 1959. Cazın altın yılı. Caz tarihine damgasını vuran albümlerin bir bir yayınlandığı sene. Bir daha bu kadar önemli bir yıl yaşanır mı bilinmez ama bu yıla, daha doğrusu o döneme dair bilgilerimiz ya kitaplar, dergiler üzerinde yazılı ya albümlerde kayıtlı ya da bir takım filmlerde kısa bölümler, kimi güncel filmlerin kurmacalarında resmedilmiş. Oysa size bu haberde kanlı canlı bir belgeseli duyurmak istiyoruz. Mutlaka bilen-izleyen vardır ama filmin izlenme rakamına bakınca pek de bilinmediğini varsayabiliriz.

 

Jazz on a Summer`s Day

 

"Bir Yaz Gününde Caz" efsanevi Newport Caz Festivali`in 1958 yılı, yani henüz festivalin ilk yıllarına ait bir belgesel dökümanter ama profesyonel çekilmiş. Görüntüler çok kaliteli, uzaktan değil son derece yakın çekimler, sanatçılar, izleyiciler herkes yok yakın. Bu dönemi ve efsanevi isimleri böyle görmek bugün bize müthiş bir hediye adeta ve tahmin edeceğiniz gibi sayısız ünlü var. Festivalin gündüz başlayıp gecesine uzanan bir tam gününü kaydetmişler ve gün boyu Louis Armstrong, Gerry Mulligan, Thelonious Monk, Jack Teagarden, Eric Dolphy, Chuck Berry (evet, dün ölümü haberi gelen efsane), Anita O`Day, George Shearing, Jimmy Giuffre, Jim Hall, Chico Hamilton, Sonny Stitt, Mahalia Jackson, Dinah Washington, Max Roach ve bir dolu başka müzisyen. Filmi dönemin reklam ve ticari çekimlerle tanınan Bert Stern çekmiş, caz yazarı ve prodüktör Aram Avakian da filmde başı çekenlerden.

 

Filmin çekici yanlarından biri günün baştan sona tüm hikayesini anlatması. Gündüz saatleri, insanlar çayır çimene yayılmış, piknik yapıyorlar, keyifli güzel bir tatil günündeler. Feribotla adaya gelişten, müzisyenlerin arabayla sokaklarda çalarak dolaşmalarından, çocuklarıyla oynayan insanlardan geceye uzanan tüm saatler kaydedilmiş. Neyse, lafı daha fazla uzatmayalım, buyrun sizi filme alalım; "Bir Yaz Gününde Caz".

 

16 Mart 2020 tarihli güncellemedir: Videonun orijinali telif hakları nedeniyle YouTube'dan kaldırılmış olup aşağıdaki film resmi teaserdır.

 

Cazkolik.com / 19 Mart 2017, Pazar

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.