Kapı'nın ardına açılan müzikler Zorlu PSM Caz Festivali`nde

Kapı'nın ardına açılan müzikler Zorlu PSM Caz Festivali`nde

Ses titreşimleri. Belirsizlik. Aralık kapıdan sızan notalar. Mark Rothko resimlerini bilir misiniz? Ressamlarla müzisyenler arası mukayeselerim hiç bitmeyecek. Biri ses. Öbürü renk. Rothko ile Gülün/Alulli/De Raymondi tonlar arası benzer geçişkenliği sağlayan sanatçılar. Biri Rothko`un kırmızısı olurken diğeri alaca mavisi, öbürü yeşile çalan gri. Ya da tek rengin tonları gibi.

 

Bugün, piyanolu bir yerdeydim, hayatımda piyano tuşlarına pek fazla dokunmuşluğum yoktur, korkarım zaten, sadece çok dinlemişliğim vardır. Tek bir tuşa dokunduğunda parmağının ucundaki hassasiyeti hissedersin, çıkan sesin kaderi parmağının ucundadır, tınıyı iyice uzatabilirsin ya da kısa kesik bir ses, ya da tok, pes, tiz, iri, zayıf, cılız, gür, korkak, güçlü, narin, kırılgan, hırçın bir ses. Bazen sesi çıkarmadan karar verirsin bazen ses kendi kararını verir. O zaman anlarsın, müzisyen aslında bir inşa yapıyor. Sesleri üst üste ya da yanyana yığıyor. Anlamları bazen sana taşıtıyor, bazen sana hiç söz hakkı tanımıyor.

 

Selen Gülün cazın aktif ve üretken isimlerinden oldu hep. Türkiye`de yaşasa da, yaşamasa da üretme kabiliyetinde azalma olmuyor. Geçen sene tesadüfen denk geldiğim "Notturno" albümünün sahibi Marcello Alulli ve "Kapı"dan hemen önce dinlediğim "Exul" albümünün sahibi Emanuele de Raymondi ile aynı renk skalasından konuşuyorlar. Üçlünün "Kapı"sı ülkesiz, coğrafyasız müziklere açılıyor. Stratosferde olmak gibi. Hem yerçekimindesin, hem yirmi kilometre yukarda. Karanlık arkanda, mavilik önünde. Metaforlara açık bir müzik. Bazen kendinle konuşmak, bazen sessiz odada olmak gibi.

 

Mayıs başı Türkiye`nin yeni caz festivali Zorlu PSM Caz Festivali kapsamında üçünü de yeni albüm "Kapı"da dinleyeceğiz. Bizim için bir fırsat. Son sıralar epey konsere gittim, böylesi yeni bir deneyimi kaçırmamanızı tavsiye ederim. Sözlerin, kelimelerin desen desen müziğe serpiştirilmesini mi takip edersiniz, elektroniklerdeki boşluklara mı saklanırsınız, tenor saksofonun kısa cümlelerine mi dikkat kesilirsiniz bilemem ama atipik bir trio deneyimine tanık olmanızı isterim.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 26 Nisan 2017, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.