İstanbul Caz Festivali bu yıl Genç Caz sahnesinde cazın yeni nesil isimlerini dinletecek.

İstanbul Caz Festivali bu yıl Genç Caz sahnesinde cazın yeni nesil isimlerini dinletecek.

Bu yıl on beşinci kez cazın genç şampiyonlarıyla tanışmak için heyecanlı bir mayıs pazar sabahı yeniden İKSV Salon`dayız. On beş yıl, dile kolay, tam bir müzisyen nesli. Dün dinlediğimiz genç müzisyenlere ait ilk izlenim grupların iyi anlamda birbirlerine yakınlığı oldu. Enstrüman hakimiyeti, icra kalitesi, bestelerin düzeyi, caz standartlarının seçimi, seçilen isimlerin caz tarihindeki yeri ve önemi vs. hepsinin birbirini tamamlaması kalite çıtası açısından önemliydi. Bu yıl yaş ortalaması 24-25 ile önceki yıllara göre daha düşüktü ve bu da bir diğer iyi işaret. 1999 doğumlu fişek gibi genç müzisyenleri görünce acaba seneye 2000 ve sonrası doğanlar da gelmeye başlar mı? Seçmelere katılamasalar da geçen sene ve bu sene liselerden katılım oldu, demek eli kulağında. Yaş ortalamasını 20 sınırına çekebilirsek harika olur. 30 yaş yüksek.

 

 

Gagarin Jazz Band

 

Belli belirsiz, yetersiz ve az da olsa caz okullarında nisbi artış var, yaş sınırına değinmemin nedeni biraz bu yüzden. İki yıldır Ankara Hacettepe Caz Bölümü`nden harika müzisyenler geliyor, İstanbul`dan da varolanlara ek önümüzdeki dönem müjdeli haber vereceğiz sanki, İzmir`de Yaşar Üniversitesi`nin caz bölümü açılmıştı, oradan da katılım başlarsa İzmirli müzisyen eksikliğini giderebiliriz, İzmir önemli.

 

Dün 8 toplulukta yaklaşık 30 genç müzisyene kulak verdik

 

Sahne sırasıyla Gagarin Jazz Band, Bidar Kalender Quintet, Buse Şimşek Trio, Vibes Trio, İpek Göztepe Quintet, Deniz Özçelik Quintet, Fulya Akça Quartet ve İstemeden Oldu! isimli grupları yazılan sırayla ve üçer icrayla dinledik. Bazıları zaten duymaya başladığımız, çoğu da giderek daha sık dinleyeceğimiz genç isimleri bir yere not edin.

 

 

Bidar Kalender Quintet

 

Gagarin Jazz Band ve Bidar Kalender Quintet kendi bestelerini seslendirirken (Bidar`ın besteciliği dikkat çekici) 19 yaşındaki genç caz davulcusu Buse Şimşek`in başını çektiği gitarda Erkan Zeki Ar ile bas gitar ve double basta Umut Oymak`ın olduğu trio iki Monk, bir Sonny Rollins bestesiyle güzel alkış aldı. Hemen ardından sahneyi alan piyanoda Cenk Esen, bas gitarda Yiğit Can Öztop ve davulda Mehmet Ali Şimaylı ile Vibes Trio da aynı Monk bestesi "Bemsha Swing"le önceki üçlünün bıraktığı yerden devam etti, ismini not almamışım ama özellikle son çaldıkları parça salonu uçurdu resmen. Jüride sevgili Aycan Teztel`le yanyana oturuyorduk, Vibes Trio`yu izlerken bir ara dönüp `davulcuya dikkat et, çok çok iyi` dedi, yani, Mehmet Ali Şimayli. Burada çok önemli bir not daha 19 yaşındaki genç piyanist Cenk Esen dünyaca ünlü caz piyanistimiz Aydın Esen`in oğlu ki bu da günün sürpriziydi.

 

 

Buse Şimşek Trio

Gruplar arası müzisyen takası heyecanlı takip sahneleri yaratmadı değil. İpek Göztepe Quintet`in klavyecisi Bidar Kalender`di, günün en dikkat çeken gençlerinden gitarist Erkan Zeki Ar dört farklı grupla sahneye çıkarak rekor kırdı. İpek Göztepe`nin funk-soul-pop caz şarkıları ve sesinin sınırlarını açık etmeyen sakin söylemesi not edilmesi gereken ayrıntılar arasında yerini aldı. Fulya Akça Quartette geçen sene dinlediğimiz piyanist Engin Özşahin bu seneyi Amerika`da, New England Konservutuvarında geçirdi. Üçlünün basçısı Enver Muhammedi zaten klüplerden tanıdığımız biri ama 23 yaşındaki genç basçının bası hoş tınlıyor, notların arasına ekleyelim. Fulya Akça Quartet bir Jobim bestesi "Dindi"yle süresini tamamladığında Ankara Haceptepeli genç müzisyenler "İstemeden Oldu" esprili isimleriyle sahnede yerini aldı. Demoları dinlerken dikkatimi çeken tenor saksofoncu Yunus Boyraz ve trompetçi Erkan Sönmez`in uyumu ve teknikleri kulak şımartıcıydı. Sahnede gözümle görmek istiyordum, yanılmamışım, özellikle Yunus Boyraz`ı not etmek şart. Demoda çok beğendiğim Erkan Sönmez de öyle! Christian Scott`la başladıkları peformanslarını Randy ve Michael Brecker kardeşlerin ölümsüz parçası "Some Skunk Funk"la tamamladılar. Kendinden sonraki tüm tenorcuları müthiş etkileyen Michael ve ağabeyi trompetçi Randy`nin izini Boyraz ve Sönmez`de bulduk desek yeridir.

 

 

Vibes Trio

 

Genç Caz gruplarını 24. İstanbul Caz Festivali`nde izleyebilirsiniz

 

İKSV, İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yaz "Parklarda Caz" konserleri arasında Gagarin Jazz Band, Deniz Özçelik Quintet, İstemeden Oldu! ve İpek Göztepe Quintet feat. Bidar Kalender projelerini sakın kaçırmayın. Yine festival kapsamında ama Zorlu PSM`de Vibes Trio ile Fulya Akça Quartet`i de şimdiden not alın.

 

 

İpek Göztepe Quintet

 

 

Deniz Özçelik Quintet

 

 

Fulya Akça Quartet

 

 

İstemeden Oldu!

 

 

ve Genç Caz jürisi toplu fotoğrafı (Soldan sağa; Cem Tuncer, Pelin Opçin, Ferit Odman, Hülya Tunçağ, Cenk Erdoğan, Yekta Kopan, Kanat Atkaya, Sevin Okyay, Hediye Güven, Feridun Ertaşkan ve Aycan Teztel) (Fotoğraflar: Fatih küçük)

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 29 Mayıs 2017, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.