Hayırlara vesile... 17 yıllık caz triosu The Bad Plus yeni dönemde yeni bir piyanistle çalışacak

Hayırlara vesile... 17 yıllık caz triosu The Bad Plus yeni dönemde yeni bir piyanistle çalışacak

Hani, şom ağızlılar için bir laf vardır, maaşallah dediğin üç gün yaşamıyor diye, kısa bir süre önce Bill Evans sonrası Ketih Jarrett ve Chick Croea trioları günümüzün önemli grupları E.S.T ve The Bad Plus`ın önünü açtı mealinde laflar etmiştik, yeni gelen habere göre The Bad Plus`un kurucu isimlerinden piyanist Ethan Iverson yeni dönemde üçlünün ortasında artık yeralmayacakmış. Gelen haberler öyle.

 

Bu kadar içiçe ve küçük grupların içinde neler yaşandığını bilmek imkansız, dışarı haber sızmaz, işte, ancak böyle geri dönüşü olmayan kararlar alınınca çarşının haberi oluyor. Haberi başka kimler duyurdu bilmiyoruz ama biz Jazz Times`da Brad Farberman`ın haberinden duyduk. Peki, yerine kim gelecek? Kuşkusuz yine çok iyi bir piyanist olan Orrin Evans`ı izleyeceğiz. Duyuruyu aslında ilk yapan Evans olmuş, 9 nisanda attığı twette 2018`den itibaren The Bad Plus`un yeni piyanisti olacağını ilan eden Evans heyecanlı olduğunu da eklemiş.

 

Kimi eleştirmenlerin neler dediğine göz atınca üçlünün 17 yıldır birarada olduğu, çok zaman geçtiği ve zamanla sesin katılaştığı, değişiklik fikrinin çok da yanlış olmadığını söyleyenler var. Eski yıllarda olsa bu haber pek sarsıcı olmazdı ama ikibinlerde kemik gruplar elemanlarını pek değiştirmez, bu açıdan şaşırtıcı bir haber olarak caz dünyasının gündemine geldi. Tabii, bir de şu var, Orrin Evans grubun tanımadığı biri değil, hatta beraber çift piyano işler de yapmış bir ara.

 

Bir diğer not da Evans`ın ertesi gün bir tweet daha atarak hepsinin aynı çevrenin çocukları ve bir aile kadar birbirlerine yakın insanlar olduklarının altını çizmesi. Evans da trio deneyimi yüksek bir piyanist. Basçı Eric Revis ve davulcu Nasheet Waits ile Tarbaby, bascı Christian McBride ve davulcu Kareem Riggins`le olan trio tecrübelerinin hatırlatıyor yazar Farberman. Evans, bir-iki yıllık beraberlikler anlaşılabilir birşey ama tam 17 yıl birlikte çalmak, işte bu gerçek bir adanmışlık, müthiş bir şey diyor ve kendilerinin de böyle bir performans gösterebileceklerini, müziğin kendilerini sürükleyeceğini düşündüğünü söylüyor. Bize de merak etmek düşüyor. Bakalım, yeni üçlünün burada ilk konseri ne zaman olacak...

 

Cazkolik.com / 25 Mayıs 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.