45. İstanbul Müzik Festivali sıradışı konserlerle klasiğin sınırlarını zorluyor

45. İstanbul Müzik Festivali sıradışı konserlerle klasiğin sınırlarını zorluyor

"Sıradışı" (Unusual) temasıyla dün akşam başlayan 45. İstanbul Müzik Festivali Türkiyenin en köklü müzik festivali olması yanında klasik müziğin kanatlarını farklı disiplinlere kadar uzatan son dönem festival repertuvarlarıyla da dikkat çekiyor. Yani, sadece dün gece başlayan bu yılın festivali için değil, önceki yıllarda da bu kanatların nasıl geniş açılabildiğine şahit olduk. Bu yıl da olacağız.

 

Kandinsky ve Chagall 45. İstanbul Müzik Festivalinde

 

Dün akşam gerçekleşen Borusan Filarmoni Orkestrası`nın Lütfi Kırdar`daki açılış konserinin ardından yarın akşam (31 Mayıs) 20. yüzyılın en önemli ressamlarındanda Kandinsky ve Chagall`in resimleri eşliğinde BBC`nin dünyanın en iyi 20 piyanisti arasında dediği Rus piyanist Mikhail Rudy konserini izleyecek müzikseverler. Mussorgsky`nin "Bir Sergiden Tablolar" temalarıyla başlayacak konserin dekorları da müziklerle değişim gösterecek.

 

"Gülistan" konserinde İstanbul ve İran kemençesinin büyük ustaları buluşacak

 

45. İstanbul Müzik Festivalinde 2 haziran akşamı "Gülistan" konseri de klasik müzikseverlerin dışındaki geniş müzik dinleyicisin dikkatini çeken konserler arasında geliyor. İstanbul kemençesinin dünyadaki en önemli ustası Derya Türkan, sık sık ECM albümlerinde rastladığımız İran kemençesinin üyük ustası Kayhan Kalhor, yine İstanbul kemençesi ve lavtanın usta ismi, en son Akbank sanat sahnesinde konserini izlediğimiz hatta röportajıyla şu an Cazkolik`te yayında olan Sokratis Sinapoulos ve konuk olarak İranlı santur sanatçısı Ali Bahrami Fard "Sıradışı" müzik temasıyla yola çıkan festivalin mükemmel konserlerinden biri olacağı garanti görünüyor.

 

Kapalı Çarşı`da "Sonsuz Aşk"

 

"Sıradışı" tabiri sadece konserlerin konseptleri için değil konserlerin mekanları için de geçerli. 4 haziran akşamı dünyanın en eski çarşılarından Kapalı Çarşı Kalpakçılar Caddesinde gerçekleşecek "Sonsuz Aşk" konserinde Şimdi Ensemble Ali Ufkî`den Zekai Dede`ye, Şirin Pancaroğlu`na uzanan bestecileren repertuvarını seslendirecek. Bu konser de kaçırılmaması gerekenler arasında.

 

Çellistanbul Çello4Berlin

 

45. İstanbul Müzik Festivalinin dikkatimizi çeken bir diğer konseri ise çelloda İstanbul Berlin buluşmasını temsil eden iki grubun Çellistanbul ve Çello4Berlin`in kaynaştığı, Bach, Bizet ve Villa Lobos çizgisine Aşık Veysel`in, Türk besteci Oğuzhan Balcı`nın da katıldığı tam 105 dakikalık bir müzik şöleni olacak. Konser öncesinde Tuna Kiremitçi`nin "Çello Sevgisi" başlıklı konuşması da ayrıca not edilmeli.

 

Mozart`tan Ellington`a

 

Bizim gibi esasen dünyaya cazın notalarının ardından bakan gibilerin içini tutuşturan en önemli konser 12 haziran akşamı Aya İrini`de gerçekleşecek "Mozart`tan Ellington`a" konseri olacak. Geneva Camerata`ya piyanosuyla eşlik edecek piyanist Yaron Herman sahnede Mozart, Purcell, Rameu, Herman gibi isimlerin bestelerini caz doğaçlamalarıyla süsleyecek, cazla yorumlayacak.

 

Bu nasıl bir müzik?

 

Kaydettikleri "Bach: The Silent Cantata" gibi albümlerle eleştirmenlerden büyük övgüler alan Musica Sequenza ve Burak Özdemir 17 haziran akşamı klasik müziğin duvarlarını yıkarak çağdaş müziğe ulaştıran tavırlarını Babylon sahnesinde dinleyicilerle buluşturacak. Sesi, müziği en küçük öğelerine kadar ayırarak sınırları zorlayan müzisyenler festivalin sıradışı deneyimlerinden biri yaşatacak.

 

Mozart için rumba

 

Janoska Ensemble klasik yaylı çalgılar dörtlüsünün kalıplarını kıran gruplardan biri. Kendi besteleri yanında cazdan klasiğe, poptan tangoya uzanan özgün düzenlemeler dörtlünün sihrinin sırrı. Klask müziğe sıradışı bir soluk getirdikleri gibi bu müziğe yeni dinleyiciler de katıyor.

 

80. yaşını kutlayan Philip Glass prömiyeri

 

Dünyanın yaşayan en önemli klasik bestecilerinden Philip Glass`ın 11. senfonisiyle keman ve viyolonsel için yazdığı ikili konçertosu Türkiye`de ilk kez Sacha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve kemancı Mari Samuelsen ile viyolonselist Hakon Samuelssen tarafından 16 haziran akşamı Aya İrini`de seslendirelecek. Besteleriyle sıradışı bir etki bırakmaya başarmış olan Glass`ın müziği "Sıradışı" temalı müzik festivali için şah damarı öneminde bir konser olma özelliğine sahip.

 

Cazkolik.com / 30 Mayıs 2017, Salı

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.