İstersek eğer Zorlu PSM konserinde ekim başı çıkacak yeni albümden de çalar değil mi bu sevdiğimiz caz füzyon kolektifi?

İstersek eğer Zorlu PSM konserinde ekim başı çıkacak yeni albümden de çalar değil mi bu sevdiğimiz caz füzyon kolektifi?

İster BRZVLL deyin ister Brazzaville sonuçta okuyunca aynı yere çıkan bir topluluk. Kendi manifestoları olan, ideallerini baştan şekillendiren, müziklerini bu idealin perspektifinde yapan, genişleten, büyüten, şekillendiren bir topluluk.

 

İsmine bakıp Brezilya çağrışımlarına kapılmayın, Brazzville orta Afrika`da Kongo`nun başkentinin ismi. Topluluk, ürettikleri müziklerin manifestosunu dünyanın merakla dolu güzel bir olduğu fikrine adamıştır. Dünyamızın hemen altında ya da kalbinde, ruhunda her şeyin daha iyi olduğu başka bir gerçek olduğuna inanıyoruz diyorlar. Bu yüzden kimileri onları sürrealist bir topluluk olarak tanımlıyor. Manifestonun bir diğer yanıysa mümkün olduğunca başkalarına yardım ederek çevremizden daha az korkmaya kararlıyız demeleri, böyle düşünmeleri. Dünyamızın geldiği noktada böyle insanlara ve müziklere öylesine ihtiyacımız var ki. Önyargıları sadece görünümler ve kimlikler üzerinden kurgulamanın reddedilmesine ihtiyacımız var, Belki yeniden altmışlardaki gibi insanların birbirlerini karşılıksız sevme hareketleri başlatmalı. Brazzaville, "müzik yapmayı çok seviyoruz ve bir hayalimiz var, atık yakıtla çalışan bir tekneyle yedi denizi dolaşarak yeni arkadaşlar edinmek, tuzlu morina balığı ve mango stoklamayı hayal ediyoruz" diyor.

 

BRZVLL sevdiği şeyleri listelemiş, naifliklerini ispatlayan şeyler... Barselona havaalanını seviyorlar mesela, evleri orada, şeker kamışı suyunu, kabak pastasını, çatı bahçelerini, jetlagde şiir yazmayı, yaşlıları, minibüs turlarını, organik gübre yığınlarını, tuzlu balıkları, bio dizeli, yeşil hindistan cevizini, çim biçme makinalarını, muz kreplerini, süper 8 kameraları, hamakları, cumulonimbus bulutlarını, yaz fırtınalarını...

 

İstanbul`u seviyorlar... Öyle olmasa "In Istanbul" adıyla bir albüm yapmazlardı değil mi... Türkiye`de çok konser verdiler. Sadece büyük salonlarda, festivallerde değil, sayısız küçük mekânda, İstanbul harici şehirlerde, İzmir`de, Adanada, Eskişehir`de, Mersin`de, Ankara`da... Türk dinleyicisiyle araları iyi, sıradan insanlarla tanışıklık kurmaktan kaçınmıyorlar, bizi belki bizim kadar iyi tanıyorlar. Kuruldukları yıldan itibaren burada sık sık konser verdiler, belki son yıllarda eskiye göre daha bile az geliyorlar denebilir.

 

Brazzville indie rock topluluk olarak tarif edilse de son dönem işlerinde cazla sıkı temas halinde. Herbie Hancock ve Archie Shepp`in müziklerini yeniden ve doğaçlama temelli çalan grup serbest caz formlarını tecrübe etmeyi seviyor. Bu sevgi, grubun yeni enstrümanlar keşfetmelerine yarıyor. "In Istanbul" albümünde nasıl bize ait bir takım enstrümanları çaldılarsa şu sıralar başka aletleri müziklerine katıyorlar.

 

ve tabii "Bosphorus" isimli meşhur parçaları. Zamanla, Türkiye`de bir çok pop şarkısından fazla sevilen bir parça oldu. Brazzaville yakında yeni konser için Zorlu PSM`de olacak. Bize yine onları zevkle, keyifle, sevinçle izlemek düşer. Grup geçen yıl yayınladıkları "The Oceans of Ganymede" albümlerini seslendirecek olsa da gelmeden önce yayınlanacağını duyduğumuz 7. stüdyo albümleri "Waiho"dan da istersek eğer birşeyler çalar eminiz bu sevdiğimiz saykodelik caz füzyon kolektifi.

 

Cazkolik.com / 20 Eylül 2017, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.