ViTRin: Müziğe dair güncel bir `okuma yapmak`

ViTRin: Müziğe dair güncel bir `okuma yapmak`

Televizyonlarda sosyal tartışmaları izliyorsanız en popüler tabirin `okuma yapmak` olduğunu farketmişsinizdir. Bu kez okuma yapmayı gelin müziğe uyarlayalım, zira, elimizde iyi bir fırsat var.

 

Müziği anlık/günlük tüketen insanlarız. Albümler alır, konserlere gider, radyoda, internette nerde olsa müziğe hayatımızda geniş yer ayırırız. Gün müzikle başlar müzikle biter. Tatilde, işte, evde, yolda her yerde yaşadıklarımızın izahını müzikte buluruz. Bir anlamda müzik, yediğimiz yemek, içtiğimiz su gibidir.

 

Bütün bunlara rağmen müziğin panoramasına dair toplam bir fikre sahip olmak elimize sık geçen bir fırsat değildir. Neden, çünkü albümler mütemadiyen çıkar, konserler birbiri peşisıra geçer gider, sosyal medyada, internette sayısız müziğe, videoya maruz kaldığımız için güncel müziğe dair ipuçlarını birbirine bağlamak hayatın akışı içinde önem verdiğimiz bir ayrıntı olmaktan uzaklaşır.

 

ViTRin: Türkiye güncel müzik buluşması

 

İşte, 24. İstanbul Caz Festivali 5-8 temmuz tarihleri arası günümüzde üretilen yerli/güncel müziği bir bütün olarak anlamamızı sağlayacak bir proje üretti. "ViTRin" adı verilen proje alternatif müzikten caza geniş kitlelere ulaşan popüler müziğin önde gelen sanatçılarını `Türkiye Güncel Müzik Buluşması` adıyla biraraya getirerek dört gün içinde aktif müziğin değindiği konulardan, armonik ve melodik çeşitliliğe kadar tüm DNA`sını çözmemizi sağlayacak.

 

Buluşmaya kimler katılıyor?

 

Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan`dan oluşan Taksim Trio tıpkı adı gibi kültürel kesişmenin multi kültürel müzikal meydanı olurken Ceylan Ertem bilmece insana dair metaforları sıralayacak, hem Ertem`le çalan hem kendi projesi "Lahza"yı yayınlayan Cenk Erdoğan Mehmet İkiz`le müziklerini coğrafi ve kültürel katmanların üzerine icra ederken Bilal Karaman üçlüsüyle müziğin patikalarında gezinecek, Sarp Maden, Volkan Öktem ve Alp Ersönmez caz/rock müziğin üst sınırlarında yeni cümleler devşirirken Korhan Futacı ve Kara Orkestra müziklerini karmaşık bir düzleme taşıyacak, basçı Kağan Yıldız ile piyanist Can Çankaya cazda duo ilişkisine yeni bir nefes üfleyecek ve bizim tüm bunlara toplu tanık olma imkanımız olacak.

 

ViTRin projesi festivalde geçen senelerin en ilgi gören "Gece Gezmesi" etkinliğini de çatısı altına alarak kapsamını genişletiyor. Yukarda saydığımız isimlerin müziğine Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi, Kolektif İstanbul, Özgür semerci, Yürüyen Merdiven feat. Tolga Bilgin-Kristian Lind, Geeva Flave ve Rain Lab gibi isimlerin müziklerini de ekleyerek Türkiye`deki modern güncel müziğin en belirgin fotoğrafının çekilmesin, müzikal olarak nerede olduğumuzu anlamamızı sağlayacak.

 

Cazkolik.com / 25 Haziran 2017, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.