Caz tarihinin iki büyük isminin bilinmeyen yeni kayıtları yayınlandı

Caz tarihinin iki büyük isminin bilinmeyen yeni kayıtları yayınlandı

Amerikan caz basını Jack DeJohnette`le Bill Evans üzerine röportajlar, haberler yayınlamaya başlayınca işin kokusu çıkmıştı. Son yıllarda, özellikle Bill Evans`a ait yayınlanmamış yeni kayıtlar bulundu. Günümüzde dijital teknolojinin ulaştığı seviye tozlanmaya bırakılmış, teknik olarak ümit kesilmiş kayıtları hayata döndürme konusunda başarılı olduğu için aradan on yıllar geçmesine karşın hâlâ bilinmeyen eski/yeni kayıtlar yeniden arşivlere katılıyor.

 

Bill Evans ve Art Pepper`dan daha önce yayınlanmamış yeni keşifler

 

Bu konuda en son haber caz tarihinin iki büyük ismi, Bill Evans ve Art Pepper`dan geldi. Bill Evans`ın 1968 yılında kısa süre çalıştığı davulcu Jack DeJohnette ve uzun soluklu basçısı Eddie Gomez`le 22 haziran günü Hollanda Hilversum`daki Radyo Onion stüdyolarında yaptığı kayıtlar 1 eylül itibariyle ilk kez satışa çıktı. Teknik uzmanların son derece iyi durumda olduğunu söylediği kayıtlar yeni teknolojiyle elden geçirilip hem basılı CD ve plak formatında hem dijital platformlarda cazseverlerle buluşmaya başladı.

 

Bill Evans`ın kaydı yeni bulunan bir önceki kayıt olarak bildiğimiz "Some Other Time" isimli albümden iki gün önce yapılmış kayıtlar. Hilversum konseri öncesi yapılan kayıtlarda trio Bill Evans orijinalleri "Very Early", "Turn Out the Stars" ve "Five" gibi bestelerin yanında Burt Bacharach baladı "Alfie", Miles Davis standardı "Nardis", André Previn bestesi "You`re Gonna Hear from Me" gibi tanınmış besteleri seslendirmiş. Bu bestelerin çoğunu Evans`ın önceki kayıtlarından zaten biliyoruz ama daha önce dinlemediğimiz versiyonlar olması hem cazseverlerin hem koleksiyonerlerin büyük ilgi göstereceğinden emin olduğumuz kayıt caz dünyasında büyük ilgi uyandırdı.

 

Art Pepper`ın Maiden Voyage konser kayıtları bulundu

 

Aynı şekilde, caz tarihinin bir diğer büyüğü alto saksofoncu Art Pepper`da bilinmeyen kayıtları merakla takip edilen isimlerden, zira, Pepper`ın kayıt hayatı kendi kuşağının diğer isimlerine göre daha kısa olduğu için bulunan her eski kayıt heyecanla karşılanıyor. Nitekim, sanatçının ölümünden kısa süre önce 1981 yılı ağustos ayındaki Maiden Voyage konserlerinin kayıtları da sanatçının hayranlarıyla heyecan verici bir buluşma yaşıyor. 13, 14 ve 15 ağustos günleri gerçekleen konserlerde sanatçı dört set çalmış, yirminin üzerinde icraya imza atmıştı, bunların neredeyse tamamı yayınlanan albümün içinde yer alıyor.

 

Cazkolik.com / 06 Eylül 2017, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.