Anadolunun ölümsüz türküleri klasik solo gitarla seslendiriliyor

Anadolunun ölümsüz türküleri klasik solo gitarla seslendiriliyor

Geçtiğimiz günlerde Twitter`da bir duyuru dolanıyordu, "Anadolu`ya Gitar Resitalleri" başlığının altında genç klasik gitar sanatçısı Begül Erhan. Gitarın boynuna yazmasını bağlamış, oldukça hoş bir fotoğraf, resmin hemen yanında Kapadokya, Van, Mardin, Bartın, Tokat ve Kütahya yazıyor... yani, yurdun dört yanı desek yeri. Üstelik, konserler ücretsiz.

 

Müzik üzerine kalem oynatmaya çalışan bir haber portalı için en temel merak konusunu oluşturan bir kaç unsur birarada. Başta sanatçının kendisi, klasik gitar konserleri teması ve konserlerin tıpkı başlıkta yazdığı gibi Anadolu`nun farklı köşelerinden olması. Cazkolik olarak hemen başarılı genç sanatçı Begül Erhan`ı arayıp gündemdeki konser profillerinden ayrı duran turnesiyle ilgili detayları bizimle paylaşmasını rica ettik, oldukça kapsamlı bilgilerle dolu olarak telefonu kapattığımızda idealist müzisyenlerin öneminin altını bir kez daha çizmemiz gerektiğinin farkındaydık.

 

Begül Erhan klasik gitar çalmaya alışılanın aksine çocuk yaşta değil 18 yaşında özel kurs alarak başlamış. Önceleri iyi bir hobi olmasından öte gitmeyeceğini düşündüğü ilgisinin zamanla mesleğe ve amaca dönüştüğünü farketmiş. Hocalarından kişisel çevresine, menajerinden arkadaşlarına kadar danıştığı herkesin yönlendirmesiyle 2012 yılında on şehri kapsayan ilk turnesini gerçekleştirmiş. İki yıl önce Viyana Konzerthaus`dan konser daveti almasıyla yurtdışı kariyerinin de başladığını belirtiyor.

 

Türkiye`nin ilk kadın gitarist solo albümü "Anatolian Folk Songs"

 

Genç sanatçının bu yıl Ada Müzik`ten çıkan albümü sadece Begül Erhan için değil genel müzik ortamımız için de bir ilk olma özelliğine sahip, yani, ilk kadın klasik gitar solo albümü olması. "Aman Avcı"dan "Yemen Türküsü"ne, "Çanakkale İçinde"den, "Hekimoğlu"na, "Odam Kireç Tutmuyor"dan "Allı Turnam"a kadar hepsi çok sevdiğimiz on türkünün dört gitar düzenlemecisinin elinde yeniden şekillenmesiyle klasik gitar için yeni bir repertuvar oluşturulmuş.

 

 

Anadolu türküleri klasik solo gitar formatıyla yeniden Anadolu yollarında

 

Begül Erhan ilk albümünün seslendirdiği türküler gibi yine Anadolu dinleyicisine dönmesine özel önem verdiğini söylüyor. Parça seçimlerini de bu anlamda geniş bir coğrafyayı kapsamasına özen göstermiş. Ankara`daki stüdyo kayıtlarının ardından müziğin duayen ismi İhsap Apça`nın elinden geçen mix ve mastering işlemlerinin ardından albüm yayınlanmış. Albüm solo gitar çalışması ama son parça "Odam Kireç Tutmuyor"da neyzen Bilgin Canaz`la gitar ney düeti olduğunu söyleyelim.

 

İlk konserler egede

 

Albümün yayınlanmasının ardından Begarama, Ayvalık ve Edremit ilk üç konserin gerçekleştiğ yerler. Erhan, 14 temmuz akşamı Ayvalık Açıkhava Tiyatrosunda verdiği konserin burada gerçekleşen ilk gitar resitali olduğunun altını çiziyor.

 

Haberin yayına girdiği gün yeni bir turne

 

Haberimizin yayına girdiği gün Begül Erhan altı şehri kapsayan geniş bir turneye daha çıkıyor. "Anadolu`ya Gitar Resitalleri" adını verdiği ve ilk günlerden beri koyduğu ilkenin peşinde olduğu konserlerin ilki bugün Kapadokya Bezirhane`de gerçekeşecek. Bu tarihi mekanda harika konserler gerçekleştiğini not düşelim. Ardından, 29 eylülde Van Kültür ve Turizm Fuarı konseri, 12 ekim günü Mardin Artuklu Üniversitesi konseri, 25 ekim akşamı Bartın Kültür Merkezinde vereceği konser, 8 kasım günü Tokat Atatürk Kültür Merkezi konseri ve 30 kasım günü ise Kütahya Ahmet Yakupoğlu Salonu konseri genç sanatçının anadolunun ölümsüz türkülerin klasik solo gitar tınılarıyla anadolunun dört yanına taşıyacağı trafiğin haritasını oluşturuyor ve sanatçının bu güzergahı öncelikli hedefi olan gidilmemiş ya da çok az gidilmiş yerlerde gitar resitallerine oldukça uygun düşüyor.

Böylesi projeler çoğalmalı

Begül Erhan kendi yaptığı tarz projelerin daha fazla sayıda olması gerektiğini özellikle belirtiyor. Buna neden olarak da 2012 yılında Van depremi sonrası şehre gittiğinde burada kimi çocukların ilk defa bir gitara dokunduklarına şahit olmasını gösteriyor ve; "bazı konularda hayli geriden geliyoruz. Sanat etkinlikleri belli şehirlerde yoğunlaşıyor ama başımızı tersi yöne çevirdiğimiz tam tersine şahit oluyoruz. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak için üzerime düşeni yapmak istiyorum. Bireysel veya kurumsal bu yöndeki faaliyetleri çok değerli buluyorum. Klasik gitarla böyle bir görevi kendime misyon edindiğim için de oldukça mutluyum" diyor.

 

Klasik solo gitar sanatçısı Begül Erhan`ın Anadolu türkülerini çoğu insanın belki de ilk kez dinleyeceği yeni düzenlemelerle belki küçük bir çocuğun, belki genç ya da yetişkin bir müzikseverin zihninde yaratacağı kelebek etkisini de biz çok değerli buluyoruz.

 

Cazkolik.com / 02 Eylül 2017, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.