Aman allahım... Yoksa bu sene festivalin en sıkı kadrosu bu dörtlü mü?

Aman allahım... Yoksa bu sene festivalin en sıkı kadrosu bu dörtlü mü?

Festivalde 10 ve 11 Temmuz akşamları, iki farklı projede iki kez sahnede izleyeceğimiz Christian McBride her an hınzır bir espri yapmaya hazır hep gülümseyen sıcak kişiliğiyle sadece burada bizimle değil, muhtemelen, bizden sonra gideceği Avrupa turnesindeki tüm şehirlerde yıllardır olduğu gibi sahnede hem kendi eğlenecek hem dinleyicilerine cazla güzel vakit geçirtecek. Ama öte yandan, onda sanki, işini en iyi yapanlardan olmasına rağmen huzursuz bir cazcının heyecanı ve arayışı var. Bu arayış aslında McBride için yabancı değil, farklı formatlara entegre edilen farklı müzisyenler bu değişimin en belirgin sahne görüntüsü. McBride`ın 2013 ve 2015`de yayınladığı iki trio albümü "Out Here" ve "Live at the Village Vanguard" piyanoda Christian Sands gibi bir fenomenle tanıştırmıştı bizi, davulda Ulysees Owen vardı. Bu üçlüyü Cemal Reşit Rey`de dehşet bir konserde izlemiştik, şimdi Sands kendi albümünü yayınladı.

 

Yine 2013`de beşli formatında ve bambaşka bir kadroyla farklı müziklere imza atmış, vibrafoncu Warren Wolf, piyanist Eric Reed, nefesli ustası Steve Wilson ve davulcu Carl Allen ile dinlemesi olağanüstü güzellikte kayıtlar yapmışlardı. Özellikle straight cazda virtüözler yeni ve yaratıcı damar arar. Farklı virtüözlerle aynı sahnede başka neler yapabileceklerini keşfetmek ve tabii onlar keşfettikçe ortaya yeni nefis müzikler çıkacak demektir.

 

New Jawn Quartet`in bomba kadrosu

 

McBride geçen sene, 5 haziranda attığı twitte ustalardan oluşan yeni kadrosunu caz dünyasına şöyle açıklamıştı. Trompette Josh Evans (iki sene önce "Hope and Despair" albümünü yayınlamıştı, sıkı bir kadroyla çaldığı kompozisyonlara bayılmıştık), tenor ve soprano saksofonda Marcus Strikland (geçen sene çıkardığı "Nihil Novi" albümü epey ses getirmişti) ve hiçbir şey demeden adını ortaya öylece bıraktığımız bir Nasheet Waits davulda.

 

Kadroyu böyle ilan etmiş ama buraya umarız bu adamlarla geliyordur, eğer tastamam öyleyse, bu yaz festivalin aynı anda sahnede izleyeceğimiz en sıkı kadrolarından olabilir.

 

Bu "jawn" da ne ola ki?

 

Buraya kadar tamam, aşağı yukarı anladığımız bu, peki, McBride grubun ismini New Jawn koymuş, bu "jawn" da ne ola ki? Jawn esasen bir nevi argo mu desek, bir alt kültür tabiri ve çoğunlukla Philadelphia gettosu çıkışlı ama New York`ta da kullanılan, sözlük anlamı olmayan bir sokak tabiri. Bakındık ama bizde tam karşılığı ne olur bilemedik. Mesela şöyle; "You see that car? That jawn was hot!" Bir yerde, tek bir şeyi de, her şeyi de açıklamak için kullanılan, ağız dolusu telaffuz edilen bir kelime.

 

Cazkolik.com / 30 Haziran 2017, Cuma

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.