Lahza tek bir an da olabilir, birçok an da...

Lahza tek bir an da olabilir, birçok an da...

Cenk Erdoğan ve Mehmet İkiz yeni albümlerine "Lâhza" ismini koyunca bu büyüleyici kelimeyle başlamak gerekiyor habere. Birkaç ay önce Erdoğan ve İkiz`in Akbank Sanat`ta konserleri vardı. Perküsif enstrümanların gözalıcı çeşitliliği, çıkan seslerin ilginçliği konserdeki herkesin dikkatini çekmişti. İkiz`in, suyu doldurup boşaltarak ("Water Says") ya da parmaklarının vurmalıların üstünde dolaşarak çıkardığı sesler kültürel olarak içinde bulunduğumuz zamanı aşan seslerdi. Bu duygunun perçinlemesini elbette Cenk`in perdesiz gitarı sağlıyordu. İkili, daha sonra albüme dönüşecek proje üzerinde çalıştıklarından sözetmişti. Dinlediğimiz o müzikler "Lahza" adıyla yayınlanan yeni albümün müzikleriydi.

* * *

"Lahza" klasik Türk edebiyatının sevdiği, Nedim`den Tevfik Fikret`e, Yahya Kemal`den günümüz şairlerine birçok önemli ismi tahrik eden bir kelime. İlginçtir, lahza kelimesi yazılan dizelerde birkaç yüzyılı kapsayan farklı farklı anlamlar sarmalı yaratsa da Erdoğan ve İkiz`in albümünde kısacık `bir an`a tekabül ediyor. Başta insana çelişki gibi görünse de an`la ilgili müzikli göndermelerin minör anlamda hem o `an`a ilişkin bir yansıması var hem müziğin kültürel kodlarında eskiyle yeni arasında değil an olarak uzun bir dönemi kapsayan duygusu var.

* * *

Yakın dönemde dinlediğimiz yerli işlere bakınca albümdeki müziklerin özgün bir yerde durduğunu söylemeliyiz. Taze ve hoş bir duygusu var. İki enstrümandan çıkan seslerin duo olması gibi bir zorunluluk yok. Cenk ve Mehmet seslerin atmosferik etkilerini de hesaba katarak bulunduğunuz yeri kaplayan `aerial` bir etki yaratmayı pek güzel başarıyor, işin güzeli, bunu yaparken bir yandan ait oldukları kültürel kodları bu topraklardan icabında ta flamenko diyarlarına kadar yayılan müziğin içine samimiyetle ve başarıyla ekliyor.

Cazkolik.com / 17 Haziran 2017, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.