Gitarın sakin huylu, rafine çalışlı abisi John Abercrombie öldü

Gitarın sakin huylu, rafine çalışlı abisi John Abercrombie öldü

Birkaç kez Türkiye`de de izleme bahtiyarlığına eriştiğimiz caz gitarın usta ismi John Abercrombie bir yıldır muzdarip olduğu kalp rahatsızlığından dolayı hayatını kaybetti.

 

Gitar çalmaya alışık olduğumuz şekilde çocuk yaşında değil 14 yaşından sonra başlayan sanatçı altmışların başında Berklee`de okumaya başladı. Özellikle, geçmişi 42 yıl önceye, "Timeless" albümüne kadar uzanan tarihiyle uzun yıllardır ECM`den çıkan kayıtlarıyla Abercrombie yine aynı firmadan bu yıl çıkan son albümü "Up and Coming"le sevenlerine veda etmiş oldu.

 

Uzun dönem birlikte çaldığı piyanist Marc Copland, basçı Drew Gress ve davulcu Joey Baron ile bir önceki albümü "39 Steps"i de yayınlayan sanatçı caz basınından büyük övgüler almış, klasik dörtlünün yakaladığı iç etkileşimin yüksek kalitesinden hayranlıkla sözedilmişti. Türkiye`de de ilgi gören albümün ardından çok da uzun süre geçmeden zaten çalışkan bir sanatçı olan Abercrombie`nin aynı ekiple bu son albümü caz tarihine ayrı bir duyguyla geçecek.

 

John Abercrombie`nin müziği hakkında başta fusion birçok tür etiketi duymak mümkün ama kanaatimizce en doğru tanımlama caz eleştirmeni Chris Kelsey`in yüksek doğaçlama kabiliyetli `progressive chamber jazz` tanımlamasıdır. Bir anlamda "Timeless"le başlayan serüvenin ilk zamanları aynı albümün ikibinlerde yeni baskısının yapılmasıyla yeniden hatırlandı ama o sıra daha önemli başka bir çalışması çıkmıştı; "Within A Song". Cazın ikinci büyük nesli olan Miles Davis, Sonny Rollins, Ornette Coleman, Bill Evans gibi efsanelere duyduğu saygıyı gösterdiği albümde ekibe tenor saksofoncu Joe Lovano`yu da davet ederek göstermişti Abercrombie. Hayatının yapıtaşlarını oluşturan albümleri alt alta yazınca kariyerinin ne denli özenli ve birbirini tamamlayan parçalardan oluştuğunu görmek mümkün. Büyük usta bize artık yeni albüm heyecanları yaşatmayacak olsa da şimdiye kadar kaydettiği müzikler yeter de artar bile. Huzur içinde uyu.

 

Cazkolik.com / 23 Ağustos 2017, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.