Gerçek, Özgürlük ve Ruh... ya da gerçeğin 2 yüzü. Jaco Pastorius`un 1982 tarihli bilinmeyen konser kaydı yayınlandı.

Gerçek, Özgürlük ve Ruh... ya da gerçeğin 2 yüzü. Jaco Pastorius`un 1982 tarihli bilinmeyen konser kaydı yayınlandı.

Caz dünyasının önde gelen firmalarından Resonance Records geçen yıl caz tarihinin tozlu arşivlerinde saklı kalmış, cazın en güzel seslerinden Sarah Vaughan`ın ölümünden 12 sene önce, 1978 yılında, yaşlanmaya yüz tuttuğu dönem New Orleans`ın caz klübü Rosy`s`de verdiği konserin kaydını caz dünyasına kazandırmıştı. Albüm iTunes`da mevcut.

Ama hikaye burda bitmedi, asıl şimdi başlıyor.

Aynı firma, daha yeni ve Sarah Vaughan`a göre daha çok gürültü koparan yeni bir kayda daha ulaştı. Aslında, bunlar hakikaten bilinmeyen kayıtlar değil ama ortaya çıkması ve yayınlanması türlü çeşitli sebeplerle hiç kolay olmuyor, nitekim, elektrik basın fenomen ismi, arkasında büyük bir hikaye bırakarak genç yaşta ölüp giden Jaco Pastorius`un 1982 tarihli New York Avery Fisher Hall konser kaydı da böyle bir hikayeye sahip. Konser, o tarihte ünlü caz empzaryosu, Newport Caz Festivali`nin kurucusu ve doksanlı yaşlarda halen çalışmaya devam eden George Wein`in o dönem sürdürdüğü Kool Jazz Festival kapsamında gerçekleşmişti. Jaco ve dönemin (ve halen) büyük isimleri sahnede 22 parçalık bir konser vermişti. Davulda Peter Erskine, saksofonda Bob Mintzer, trompette Randy Brecker, Jon Faddis, Lew Soloff, saksofonda Frank Wess, bariton saksofon ve tuba çalan Howard Johnson gibi isimlerin yanında ayrıca ağız armonikası efsanesi Toots Thielemans da konuk olarak sahnedeydi.

* * *

Bu konser öyle bilinmeyen ya da unultumuş bir konser değildi. Hatta, daha önce konserin bir bölümü NPR`ın Jazz Alive isimli TV şovunda yayınlanmıştı ama konserin hiç yayınlanmamış 40 dakikalık bir bölümü daha vardı ve bütünlük bakımından bu durum cazseverler için önemliydi. Konserin haklarına sahip olan NPR ve Warner`ın gerekli izinleri vermesinin ardından bant makaralardaki kayıtlar özenle dijitale aktarıldı, temizlendi ve Grammy ödüllü kayıt mühendisi Paul Blakemore tarafından yayınlanacak kaliteye getirildi ve "Truth, Liberty & Soul" adıyla 22 nisanda yayınlandı. Konserin çift CD ve DVD baskısı yanında 100 sayfalık özel bir kitabı da bulunuyor. Yani, tam arşivlik. Zaten, müzik yayıncılığı biraz böyle yayınlara döndü. Bu kutunun 3 LP`den oluşan ayrı bir paketi var. Hatırlarsınız, bundan bir süre önce Metallica`nın basçısı Trujillo`nun (ki büyük bir Jaco fanıdır) prodüktörlüğünü yaptığı Jaco Belgeseli çok konuşulmuştu, o belgeselin kaydı da bu pakette mevcut.

* * *

Son söz olarak. Bu çalışmaya iyi yanından bakarsanız eğer bu konserin dört başı mamur yayınlaması çok hoş ve şık bir şey, ama eleştirel yandan bakarsanız eğer "Gerçek, Özgürlük ve Ruh" şimdi havalı ve pahalı bir ambalajın içinde satışa hazır.

Cazkolik.com / 13 Haziran 2017, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.